Dramaten

Nyskrivet och klassiker på Unga Dramaten

Dela

Dansare och koreograf Niki Tsappos gör ny dansföreställning för Unga Dramaten. Raised on Rhythm - med urpremiär på Lejonkulan den 31 mars - utforskar och hyllar rytmens kraft och energi. Skådespelaren Marall Nasiri regisserar De livrädda, en humoristisk och lite skrämmande berättelse om syskonskap, skriven av Talajeh Nasiri. Dramatenpremiär på Tornrummet den 3 februari. Biljetter till båda pjäserna släpps idag.

Raised on Rhythm/Niki Tsappos. Foto: Sara P Borgström.
Raised on Rhythm/Niki Tsappos. Foto: Sara P Borgström.

Raised on Rhythm är skapad av koreograf och dansare Niki Tsappos. Hon har vunnit en rad danstävlingar och utmärkelser, och blev tillsammans med Martha Nabwire den första kvinnliga duon att vinna VM i Streetdance 2010. Duons samarbete fångades också i den uppmärksammade dokumentärfilmen Martha & Niki 2016.

För musiken står Erik Hjärpe, keyboardist i bandet Damn! kanske mest kända för sitt samarbete med Timbuktu. De gjorde succé våren 2022 som husband i musikalen Cabaret i regi av Farnaz Arbabi på Dramatens stora scen.

De livrädda är ett drama för mellanstadiet om syskonskap och om att göra allt för att inte somna sist. Pjäsen hade urpremiär på Riksteatern 2021 och sätts nu upp på Dramaten, med skådespelarna Bianca Cruzerio och Gloria Tapia i rollerna som syskonen. En samproduktion med Riksteatern.

–Unga Dramaten fokuserar på nyskrivna verk som sätter barnets perspektiv i första rummet. Med humor och allvar arbetar vi fram berättelser om det mest sårbara och känsliga med scenkonstens alla uttryck, Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Övrig repertoar från Unga Dramaten

Exit Parkour, urpremiär våren 2022, spelar t.o.m. 27 oktober, Lilla scenen.
En föreställning om och med en av världens främsta parkourutövare, Ahmed Matar i regi och koreografi av Örjan Andersson.

Hur vi försvinner, av Eva-Maria Benavente Dahlin, urpremiär 15 september, Lejonkulan
En nyskriven pjäs om framtiden inspirerad av intervjuer med ungdomar från skilda delar av Sverige. För regi står Måns Lagerlöf.

Unga Dramaten går på djupet: Konsten och klimatkrisen. Den 5 oktober kl. 18.00, Lejonkulan.
En mötesplats för samtal, undersökande arbete och fördjupning med fokus på barn och unga i relation till konst, kultur och samhälle. Fri entré men biljett krävs.

Lilla Dödsdansen, av Kristian Hallberg, urpremiär 28 oktober, Tornrummet.
I August Strindbergs Dödsdansen grälar ett gift par så att det osar. I Lilla Dödsdansen får publiken se vad som händer i rummet bakom, där parets två barn håller till. Regi: Elin Skärstrand.

Unga Dramaten går på djupet: Leken och Traumat. Den 17 november kl. 18.00, Lejonkulan.
En mötesplats för samtal, undersökande arbete och fördjupning med fokus på barn och unga i relation till konst, kultur och samhälle. Fri entré men biljett krävs.

Lilla Svansjön, nypremiär 24 november, Lejonkulan
I stället för de graciösa svanarna dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp. Iscensättning och koreografi av Claire Parsons. Lilla Svansjön hade premiär i november 2018.

Unga Monologer, kreativa workshops
Unga Dramaten möter inspirerar och introducerar elever till att skriva monologer som sedan skådespelare från Dramaten tar sig an och framför för klassen.

Läs mer om Unga Dramaten HÄR!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Raised on Rhythm/Niki Tsappos. Foto: Sara P Borgström.
Raised on Rhythm/Niki Tsappos. Foto: Sara P Borgström.
Ladda ned bild
De livrädda. Foto: Klara G.
De livrädda. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum