Region Norrbotten

Nystedt varnar: ”Nu tar covid-19 fart igen”

Dela

Mitten på sommaren är normalt lågsäsong för förkylningsvirus. Men i år sprids covid-19, trots att det är varmt och vi är utomhus mycket. Nu höjer smittskyddsläkare Anders Nystedt ett varningens finger: – Vi ser att smittan ökar bland patienterna på våra sjukhus, främst i Sunderbyn. Ytterligare smittspridning skulle vara mycket olycklig just nu.

Under måndagen hade 25 patienter på Norrbottens sjukhus covid-19, psykiatrin ej inkluderad.

– Det finns avdelningar där hälften av alla patienter har covid-19, vilket tyder på att viruset sprids friskt både i samhället och på sjukhuset, säger Anders Nystedt.

Det är inte bara på sjukhusen den ökade smittspridningen märks av, även kommunernas omsorg påverkas.

Sjukvården i Norrbotten är hårt belastad och nu vädjar smittskyddsläkaren och Region Norrbotten om att norrbottningarna ska börja tänka smittsäkert igen. Främst gäller det att stanna hemma om man är sjuk, men också att hålla avstånd när det är möjligt.

– Det brukar ju skämtas om att vi här uppe ogillar trängsel och nu passar det bra att faktiskt leva upp till den myten.

Det är nu en dryg månad kvar till att Region Norrbotten börjar vaccinera med höstdos mot covid-19. Vaccinationen kommer att ske enligt de nya rekommendationerna. Man börjar med att vaccinera personer som är 80 år och äldre samt personer som bor på SÄBO, har hemsjukvård eller hemtjänst.

– Mitt råd är att ni kavlar upp armen igen och fortsätter att vaccinera er.

När bokningstrycket bland de äldsta sjunker kommer vaccination erbjudas till ytterligare grupper.

Kontaktperson

Namn: Anders Nystedt
Titel: Smittskyddsläkare i Norrbotten
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum