Värmdö Kommun

Nytt Arkitekturprogram för Värmdös centrumområden

Dela

Den 27 april antog kommunfullmäktige ett arkitekturprogram för Värmdö kommun. Målet för programmet är att bidra till en hög arkitektonisk kvalitet i kommunens centrumområden. Arkitekturen ska utgå från platsens kvaliteter och stärka områdets identitet.

Arkitekturprogrammet avgränsas till kommunens centrumområden: Gustavsberg, Hemmesta, Brunn, Björkås och Stavsnäs. I centrumområdena finns offentliga rum, service, mötesplatser och målpunkter för besökare, och de har därför potential att vara identitetsskapande för hela kommunen.

– Värmdös natur, kultur och skärgårdskaraktär är kommunens attraktionskraft. Det är därför viktigt för oss att våra centrumområden utvecklas med omsorg och bidrar till att dessa värden förstärks. Genom arkitekturprogrammet hoppas vi kunna lägga grunden för den fortsatt trygga, vackra och idylliska skärgårdskommun som Värmdö är, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

I arkitekturprogrammet beskrivs centrumområdenas karaktärer och ett antal strategier för respektive område för att nå målet om en god arkitektur och stärkt identitet. De övergripande riktlinjerna för arkitektur är indelade under fyra teman som rör platsen, funktionen, byggnaden och tiden.

  • Platsen: Arkitekturen ska stärka Värmdös identitet, landskap och kulturhistoria
  • Funktionen: Arkitekturen ska främja möten och ge en känsla av tillhörighet 
  • Byggnaden: Arkitekturen ska ha ett formspråk med hög kvalitet
  • Tiden: Arkitekturen ska åldras hållbart och värdigt

– För att få en god arkitektur krävs samarbete och delaktighet från stadsbyggandets alla aktörer. Förhoppningen är att arkitekturprogrammet ska kommunicera kommunens höga ambitioner och vara ett verktyg i arbetet med arkitekturfrågor i planering och bygglov, säger Greger Ragnarsson, kontorschef på Samhällsbyggnadskontoret.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum