Dramaten

Nypremiär för två succéer; Peer Gynt och En natt i den svenska sommaren

Dela

Två publik- och gästspelssuccéer kommer åter på repertoaren i höst. Erland Josephsons En natt i den svenska sommaren i regi av Eirik Stubø och Henrik Ibsens Peer Gynt, i regi av Michael Thalheimer. Erik Ehn, som gör bärande roller i båda pjäserna, fick lysande recensioner och erhöll Svenska Dagbladets Thaliapris 2018 för sin prestation och tolkning av Peer Gynt.

Erik Ehn och Nina Fex i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.
Erik Ehn och Nina Fex i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.

En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson handlar om inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret. Det är en pjäs om ett möte mellan svenska skådespelare och filmarbetare och en kompromisslös rysk regissör. Föreställningen, i regi av Eirik Stubø, hade premiär i augusti 2018 under Bergmanfestivalen och har sedan dess gästspelat i Ungern och spelar i Kina i juni och i Serbien i oktober. Fem föreställningar med nypremiär på Elverket den 1 oktober.

Sagt i pressen om En natt i den svenska sommaren
”Eirik Stubøs tolkning av En natt i den svenska sommaren är en utsökt, finstämd diskussion om Gud, konsten och människan via filmaren Tarkovskij.”
SvD
”Thomas Hanzon är perfekt som Erland Josephson” SvD
” teater i dess renaste form. Ett skickligt och ömsint kammarspel.” Expressen

Medverkande: Erik Ehn, Lena Endre, Nina Fex, Thomas Hanzon, Torkel Petersson, Maria Salomaa.
Mer information här

Henrik Ibsens Peer Gynt, i regi av Michael Thalheimer hade premiär på Dramaten i februari 2018 och har under året gästspelat i Norge och Rumänien. Nu sätts den upp på nytt med tre föreställningar och får nypremiären på Stora scenen den 14 december.

Sagt i pressen om Peer Gynt
"Erik Ehn gör sitt livs roll" DN
"mycket, mycket sevärd" SvD
"vildsint, vacker, grotesk och gripande” UNT

Medverkande: Erik Ehn, Stina Ekblad, Rebecka Hemse, Carl Magnus Dellow, Thomas Hanzon och Andreas Rothlin Svensson.
Mer information här

En natt i den svenska sommaren, nypremiär Elverket, 1 oktober.
Peer Gynt, nypremiär 14 december, Stora scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Ehn och Nina Fex i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.
Erik Ehn och Nina Fex i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Thomas Hanzon och Lena Endre i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.
Thomas Hanzon och Lena Endre i En natt i den svenska sommaren. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Erik Ehn och Carl Magnus Dellow i Peer Gynt. Foto: Sören Vilks.
Erik Ehn och Carl Magnus Dellow i Peer Gynt. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Stina Ekblad och Erik Ehn i Peer Gynt. Foto: Sören Vilks
Stina Ekblad och Erik Ehn i Peer Gynt. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nypremiär för De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj13.2.2020 14:12:01 CETPressmeddelande

Ulla Kassius dramatisering av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs berättelser om barns upplevelser och minnen från andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen hyllades och fick goda vitsord efter premiären i september 2017. "Alla borde gå och se" skrev Aftonbladet. Med en ny bearbetning och delvis ny ensemble får den unga publiken nu åter möta några av Dramatens äldre skådespelare som återberättar dessa minnen från en tid då krigets vittnen var i samma ålder som vår nutida publik.

Dramaten och Sveriges Radio fortsätter samarbetet med Svenska berättelser på scen13.2.2020 09:08:51 CETPressmeddelande

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetat och presenterat de dokumentära berättelserna live på scen tillsammans med poesi och musik. I vår ges en serie med tre föreställningar med en ny berättelse vid varje tillfälle. Premiär på Målarsalen den 19 mars.

Gästspel och workshop med danskompaniet Batsheva Dance Company12.2.2020 09:24:52 CETPressmeddelande

Ett av världens mest ansedda moderna danskompanier, Batsheva Dance Company gästspelar med dansföreställningen Decadance. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 6-7 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreograf Ohad Naharin och framförs av kompaniets yngre dansare. Samma datum får publiken även tillfälle att delta i workshop i Gaga, Naharins och danskompaniets rörelsespråk. Den 6 juni ges även ett samtal med Ohad Naharin.

Sverigepremiär för fyrahundraårig brittisk klassiker11.2.2020 09:54:36 CETPressmeddelande

John Websters Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker som nu spelas för första gången i Sverige. En dramatisk historia om kvinnohat och frihetsbegär baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. Suzanne Osten debuterar som regissör på Stora scenen där skådespelaren Maia Hansson Bergqvist också gör sin första huvudroll. Sverigepremiär den 29 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum