Dramaten

Nypremiär för succén Stolarna

Dela

Johan Ulveson och Kicki Bramberg spelar det gamla paret i denna absurda fars av Eugène Ionesco som fick lysande recensioner efter premiären i oktober förra året. Nu går den upp igen på Dramatens lilla scen. Nypremiär den 31 augusti, i regi av Tobias Theorell.

Johan Ulveson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Sören Vilks
Johan Ulveson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Sören Vilks

Stolarna är en av efterkrigstidens verkliga klassiker och ett av de främsta exemplen på den absurda teatern som behandlar djupt mänskliga teman som ensamhet, åldrande och livets slut. Eugène Ionesco skrev pjäsen 1951 och kallade den för en tragisk fars.

För regi står Tobias Theorell som senast regisserade Lilla Måsen för Unga Dramaten och  tidigare bland annat satt upp Anna Karenina på Dramatens stora scen.

Johan Ulveson, som även är aktuell med en annan av absurdismens främsta verk, I väntan på Godot av Samuel Beckett senare i höst, om att spela absurd teater:

- Karaktärerna i det som kallas absurdistiska pjäser, vet ofta inte var de befinner sig, eller varför. Inte vad som är falskt eller sant eller vart de är på väg. Det de har är sina känslor. De pendlar blixtsnabbt mellan övergivenhet och gemenskap, förtvivlan och lycka. Det gör texterna utmanande och roliga att arbeta med för oss skådespelare. Jag tycker dessutom att många av pjäserna på ett kusligt och komiskt sätt beskriver tillståndet i vår egen tid.

Sagt i pressen om Stolarna
”Lysande obegripligheter bland tomma stolar” DN
”sitter som en smäck redan när Ulveson knäar in på scenen” SvD
”Bramberg och Ulveson är helt underbara i denna folie a deux” Aftonbladet
”en absurdistisk dödsdans som ingen bör missa” SR Kulturnytt

Medverkande:
Kicki Bramberg – Gumman
Johan Ulveson - Gubben

Översättning Sven Åke Heed
Regi Tobias Theorell
Scenografi och kostym Ulla Kassius
Rörelseregi Lars Bethke
Ljusdesign Torben Lendorph
Peruk och mask EvaMaria Holm

Stolarna, nypremiärer 31 augusti, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Ulveson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Sören Vilks
Johan Ulveson och Kicki Bramberg i Stolarna. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Johan Ulveson. Foto: Sören Vilks
Johan Ulveson. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen11.12.2019 09:31:31 CETPressmeddelande

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum