Stockholms läns sjukvårdsområde

Nylanserad webbplats kan minska risk att unga blir sjuka på jobbet

Dela
Nu lanseras den nya versionen av Jobbafrisk.se, en webbplats som informerar om yrken och hälsorisker för unga på jobbet. Webbplatsen vänder sig till unga, och andra, som ska välja utbildning eller yrke, eller som jobbar med studie- och yrkesvägledning eller inom elevhälsan. På den nya webbplatsen finns information om betydligt fler olika hälsotillstånd än tidigare och vad man bör tänka på för att förbli frisk på jobbet. I samband med nylanseringen av Jobbafrisk.se öppnas också den helt nya webbplatsen Jobbafrisk-NPF.
Ung person arbetar med maskindrivet verktyg inomhus. Foto: Valentina Giarre
Ung person arbetar med maskindrivet verktyg inomhus. Foto: Valentina Giarre

I den nya versionen av Jobbafrisk.se har målgruppen breddats avsevärt. Tidigare låg fokus på allergisjukdom, astma och eksem men nu finns också information om bland annat diabetes, epilepsi, psykisk ohälsa, synnedsättning och sjukdomar i rörelseapparaten i relation till yrkesval. Det finns också mer fakta om olika arbetsmiljörisker. Informationen om olika yrken där det finns risker är reviderad och uppdaterad för att täcka fler hälsotillstånd. Webbplatsen har dessutom fått en helt ny och betydligt mer tillgänglig design.

Unga människor kan tvingas byta yrke

En persons studie- och yrkesval har enorm betydelse för hur ens liv och hälsa kommer att utvecklas. Trots det är det få ungdomar som idag får information om vad de bör tänka på utifrån sin hälsa när de ska välja yrke. Det kan leda till att unga människor blir sjuka redan under sin utbildning eller tidigt i yrkeskarriären och därmed tvingas avbryta sin utbildning eller byta yrke.

– Det här är något som vi tyvärr möter på våra arbets- och miljömedicinska patientmottagningar, säger Marina Jonsson, projektledare inom nätverket HINTA (Hälsosamt inträde i arbetslivet) som idag driver och utvecklar Jobbafrisk.se.

På webbplatsen Jobbafrisk.se finns information om olika yrken och de hälsorisker som finns och hur man kan skydda sig för att hålla sig frisk under hela arbetslivet. Tanken är att ungdomar och andra som söker utbildning eller yrke själva ska kunna hitta den information de behöver för att kunna göra välgrundade val.

Rätt information förebygger problem

Ytterligare en viktig målgrupp för webbplatsen är personal på skolor och då framförallt studie- och yrkesvägledare och personal inom elevhälsan.

– Målet här är att ge bättre förutsättningar att vägleda ungdomar till ett hälsosamt och långsiktigt hållbart studie- och yrkesval. Många problem går att förebygga om man får rätt information om arbetsmiljö, lagar och regler och vad man bör tänka på utifrån sina egna medicinska förutsättningar, säger Marina Jonsson.

Personal inom vården och vårdnadshavare till ungdomar som ska söka utbildning eller yrke kan också ha stor nytta av Jobbafrisk.se.

Nätverket HINTA är ett nationellt samarbete mellan alla de sju arbets- och miljömedicinska klinikerna i Sverige.

Ny webb för personer med NPF som söker jobb eller studier

I samband med nylanseringen av Jobbafrisk.se öppnas också den helt nya webbplatsen Jobbafrisk-NPF. Jobbafrisk-NPF har fokus på information om förhållanden under studier och arbetsliv som kan vara viktiga för hälsa och arbetsförmåga för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Webbplatsen har sin grund i ett projekt som finansierats av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.

Kontakter

Bilder

Ung person arbetar med maskindrivet verktyg inomhus. Foto: Valentina Giarre
Ung person arbetar med maskindrivet verktyg inomhus. Foto: Valentina Giarre
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye