Allente

Nyheter, thrillers och deckare vinnare av tv-året hos Allente

Dela

Siffror från den nordiska TV-distributören Allente visar att både vi svenskar och våra nordiska grannar flockades vid tv-skärmarna under 2020. Bolaget såg ett ökat tittande på alla sina plattformar, framförallt drivet av strömning av innehåll från linjära TV-kanaler, något som ökade med 75 procent under året. I Sverige var TV4 och SVT de mest populära tv-kanalerna på Allentes plattformar.

Siffror från den nordiska TV-distributören Allente visar att både vi svenskar och våra nordiska grannar flockades vid tv-skärmarna under 2020. Bolaget såg ett ökat tittande på alla sina plattformar, framförallt drivet av strömning av innehåll från linjära TV-kanaler, något som ökade med 75 procent under året. I Sverige var TV4 och SVT de mest populära tv-kanalerna på Allentes plattformar.

"Vi såg en enorm tillväxt i tittartalen under förra året; folk vände sig till tv:n för att bli både informerade och underhållna. Att det är TV4 och SVT som utmärker sig som de mest populära kanalerna på Allentes plattformar hänger nog ihop med vår önskan om att få nyheter och information under ett år då vi alla kände osäkerhet på grund av den pågående pandemin", säger Mahmoud Mustapha, Chief Commercial & Marketing Officer hos Allente.

Thrillers och deckare de stora vinnarna

Samtidigt som nyheter var en viktig drivkraft för de höga tittartalen, var det thrillers och deckare som prioriterades när svenskarna bänkade sig framför tv:n. Hamilton, Bäckström och realityserien Wahlgrens värld var de stora tittarfavoriterna under 2020. Också Rebecka Martinsson, Tunn is och Morden i Sandhamn drog tittare till Allente.

"Även om Wahlgrens värld var en favorit bland många, ser vi genomgående att det var thrillers och deckare våra tittare föredrog när de inte tittade på nyheter. I ett så allvarstyngt år som 2020 var det nog många som kände behovet av att kunna slappna av med bra underhållning mellan varven. Topplistan domineras av en del kända serier, men vi ser också att listan präglas av att det hela tiden produceras ny, bra svensk underhållning som blir populär bland tittarna", säger Mahmoud Mustapha.

Lokalt innehåll mest populärt

Data från 2020 visar att det för Allentes kunder särskilt är de nationella serierna som är populära. När nordborna får välja mellan att konsumera underhållning skapad i det egna landet eller internationella produktioner, fallet valet oftast på innehåll producerat i det egna landet.

"Att våra tittare väljer lokalt innehåll ser jag som ett gott tecken. På många sätt är det ett bevis på att det årligen rullas ut nya produktioner som håller hög nivå både här i Sverige och i resten av Norden. Det lovar gott för framtiden för nordisk film och tv", säger Mahmoud Mustapha.

Disney+ gjorde starkt intåg i Sverige

Allentes kunder har också tillgång till olika tredjepartsappar som kan användas direkt i den Android-baserade TV-lösning bolaget erbjuder.

I Sverige var det strömningsgiganten Netflix som var den mest populära plattformen för strömmat innehåll för Allentes kunder. På andraplats låg SVT Play, och på god tredjeplats Viaplay.

"Strömning är synonymt med den moderna tv-vardagen. För vår del har det varit viktigt att sätta samman ett komplett tv-erbjudande för våra kunder, där man kan se vad man vill – på sina egna premisser. Vi opererar på en marknad som är i konstant förändring, med den bestående faktorn att kvalitetsunderhållning är och förblir viktigt. Vi ser att kombinationen av vanliga tv-kanaler och strömningstjänster är populärt bland våra kunder. Det gör oss väldigt motiverade att gasa på och jobba hårt för att forma framtidens tv-vardag", säger Mahmoud Mustapha.

Allentes siffror från 2020 visar att en av nykomlingarna på strömningsmarknaden, Disney+, på kort tid har tagit en position i Sverige. I sista kvartalet 2020 var Disney en av de strömningstjänster som hade flest unika användare på Allentes plattformar.

"Det är väldigt intressant att se att de – i alla fall bland våra kunder – tog en så stark position på så kort tid. Strömningsmarknaden har många aktörer, så det är en hård kamp om tittarnas uppmärksamhet. Det är inte otänkbart att Disneys katalog av julklassiker hade en ganska stark attraktionskraft på svenskar som ville komma i julstämning", säger Mahmoud Mustapha.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

AllenteAllente

Allente är en nordisk TV-distributör som erbjuder TV-lösningar av hög kvalitet via satellit och bredband till 1,2 miljoner kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Företaget grundades i maj 2020 efter en sammanslagning av Canal Digital och Viasat Consumer. Det nya företaget har huvudkontor i Stockholm och Oslo, VD är Bjørn Ivar Moen. Företaget ägs 50/50 av Telenor Group och NENT Group.

Följ Allente

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Allente

Nytt Discovery-avtal säkrar Allsvenskan för Allentes kunder27.8.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Allente har kommit överens med Discovery Networks om ett nytt avtal för att distribuera underhållning och sport i världsklass. Lanseringen sker inom kort och innebär att discovery+ Total, med bland annat 480 matcher från Allsvenskan och Superettan, inkluderas i Allentes Premium-paket. Allentes kunder har nu också möjlighet att köpa tre olika tillvalspaket från discovery+, något som tidigare bara varit möjligt för Viasat-kunderna.

Allente utser ny CFO18.8.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i sommar meddelade den nordiska tv-distributören Allente att Jonas Gustafsson tar över VD-rollen för bolaget efter ett framgångsrikt första år sedan sammanslagningen av Canal Digital och Viasat Consumer. Då Jonas Gustafsson tidigare hade en CFO-roll inom Allente, har bolaget nu utsett Helge Øien till ny CFO, med start 1 september 2021. Helge Øien kommer närmast från en roll som CFO för Telenor Myanmar, och var dessförinnan verksam inom finansavdelingen i Telenor Group, inklusive M&A- och Investor Relations. ”Helge Øiens bakgrund och breda kompetens är den perfekta matchningen för Allente när vi tar nästa steg i vår tillväxtresa och breddar vårt erbjudande under hösten. Helge kommer att möta ett ungt, framgångsrikt bolag med ett fantastiskt team, och vi önskar honom varmt välkommen”, säger Jonas Gustafsson. ”Att ta ett steg in i den snabbrörliga tv-branschen blir en spännande utmaning, som jag ser mycket fram emot. Allente är ett bolag med stora ambitioner, som haft en flygande

Jonas Gustafsson tar över som VD på Allente1.7.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När tv-distributörerna Canal Digital och Viasat Consumer slogs ihop till nordiska Allente i maj 2020, var det med VD Bjørn Ivar Moen i spetsen. Efter ett år kantat av framgångar, tar nu Jonas Gustafsson över VD-rollen på Allente, då Moen går in som VD för Telenor Sverige. ”Att leda först Canal Digital, och sedan Allente igenom sammanslagningen har varit helt fantastiskt. På kort tid har Allente etablerat sig som en nordisk tv-gigant med över en miljon nöjda kunder. Jag lämnar över ett ungt men välskött och framgångsrikt bolag i goda händer, och ser fram emot att följa Allentes fortsatta resa med stort intresse”, säger Bjørn Ivar Moen. Jonas Gustafsson har varit CFO och Head of Operations för Allente sedan sammanslagningen, och kom dessförinnan från en roll som VD för Viasat Consumer Norden, och tf VD för NENT Group Sverige. Att axla VD-positionen på Allente är därför ett naturligt steg för Gustafsson, som kliver in i rollen den 1 juli. ”Tv-branschen är i ständig förändring, och jag är

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum