Dramaten

Nypremiär för Doktor Glas med Krister Henriksson och prisade Den fjättrade Prometheus

Dela

Två efterlängtade uppsättningar är tillbaka på Dramatens repertoar i september. Den 15 september får Den fjättrade Prometheus , som belönades med Svenska Teaterkritikers pris 2015, nypremiär på Elverket och den 16 september ställer sig Krister Henriksson återigen på Stora scenen med en ny version av Doktor Glas .

– Texten är så enastående att vi ville möta den på nytt, med nya ögon. Doktorn har blivit äldre och ser tillbaka på sitt liv, säger Krister Henriksson.

– Världen såg annorlunda ut för tio år sedan och teatern behöver förändras i takt med tiden, menar regissören Peder Bjurman som tillsammans med Krister Henriksson nu har gjort en helt ny tolkning, med ny dekor, ny musik, och nytt ljus.  

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg 
”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.” 
Krister Henriksson återvänder till rollen som doktor Glas i Hjalmar Söderbergs mästerverk – nu i en helt ny tolkning av den tidigare succéuppsättningen. Den melankoliska romanen från förra sekelskiftet som skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor hamnar i ett moraliskt dilemma. Men är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar, undrar Söderberg provocerande.

Krister Henrikssons tolkning hade premiär på Vasateatern hösten 2006 och blev en stor publik- och kritikersuccé. Därefter turnerade Doktor Glas runt Sverige och Finland med Riksteatern, innan den kom till Dramaten 2011 och spelades för utsålda hus. Uppsättningen togs även till Wyndham's Theatre i Londons West End, där en enig kritikerkår hyllade Peder Bjurmans regi och scenbild, Linus Fellboms ljus och Krister Henrikssons mästerliga spel. Nu är den älskade monologen äntligen tillbaka i en helt ny version, inför stundande turnéer.

”A tour de force” The Guardian, (4 stjärnor) 
”The whole performance is outstanding” The Arts Desk (5 stjärnor) 
”Krister Henriksson är fulländad i Doktor Glas” DN 
”Ett själens mörker, lysande gestaltat” Expressen 
”Fullkomligt trollbindande” City

Medverkande Krister Henriksson 
Bearbetning Allan Edwall 
Regi Peder Bjurman, Krister Henriksson 
Scenbild Peder Bjurman 
Ljus Linus Fellbom 
Musik Leif Jordansson 
Mask Sofia Ranow Boix-Vives

Nypremiär den 16 september, Stora scenen 

 

Den fjättrade Prometheus av Aischylos 
Prometheus har utmanat den rådande makten, räddat människorna från döden och gett dem elden. Härskarguden Zeus delar ut ett hårt straff: Prometheus ska för all framtid vara fastkedjad vid en klippa. Men Prometheus vägrar att underkasta sig. Den fjättrade Prometheus är en tragedi av Aischylos (född på 500-talet f.Kr.), baserad på en av de stora grekiska myterna. Upprorsmakaren Prometheus har levt vidare i kulturhistorien och fortsätter att locka, utmana och provocera. När pjäsen kom till Dramaten med premiär hösten 2015 – mer än 2500 år efter att den skrevs – blev det en succé. Uppsättningen tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings årliga teaterpris, en av de mest prestigefyllda utmärkelserna för scenkonst i Sverige.

Prometheus Torkel Petersson 
Körledarinnan/Kör Lotta Tejle 
Våld/Io/Herakles/Kör Anna Björk 
Hefaistos/Orkeanus/Kör Hans Klinga 
Makt/Hermes/Kör Elin Klinga 

Översättning Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson 
Regi och scenografi Karl Dunér 
Kostym Helle Carlsson 
Ljus Jenny André 
Mekaniska instrument Jan Cardell 
Peruk och mask Lena Strandmark 

Nypremiär den 15 september, Elverket

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum