Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt bidrag för att skapa grupper med färre elever

Dela

Skolhuvudmän kan under perioden 30 maj – 10 juni söka ett nytt statsbidrag för att skapa grupper med få elever och hög personaltäthet. Bidraget kan sökas för både grundskola och gymnasieskola. 40 miljoner kronor kommer delas ut under hösten och pengarna ska främst användas till löner.

Det nya statsbidraget heter Anpassade lärmiljöer som del av särskilt stöd och regeringen beslutade om det i februari i år.

- Bidraget ska underlätta för skolor att starta anpassade lärmiljöer med få elever och hög personaltäthet där elever med behov av särskilt stöd kan ha delar av eller hela sin undervisning, säger Mattias Allberg, chef för Statsbidragsenheten på SPSM.

- Pengarna kommer i första hand att gå till att starta nya undervisningsgrupper med få elever och hög personaltäthet, där rekommenderar vi upp till 12 elever och 1 personal per 6 elever. Så har vi valt att tolka begreppen ”få elever” och ”hög personaltäthet” när vi har utformat statsbidraget fortsätter Mattias Allberg.

De kommunala och enskilda huvudmännen kommer att ha nio arbetsdagar på sig att ansöka om statsbidraget. Cirka två miljoner per komplett ansökan kommer att delas ut. Om det kommer in fler ansökningar än vad de 40 miljoner kronorna räcker till är det avgörande när ansökan skickades in.

Läs mer om villkor och hur ansökan ska göras https://www.spsm.se/bidrag-anpassade-larmiljoer.

Kontaktperson:

Mattias Allberg, enhetschef Statsbidragsenheten, Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Telefonnummer: 010-473 53 42
E-post: mattias.allberg@spsm.se

Nyckelord

Bilder

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nya forskarskrifter ökar skolors kunskap om adhd7.9.2021 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan en funktionsnedsättning som adhd påverka en elevs förutsättningar att lära? Vad kan skolan göra för att ge eleven bra stöd, och hur upplever eleverna själva att adhd påverkar dem och deras skolgång? I tre nya skrifter från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, sammanfattar och presenterar forskare olika forskningsresultat för att öka kunskap om adhd och strategier skolor kan ha nytta av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum