Dramaten

Nypremiär för De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj

Dela

Ulla Kassius dramatisering av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs berättelser om barns upplevelser och minnen från andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen hyllades och fick goda vitsord efter premiären i september 2017. "Alla borde gå och se" skrev Aftonbladet. Med en ny bearbetning och delvis ny ensemble får den unga publiken nu åter möta några av Dramatens äldre skådespelare som återberättar dessa minnen från en tid då krigets vittnen var i samma ålder som vår nutida publik.

De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg
De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg

”Jag såg De sista Vittnena på Dramaten, en föreställning som gick dagtid för skolbarn. Jag trodde inte mina ögon. Det var fantastiskt!” Krister Henriksson, skådespelare.

” Jag har inga ord till tack för denna föreställning." Hédi Fried

”Äldre människor berättar för oss i publiken om sin barndom under andra världskriget, det som i Ryssland kallas Det stora fosterländska kriget. Det handlar om hunger, längtan, husdjur. Om hur vardagen plötsligt raseras, men också om hur en ny vardag uppstår. Vänskapsband, beroenden – den enorma kraften i vilja att överleva. Alla de som vittnar överlevde. De blev vuxna, skaffade jobb och kanske familj. Men kriget har naturligtvis påverkat dem på olika sätt. Barnen blir nya vittnen till de här livsödena och har känt sig stolta över förtroendet.” berättar Ulla Kassius, regissör, om föreställningen.

Ulla Kassius har arbetat som frilansande scenograf i mer än 40 år, bland annat på Backa Teater i Göteborg, där hon tillsammans med Mattias Andersson gjort en rad uppmärksammade föreställningar för barn och unga vuxna, som Brott och straff, Lille Kung Mattias och Utopia. På Dramaten har hon gjort scenografi och kostym till en lång rad föreställningar, senast Pussy Riot och Mattias Anderssons uppsättningar Idioten, The Mental States of Sweden och Stolarna av Eugène Ionesco.

Svetlana Aleksijevitj är en författare från Belarus som fick nobelpris i litteratur 2015. Hon var tidigt intresserad av att höra människor berätta om sina liv och som vuxen har hon intervjuat flera hundra personer. Intervjuerna har hon sammanställt i litterära verk som t ex Bön för Tjernobyl och Tiden Second hand. Inför utgivningen av boken De sista vittnena från 1985, på svenska först 2015, intervjuade hon gamla människor som var barn under andra världskriget, i Ryssland kallat det Stora Fosterländska kriget. Hundra av dessa vittnesmål är berättade ur barnets perspektiv, men filtrerade genom den vuxne som ser tillbaka på sin barndom.

En produktion från Unga Dramaten. Från 11 år.

Medverkande:
Astrid Assefa
Sten-Johan Hedman
Hans Klinga
Göran Martling
Per Mattsson
Lil Teselius

Av: Svetlana Aleksijevitj
Översättning: Kajsa Öberg-Lindsten
Regi och scenografi: Ulla Kassius
Bearbetning: Ulla Kassius och Anna Berg
Kostym: Moa Möller
Ljusdesign: Charlie Åström
Ljuddesign: Johan Bengtsson
Mask: Lena Strandmark

De sista Vittnena, nypremiär 27 februari på Tornrummet.

Unga Dramaten
gör teater för barn och unga, 0–19 år, men alla åldrar är givetvis välkomna. Verksamheten är framförallt förlagd till Dramatens två minsta och mest intima scener, Lejonkulan och Tornrummet, men vissa familjeföreställningar spelar på Dramatens större scener. Ada Berger är Unga Dramatens konstnärliga ledare sedan 2016. Mellan april och december 2019, då Dramaten renoveras, huserar Unga Dramaten på Scenkonstmuseet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg
De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play24.3.2020 15:00:57 CETPressmeddelande

Dramaten välkomnar med glädje publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start i morgon onsdag. Tjänsten kommer inledningsvis att innehålla ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som exempelvis Performance Lecture. Innehållet, som är kostnadsfritt, kommer att fyllas på löpande och finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

Spoken Word med Cleo på Dramatens stora scen4.3.2020 09:56:45 CETPressmeddelande

Vårens Spoken Word på Dramaten ges på Stora scenen den 12 och 13 maj och kommer att spelas in av SVT. Medverkar gör bland andra delar av det norrländska hiphopkollektivet Random Bastards som gett grund till artister som Cleo, Fricky, Broder John och Trainspotters. Cleo kommer även medverka som Spoken Word-poet och det blir ett av hennes få stora framträdanden i Stockholm i år. Det blir en kväll sprängfull av ord, mod och en och annan hemlig gäst, allt uppbackat av ett sjumannaband under ledning av Sebastian Ågren. För regi står Niklas Mesaros. Biljetterna släpps fredag klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum