Dramaten

Nypremiär för uppmärksammade Svenska hijabis på Dramaten

Dela

Efter turné runtom i Sverige kommer America Vera-Zavalas uppmärksammade pjäs Svenska hijabis nu tillbaka till Dramaten. Fem muslimska kvinnor med sjal, hijab, berättar om verkligheten och vardagen i ett samhälle som ser dem som ovanliga. Nypremiär den 2 mars.

"den vänder sig lika mycket till dem som bär slöja som till oss andra, mer eller mindre fördomsfulla. Ta chansen att ta del av dessa stycken liv!" SvD 
"Föreställningen är rak och enkel och mycket vacker (…) Självklarheten övertygar och turnén över landet blir en viktig folkbildande insats. Respekt!" Aftonbladet 
"så starkt att det brister inom mig" Feministiskt Perspektiv

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam Maryam Dinar Sarah Ameziane och Shama Vafaipour är fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

– Jag har velat göra det här sedan 2008. Då hade jag redan hört så många historier om vad en hijabi möts av och sedan dess har det bara accelererat. Islamofobin är stark och växande i Sverige och Europa idag. På gatan märker dessa kvinnor av det dagligen. För egen del noterar jag med intresse den kritik som kommer mot mig, mot idén att låta dessa kvinnor prata, säger regissören America Vera-Zavala.

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis  vill America Vera Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige.  Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, samt för att bidra till en ökad representation av hijabis i svensk offentlighet, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.

Svenska hijabis var dramatikern America Vera-Zavalas debut som regissör. I det konstnärliga teamet ingår också koreografen Paloma Madrid och ljusdesignern Mira Svanberg . Dessutom dokumenteras föreställningen av fotografenElin Berge som 2006 gav ut boken  Slöjor  (Atlas).

Svenska hijabis  är ett gästspel på Dramaten av Community Teater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Premiären ägde rum på Dramaten den 14 oktober 2016. 

Med Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour 
Regi och manus America Vera-Zavala 
Ljus Mira Svanberg 
Koreograf Paloma Madrid 
Kostym Ensemblen

Samtal efter föreställningen med Erik Gandini , professor i dokumentärfilm, och America Vera-Zavala, regissör, om arbetet med Svenska hijabis och om att använda dokumentärt material på teatern. 5 mars kl. 17.15 - 18.15, Målarsalen

För mer information, vänligen kontakta:

Frida Hallberg 
Pressansvarig (vik) 
08-66 56 175 
0703-726 175 
frida.hallberg@dramaten.se

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum