Norrköpings kommun

Nystart för Jobbspår på en orolig arbetsmarknad.

Dela

Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen tillsammans med aktiva arbetsgivare nystartar arbetet med jobbspår under hösten. Jobbspår är ett arbetssätt där kommunen och Arbetsförmedlingen tillsammans med engagerade arbetsgivare skräddarsyr lösningar för personer långt från arbetsmarknaden.

Foto: Kicki Nilsson
Foto: Kicki Nilsson

– Vårt arbete inleddes i somras och samtidigt pekade arbetslösheten rakt upp. Men i dialog med flera branscher såg vi tillsammans med arbetsgivare möjligheter och nu rekryterar vi till jobbspåren. Att flera arbetsgivare mitt i pandemin visat ett så stort intresse är oerhört positivt, säger Martin Callmeryd som leder arbetet från kommunens sida. 


Jobbspår har funnits i Norrköping under flera år och har bidragit till att arbetsgivare inom bland annat lokalvård, processindustri och restaurangbranschen har matchats med arbetssökande som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Den arbetssökande i ett jobbspår har fått gå en utbildning, exempelvis en kombinerad arbetsmarknads- och språkutbildning, och har efter det kommit i arbete hos den matchade arbetsgivaren.
– Att i nära samarbete med respektive bransch forma korta effektiva utbildningar som leder till jobb gör att vi tar vara på människors förmågor, även utan högre formell utbildning, och bidra till företags behov av kompetens. Därför är jobbspår viktigt och jag är väldigt glad att det kommit igång nya spår, säger Eva-Britt Sjöberg (kd), ordförande arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

De nya jobbspåren som nu startas är inriktade mot lagerarbete och trädgård och målet är att skapa förutsättningar till arbete för minst 40 personer. Flera stora arbetsgivare som Martin & Servera, Almroths, PEMA, Econova och Norrköpings Hamn är med som partners. Arbetsförmedlingen leder arbetet tillsammans med kommunen och är en avgörande part för deltagarna.
 – Under våren kommer deltagarna att få en samlad bild över vad som krävs för arbete i lagerbranschen, förbättra sina språknivåer och samtidigt få lära känna arbetsgivarna. Efter insatsen är chansen stor att få en anställning om man visat sitt yttersta, säger Fia Blixt som arbetar som arbetar som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
– Vi är en stor arbetsgivare i Norrköping som även i dessa speciella tider vill se möjligheter. För oss är det positivt att öppna upp för ännu en väg för att hitta rätt kompetens, säger Charlotta Gromulski, platschef på Martin & Servera Logistik.
– Vi ser en positivt ökad trend av e-handel och digitalisering vilket möjliggör fler arbetstillfällen. Vi arbetar för att automatisera flöden i takt med att verksamheten växer och ser ett fortsatt behov av kompetenta medarbetare även framöver, säger Carl Svensson, VD på Almroths.

Inom trädgård har ett samarbetsavtal tecknats med Himmelstalunds utbildningscentrum där ESF-projektet REACH går mot sitt slut. Där skräddarsys nu ett jobbspår mot ungdomar som under fyra månader kommer genomgå en grundutbildning med efterföljande praktik och möjlig anställning inom de gröna näringarna. Jerker Björkdahl, som projektleder REACH, ser fram mot starten.
– Trädgård och trädgårdsanläggning är en bransch med ett stort rekryteringsbehov samtidigt som vi har utbildningar i en fantastisk och utvecklande lärmiljö på vår skola. Vi ser då möjligheten till en god matchning; att ge ungdomar en chans att ta första steget in i arbetslivet inom trädgård, att kompetensförsörja branschen, samtidigt som det sammanfaller väl med att vi behöver hitta ett botemedel mot den skenande ungdomsarbetslösheten. Flera arbetsgivare är med i satsningen, både med praktikplats och med ett stort engagemang. 

Kontakt:
Martin Callmeryd
Titel: strateg, arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret
Telefon: 011-15 34 97

________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Foto: Kicki Nilsson
Foto: Kicki Nilsson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum