Nytt avgiftssystem för att ladda fordon på statliga elvägar
Fordonsägare kommer att kunna teckna avtal digitalt, alternativt ansöka om tillstånd, för att ladda fordon på elvägar. Transportstyrelsen föreslår inledningsvis ett förenklat avgiftssystem i samband med att den första statliga elvägen öppnas för trafik 2026.

Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen undersökt hur ett system för att ta ut avgifter för att köra på statliga elvägar skulle kunna se ut. I uppdraget ingick att titta på hur ett tekniskt system, datahantering och ansvarsfördelning bör utformas.
– Innan ett fordon kan köra på elvägen måste det först kontrolleras att fordonet har behörighet för det. Vi föreslår att Transportstyrelsen ansvarar för att meddela Trafikverket vilka fordon som är behöriga att ladda på elvägen, och skickar ut avier för betalning på motsvarande sätt som gäller för trängselskatt och infrastrukturavgifter, säger Jonny Geidne, utredare på Fordonsinformation, Transportstyrelsen.
Fordonets ID ger underlag till betalning för användningen
Trafikverket föreslås få ansvar för att genomföra tillträdeskontroller vid vägen för att identifiera unika fordons-ID. Kontrollen görs via utrustning som antingen kommer att finnas i fordonet eller i elvägsanläggningen.
Information om vilket fordons-ID som anslutit till vilken anläggning, vid vilken tidpunkt och vilken mängd el som har tagits ut kommer att skickas till Transportstyrelsen, som via fordonets ID identifierar fordonsägaren med hjälp av vägtrafikregistret, VTR.
Tjänsten ska vara utformad så att ägare både till svensk- och utlandsregistrerade fordon kan använda den. Bara fordon som inte har användnings- eller körförbud kan få tillstånd att ladda el från statliga elvägar. Vidare föreslår Transportstyrelsen att fordonsägare som sedan tidigare har skulder gällande brukaravgifter för elvägar inte ska få tillstånd att ladda sina fordon.
Fast månadskostnad till att börja med
Det förenklade avgiftssystemet som föreslås i samband med den första statliga elvägen 2026 baseras på en abonnemangslösning med en fast månadskostnad. Under en övergångsperiod, när antalet användare av elvägen är relativt begränsat, är bedömningen att ett sådant system är tillräckligt.
Kontakter
Jonny GeidneUtredareTransportstyrelsen
Tel:010-495 65 84jonny.geidne@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Förslaget: Så kan regionala skyddsombud införas på sjön1.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med regionala skyddsombud på fartyg förväntas arbetsmiljön ombord bli bättre. De nya reglerna ska helst likna dem som gäller för arbetsställen på land. Det föreslår Transportstyrelsen i sin slutredovisning av regeringsuppdraget.
Färre körkort återkallades 202230.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet körkort som återkallas minskade i fjol för första gången på fem år. Totalt drog Transportstyrelsen tillbaka 35 227 körkort. Det är en minskning med över 15 procent jämfört med 2021 då siffran var 41 698.
Liten minskning av nya personliga registreringsskyltar16.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet nya personliga registreringsskyltar som tilldelades under förra året minskade med 3 procent jämfört med året innan. Totalt beviljades 3 412 nya personliga skyltar i Sverige under 2022. Trots minskningen är intresset större än någonsin och det finns totalt 25 343 personliga skyltar i landet vilket är den högsta siffran någonsin.
17 personer omkom till sjöss 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 17 personer dog i olyckor på svenskt vatten under förra året. 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021. Preliminärt inträffade ingen dödsolycka inom svensk yrkessjöfart, men ytterligare en person har omkommit till sjöss.
76 personer miste livet i spårtrafiken 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
76 personer omkom i spårtrafiken under 2022. Det är färre jämfört med året innan då 102 personer miste livet, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum