Linköpings kommun

Nytt avtal mellan kommunen och polisen ska främja avhopp från kriminalitet

Dela
Linköpings kommun och Polismyndigheten region Öst har ingått en ny samverkansöverenskommelse som avser personer som vill lämna en kriminell livsstil och organiserad brottslighet. Målet med överenskommelsen är att främja och underlätta avhopp från kriminalitet/kriminella nätverk och därmed försvåra för den organiserade brottsligheten, minska människors lidande samt bidra till det brottsförebyggande arbetet i Linköpings kommun.

I Linköpings kommuns trygghetsarbete ingår både trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder tillsammans med kommunens samarbetspartner. Linköpings kommun arbetar med att förhindra brott, dels genom att vidta åtgärder som försvårar brott i den offentliga miljön och dels genom att arbeta med människors benägenhet att begå brott. I detta arbete ingår också att erbjuda stöd till personer som vill bryta med sitt kriminella liv genom att ”hoppa av” från organiserad brottslighet och kriminella gäng och nätverk.

Nu förstärks detta arbete genom en ny samverkansöverenskommelse mellan Linköpings kommun och polisen som syftar till att främja avhopp från kriminaliteten. Överenskommelsen innebär att ansvarsfördelningen för samverkan mellan kommunen och polisen tydliggörs så att arbetet effektiviseras och förstärks.

- Denna överenskommelse är en viktig pusselbit i vårt gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Varje person som vi kan hjälpa att lämna ett kriminellt liv innebär inte bara en vinst för personen i fråga utan för samhället i stort och framför allt för de som drabbas av brottsligheten. Vi hoppas att denna överenskommelse faktiskt leder till att fler väljer att bryta med sin kriminella livsstil, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Polismyndighetens brottsförebyggande arbete är högt prioriterat och att erbjuda rätt stöd vid avhopp är avgörande för att lyckas.

- En god samverkan med kommunen är betydelsefull för att nå framgång och det ställs stora krav, både på polisen och kommunen. Att tydliggöra ansvarsfördelningen ger oss bättre förutsättningar. Överenskommelsen visar att arbetet ska prioriteras både av polisen och Linköping kommun, säger Jessica Ljung, lokal avhopparsamordnare vid polisen i Linköping.

Samverkansöverenskommelsen gäller tills vidare och ska följas upp årligen alternativt vid förändring i lagstiftning hos någon av parterna.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum