Dramaten

Nyheter inför Bergmanåret 2018 på Dramaten: Urpremiär för De oroliga, nystartade dramatikergruppen Bergman Studio och europeiska Bergmansamtal

Dela
Pernilla August sätter upp De oroliga , baserad på Linn Ullmanns roman. En helt ny tankesmedja för dramatik, Bergman Studio , instiftas på Dramaten med Lena Endre som regissör. Medverkande dramatiker är Lisa Langseth, Dimen Hama, Alejandro Leiva Wenger, Alexander Ahndoril, Lidija Praizovic, Dennis Magnusson, Maria Tryti Vennerød, Tanja Lorentzon, Andreas T Olsson och Jacob Hirdwall, som också blir verksamhetsledare. Dessutom bjuds europeiska scenkonstnärer in till samtal om tillståndet i Europa under rubriken Bergmansamtal på Dramaten under hela nästa år.

Nyheterna presenterades vid en pressträff i dag, måndagen den 18 september, på Svenska Ambassaden i London tillsammans med Stiftelsen Ingmar Bergman. Därmed är de första programpunkterna på Dramaten klara inför 2018, året då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. De kompletterar därmed den Bergmanfestival som arrangeras på teatern mellan den 23 augusti och 2 september.

– Jubileumsåret 2018 är ett särskilt viktigt år för Bergmanfestivalen. Dramaten kommer att presentera ett stort antal egna produktioner samt en rad internationella gästspel. Vi ser även framemot att under hela 2018 samarbeta med flera centrala aktörer inom svenskt kulturliv, såsom Sveriges Television, Svensk Filmindustri och Stiftelsen Ingmar Bergman, säger teaterchef Eirik Stubø.

Hela programmet för Bergmanfestivalen släpps i april.



Pernilla August regisserar Linn Ullmanns De oroliga

Bergmanåret 2018 bjuder på urpremiären av Linn Ullmans roman De oroliga, i regi av Pernilla August och dramatisering av Karen-Maria Bille.

– Att få möta Linn Ullmans fantastiska text är som att öppna en kinesisk ask. För varje gång jag läst den öppnar sig nya dimensioner. Det är en stor utmaning att förvandla denna vackra litteratur till scenen. Med en stor kärlek och en väldig lust jag ser fram emot att få tolka den, säger Pernilla August.

De oroliga möts fadern och dottern med en bandspelare mellan sig. Planen är en serie samtal som ska utmynna i en gemensam bok. Men åldrandet hinner ikapp fadern och de inspelade samtalen blir upplösta och splittrade.

”Jag var hans barn och hennes barn, men inte deras barn, det var aldrig vi tre; när jag bläddrar igenom högen av bilder som ligger på bordet framför mig, finns det inga fotografier av oss tre tillsammans. Hon och han och jag. Den konstellationen existerar inte.”(Ur De oroliga.)



Bergman Studio: Dramatikergrupp skapar nya berättelser om vår tid

Dramatiker som träffas, byter idéer och utvecklar nya texter tillsammans. Det är receptet för den nya verksamheten Bergman Studio som startas på Dramaten i september. Verksamhetsledare är Jacob Hirdwall och Lena Endre medverkar som regissör.

– Bergman Studio är helt ny verksamhet på Dramaten, en think-tank, ett forum för textutveckling inspirerat av hur man arbetar vid exempelvis National Theatre Studio. Vi vill inte sitta och vänta på att berättelser om vår tid ska komma till oss, vi tänker tillsammans leta rätt på dem, säger Jacob Hirdwall som också medverkar som dramatiker.

– Som regissör söker jag hela tiden efter ny dramatik och nya infallsvinklar på hur dessa berättelser kan berättas. Jag vill med Bergman Studio skapa förutsättningar för att fler nyskrivna pjäser ska kunna beredas plats på teaterns scener, säger Lena Endre.

Ingmar Bergman skrev sina texter i kontakt med teatern och skådespelarna. Deltagarna i Bergman Studio kommer på samma sätt att löpande ha tillgång till Dramatens ensemble och repetitionssalar.

Verksamheten är en flerårig satsning på textutveckling som knyts till Bergmanfestivalen men där arbetet kommer att pågå löpande, även mellan festivalerna. Gruppens arbete kommer att vara ett inslag i Bergmanfestivalen 2018 och målsättningen är att en del pjäser kommer att sättas upp på Dramatens scener.

De medverkande dramatikerna är Lisa Langseth Dimen Hama Alejandro Leiva Wenger Alexander Ahndoril, Lidija Praizovic Dennis Magnusson Maria Tryti Vennerød, Tanja Lorentzon Andreas T Olsson och Jacob Hirdwall. Eva Bergman medverkar som rådgivare.

Bergman Studio stöds av Stiftelsen Ingmar Bergman och Svante Bergströms Teaterstiftelse och samarbetar med Dramatikkens Hus i Oslo.



Bergmansamtal – Dramaten som mötesplats 

Under det internationella Bergmanåret 2018, med Bergmanfestivalen som kulmen, bjuder Dramaten in till en serie internationella samtal om samtiden. Dramaten blir platsen för möten med inbjudna gäster från en rad europeiska teatrar. 
Bland frågorna: nationalistiska strömningar; hoten mot den konstnärliga friheten i länder som Polen, Ungern och Ryssland; migrationens nya Europa; betydelsen av Brexit för kulturen. 
Bland deltagarna finns den tyska teatermannen Falk Richter , som i sina uppsättningar skildrar Europa och världen på makro- och mikroplan: vad är en människa i i den globala ekonomins epok? 
Samtalen arrangeras av Dramaten& under hela året 2018. Mer information och fler namn tillkommer, uppdateras löpande på Dramaten.se 


Bergmanfestivalen grundades 2009 av Dramaten med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar från hela världen i Ingmar Bergmans anda. Festivalen blev en stor framgång och inspirerade till en uppföljande festival 2012 och 2016. Bergmanfestivalen är ett viktigt led i Dramatens internationella satsning på att genom utbyten och samarbeten över gränserna bidra till en konstnärlig utveckling som kommer både publik och scenkonstnärer till godo.

Utöver de internationella gästspelen kommer Dramaten även ha premiär på en rad egna festivalproduktioner. Utgångspunkter kommer som tidigare vara Ingmar Bergmans omfattande verk som författare och som teater- och filmregissör men festivalen kommer även att innehålla föreställningar som inte är direkt kopplade till hans verk. Under elva dagar fylls teatern av föreställningar, seminarier, konserter, filmvisning, workshops med mera.

Festivalen har sedan starten presenterat internationella produktioner från några av de mest betydelsefulla namnen inom scenkonst såsom Katie Mitchell, Heiner Goebbels, Ivo van Hove, Emma Dante, Thomas Ostermeier och många fler. Festivalen står även värd för ett möte med unga kommande regissörer och artister från olika länder. Den senaste festivalen 2016 hade över 10 000 besökare och blev en succé hos kritiker och publik.

Projektledare för Bergmanfestivalen är Ulrika Josephsson.




För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Taggar:

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

Young People from all over the World Write to the Future2.4.2024 11:58:17 CEST | Pressmeddelande

The play 77 Messages to the Future is based on stories by young people from all over the world who, from different angles, describe how it feels to be young and to know that we are in the middle of a climate crisis. To choreography and music, these stories are now woven together into a play. Jacob Hirdwall has written the script and will also direct. World premiere at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm, Sweden, April 25.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye