Växjö stift

Nytt biskopsbrev om klimatet

Dela

Svenska kyrkans biskopar lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. Biskop Fredrik Modéus leder samma dag en middagsbön för klimatet i Växjö domkyrka.

Foto: Gustaf Hellsing
Foto: Gustaf Hellsing

– Klimatkrisen har en andlig och existentiell karaktär som utmanar oss och ställer frågor på sin spets. Därför förenar biskopsbrevet naturvetenskaplig kunskap med själavård, teologi och konkreta uppmaningar, säger Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

Biskopsbrevet talar om klimatkrisen på ett sätt som knappast gjorts tidigare. Det inleds med en sammanfattning av kunskapsläget som följs av en existentiell och teologisk reflektion om vår roll som människor, hot, ångest och hopp. Det mynnar ut i vägar framåt och uppmaningar till beslutsfattare i Sverige och internationellt, till näringslivet och organisationer såväl som till enskilda människor – och självklart till Svenska kyrkan och kyrkor i hela världen.

– Biskopsbrevet griper tag i den oro, den skuld och de frågor som klimatfrågorna väcker. Kärleken till en älskad skapelse kan övervinna såväl förlamning som förnekelse, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Biskopsbrevet poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp. Och just därför behövs en helhetssyn och engagemang utifrån den bästa tillgängliga kunskapen som finns, inte minst på det andliga området.

Biskopsbrevet om klimatet lanseras vid en klimatkväll på Göteborgs Konserthus nu på fredag, 27 september, i samband med Bokmässan. Men redan nu finns det tillgängligt som PDF på Svenska kyrkans webbplats: Ett biskopsbrev om klimatet 

Samma dag, fredag den 27 september, medverkar biskop Fredrik Modéus vid en middagsbön i Växjö domkyrka kl 12:00. Bönen kommer att livesändas via Fredrik Modéus facebook-profil.

– Vi behöver agera kraftfullt för klimatet, men bönens kraft ska inte underskattas. Jag hoppas att många vill komma till middagsbönen och be för vår jord, vårt gemensamma hem. Vi behöver påminna om det kristna hoppet. Det till synes omöjliga har blivit verklighet förut, säger biskop Fredrik Modéus.

Ett första biskopsbrev om klimatet publicerades 2014. Fem års utveckling har gjort det angeläget med en uppdatering och revidering. Det första biskopsbrevet med miljötema kom ut 1989.

Vad är ett biskopsbrev?
Svenska kyrkans biskopar möts i biskopsmötet några gånger per termin för att dela erfarenheter, frågor och förväntningar som hör samman med uppdraget att vara biskop. I biskopsmötets arbete ingår att ta fram gemensamma biskopsbrev. Ett biskopsbrev är en text som lyfter ämnen som är viktiga och ofta aktuella för Svenska kyrkan. Det kan handla om teologiska eller praktiska församlingsfrågor, men också diskutera större samhällsfrågor. Biskopsbreven pekar ut en riktning för kyrkan och fungerar som stöd och inspiration till präster, diakoner och församlingar. De kan samtidigt också vara riktade till allmänheten.

För att boka intervju med biskopen, kontakta:

Charlotte Granrot Frenberg, pressekreterare
0470-77 38 16
charlotte.granrot.frenberg@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Gustaf Hellsing
Foto: Gustaf Hellsing
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

Biskop Fredrik: - I rådande läge anser jag att det är svårt att motivera offentliga gudstjänster.2.4.2020 13:30:00 CESTPressmeddelande

- Gudstjänsten är inte inställd, utan omställd - för att kyrkan måste ta sitt ansvar för att undvika smittspridning. Jag har också uppmanat församlingarna att låta kyrkklockorna ringa i tre minuter klockan 17.00 varje dag under april månad, som en påminnelse om möjligheten till bön. I denna orostid är kyrkan närvarande, öppen och tillgänglig. Vi fortsätter fira gudstjänst. På andra sätt än vanligt men likafullt!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum