Uppsala stift

Nytt biskopsbrev om klimatet

Dela

Svenska kyrkans biskopar lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. – Idag framstår klimatkrisens andliga och existentiella karaktär kristallklart. Därför förenar biskopsbrevet naturvetenskaplig kunskap med själavård, teologi och konkreta uppmaningar, säger biskop Karin Johannesson.

Biskopsbrevet talar om klimatkrisen på ett sätt som knappast gjorts tidigare. Det inleds med en sammanfattning av kunskapsläget som följs av en existentiell och teologisk reflektion om vår roll som människor, hot, ångest och hopp. Det mynnar ut i vägar framåt och uppmaningar till beslutsfattare i Sverige och internationellt, till näringslivet och organisationer såväl som till enskilda människor – och självklart till Svenska kyrkan och kyrkor i hela världen.


- Det är en väldigt allvarlig situation men vi vill samtidigt betona det hopp som finns i att vi är människor som är kapabla att ta ansvar, också i svåra situationer. Historien visar på många sådana exempel, inte minst kyrkans historia, säger biskopen.

- Men det kräver handling och det finns inte längre tid att vänta.

Biskopsbrevet poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Och just därför behövs en helhetssyn och engagemang utifrån den bästa tillgängliga kunskapen som finns, inte minst på det andliga området.

– Kyrkan är ett globalt nätverk där vi delar de grundläggande livsvillkoren. Det ger oss inblickar i andra kyrkors vardag och konsekvenserna av ett förändrat klimat. I Zimbabwe finns en av våra systerkyrkor och vi ser hur svår torka har lett till ett stort lidande, så även skyfall och svåra stormar, säger Karin Johannesson.

Biskopsbrevet om klimatet lanseras vid en klimatkväll på Göteborgs Konserthus nu på fredag, 27 september, i samband med Bokmässan. Men redan nu finns det tillgängligt som PDF på Svenska kyrkans webbplats: Ett biskopsbrev om klimatet

Ett första biskopsbrev om klimatet publicerades 2014. Fem års utveckling har gjort det angeläget med en uppdatering och revidering.

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum