Västerås stift, Svenska kyrkan

Nytt biskopsbrev om klimatet

Dela

Svenska kyrkan lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. – Det går inte längre att blunda för att klimatkrisen också är en existentiell och en andlig kris. Den berör våra innersta känslor och värderingar, vår tro. Klimatet kräver mer av mänskligheten än tekniska, politiska och ekonomiska lösningar. Det handlar om mening, mod och hopp som befriar till handlingskraft, säger Västerås stifts biskop Mikael Mogren.

Det nya biskopsbrevet om klimatet uppmanar till handling. Foto: Gustav Hellsing/ Ikon
Det nya biskopsbrevet om klimatet uppmanar till handling. Foto: Gustav Hellsing/ Ikon

Biskopsbrevet talar om klimatkrisen på ett sätt som knappast gjorts tidigare. Det inleds med en sammanfattning av kunskapsläget som följs av en existentiell och teologisk reflektion om vår roll som människor, hot, ångest och hopp. Det mynnar ut i vägar framåt och uppmaningar till beslutsfattare i Sverige och internationellt, till näringslivet och organisationer såväl som till enskilda människor – och självklart till Svenska kyrkan och kyrkor i hela världen.

– Som kyrka möter vi den oro och skuld som klimatfrågan väcker. Biskopsbrevet länkar ihop naturvetenskaplig kunskap och samhällsanalys med själavård, teologi och uppmaningar till konkret handling. I det mötet kan vi nå fram till hoppet, själva grunden i den kristna tron, och omvandla ångest och känslor av maktlöshet till kraft att agera, säger biskopen.

Biskopsbrevet poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Och just därför behövs en helhetssyn och engagemang utifrån den bästa tillgängliga kunskapen som finns, och konkret handling.

– Det är hoppfullt att se att barn och unga runt hela jorden - de som vi håller på att lämna en springnota åt - visar allt större handlingskraft i klimatkrisen. Vi behöver följa deras exempel, i det globala perspektivet och över nationsgränserna liksom i våra egna lokal sammanhang, i församlingen, på jobbet och hemma vid köksbordet, säger biskop Mikael Mogren.    

Biskopsbrevet om klimatet lanseras vid en klimatkväll på Göteborgs Konserthus nu på fredag, 27 september, i samband med Bokmässan. Men redan nu finns det tillgängligt som PDF på Svenska kyrkans webbplats: Ett biskopsbrev om klimatet

Ett första biskopsbrev om klimatet publicerades 2014. Fem års utveckling har gjort det angeläget med en uppdatering och revidering. 

Kontakter

Bilder

Det nya biskopsbrevet om klimatet uppmanar till handling. Foto: Gustav Hellsing/ Ikon
Det nya biskopsbrevet om klimatet uppmanar till handling. Foto: Gustav Hellsing/ Ikon
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg: ”En västmanlänning bär inte sin tro på utsidan”21.11.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

50 år som präst, 20 år som biskop, en stor gestalt i Västerås stifts, och Svenska kyrkans, historia. För många en folkkyrkans förnyare. I en ny bok skildras Claes-Bertil Ytterbergs liv och väg i Svenska kyrkan, med start i uppväxten i bruksorten Surahammar. En bakgrund som på många sätt präglat hans liv och teologiska hållning. Västmanländsk bruksbygd är inte de stora ordens mylla, som han själv säger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum