Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?” - Träna bort smärtan med TV-reklam!
Karolina Celinska och Janna Olzon drar igång sin Coronakarusell efter sommaruppehållet och undrar hur det ska bli när snö och slask inte gör det lika kul att vara ute längre. Hur ska en hålla sig igång när kylan kommer? Pandemin påverkar ju allas hälsa. Jobbar du hemma har vardagsmotionen som vägen till och från jobbet, försvunnit. Och inte är det många som vågar sig till gymmet i denna tid.

- Via olika steg- och hälsoappar kunde vi se en dramatisk nedgång av människors aktivitet över hela världen under ett dygn i mars, säger Elin Ekblom Bak, docent och doktor i fysiologi vid GIH med inriktning på folkhälsa. Att inte kunna röra sig som man vill gäller alla för närvarande, det är unikt.
Hur tänker Elin kring yttre förutsättningar och inre motivation i förhållande till att ha nedsatt rörelseförmåga? Måste man alltid träna? Och vad innebär det att vara mentalt aktiv eller mentalt passiv?
Peter Ojala, kollega till Karro och Janna men också elitidrottare, vågar sig inte till gymmet längre. Istället tar han sig ut och rullar varje dag cirka 4 mil.
- Det tar två timmar och jag mår så himla mycket bättre efter det, säger han.
Peters inre motivation handlar framförallt om att slippa smärtan, det hjälper träningen med. Peter tipsar också om Parasportförbundets nysläppta app https://para-me.se/, via den kan du hitta var i landet du kan träffa andra och träna ihop.
Här hittar du det nya avsnittet: https://soundcloud.com/user-152045771/trana-bort-smartan-med-tv-reklam
Om podden ”Hur tänkte ni nu?”
Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd. Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.
Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.
Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.
Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 070 - 384 80 31 (Janna) eller 076 – 837 80 34 (Karolina).
Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).
Nyckelord
Kontakter
Catharina BergstenPressekreterare
Tel:070-194 32 38catharina.bergsten@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Inbjudan till riksdagsseminarium: Staten behöver ge en officiell ursäkt till dem som bott på institution1.3.2021 08:42:46 CET | Pressinbjudan
Vipeholmsanstalten och andra institutioner för personer med funktionsnedsättning är en del av Sveriges historia som många inte känner till. Nu arrangerar DHR och FUB tillsammans med Liberalerna ett digitalt riksdagsseminarium, där vi lyfter historiska fakta och förklarar varför staten behöver ge alla de människor som placerades på dessa institutioner en offentlig ursäkt.
Kroppens effekt på livet är en myt - nytt avsnitt av podden "Hur tänkte ni nu?"18.2.2021 14:38:31 CET | Pressmeddelande
Annika Ödling, kurator och Lyckselebo, är supernöjd för att hon överlevde en olycka. För Karro finns det inget hon vare sig kan sörja eller sakna, medan Janna aldrig har behövt reflektera över frågan om varför hon kan gå.
Så kan sjukersättningen förbättras15.2.2021 08:27:03 CET | Pressmeddelande
Enhetliga riktlinjer till myndigheterna vid utredning av arbetsförmåga skulle innebära att färre människor faller mellan stolarna och hamnar i fattigdom. DHR föreslår flera åtgärder för att förbättra sjuk- och aktivitetsersättningen.
DHR positivt till att hanteringen av bilstödet ses över4.2.2021 15:47:40 CET | Pressmeddelande
DHR har länge jobbat för ett bättre bilstöd, så att människor med funktionsnedsättning ska få större frihet, oberoende och ökade möjligheter att delta i samhällslivet. I den allmänna debatten och i ett remissvar hösten 2019 har förbundet uppmärksammat flera problem som regeringen nu vill utreda.
”Helhetssynen saknas” - DHR kommenterar utredningen Hållbar socialtjänst2.2.2021 10:49:11 CET | Pressmeddelande
DHR har lämnat synpunkter på utredningen Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag SOU 2020:47. Förbundet anser att utredningen presenterar flera positiva förslag, men som helhet kommer de inte innebära någon avgörande skillnad för personer med funktionsnedsättning.
Jaha, är det så jag ser ut? Nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”28.1.2021 09:57:37 CET | Pressmeddelande
Den egna självbilden och bilden andra har av mig – den skiljer sig åt. Och det kan bli en kollision att möta sig själv utifrån. Det händer alla, men i synnerhet om du också har en normbrytande funktionalitet.
Bygg vårt transportsystem rätt från början28.1.2021 09:42:40 CET | Pressmeddelande
När nya stora investeringar genomförs måste det göras så att de fungerar för hela befolkningen. Förslaget till plan för kommande investeringar inom transportsystemet saknar skrivningar om både universell utformning och FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning. "Vi förutsätter att det justeras", säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum