Norrköpings kommun

Nytt Covid-19-team startas inom Norrköpings hemtjänst

Dela

Norrköpings kommun startar nu ett nytt team inom hemtjänsten som bara ska besöka brukare som drabbats eller som misstänks vara drabbade av Covid-19. Det nya teamet innebär att övrig personal inom hemtjänsten inte behöver göra några besök hos brukare med bekräftad eller misstänkt smitta.

Det här är ett sätt att minska smittspridningen av Covid-19 inom hemtjänsten. Vi har i nuläget drygt 20 brukare med misstänkt eller bekräftad smitta. Till att börja med ska teamet vara aktivt i två månader men det kan komma att förlängas om det behövs, säger verksamhetschef Anders Granqvist.

Det  innebär att vi skärper arbetet med att hindra smittan från att sprida sig inom äldreomsorgen ytterligare och vi tror att det kommer att öka tryggheten både bland dem som tar emot hemtjänst och i personalgruppen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S).

Det nya teamet kommer bara jobba med att utföra beviljade hemtjänstinsatser för brukare och patienter med misstänkt eller bekräftad Covid-19. Personer som inte har eller misstänks ha Covid-19 kommer alltså inte att få besök av teamet. Totalt kommer mellan 10 och 12 personer jobba dagar och kvällar. Natten kommer att bemannas av två personer varav en delas med de kommunala Covid-avdelningarna inom SÄBO, på Kolonigatan och Matildagården.

När teamet är igång kommer andra medarbetare inom hemtjänsten inte att behöva göra några besök hos brukare med misstänkt eller bekräftad Covid-19.

Alla medarbetare ska däremot fortsätta att vara uppmärksamma på om någon brukare uppvisar symtom. Då ska de meddela ansvarig sjuksköterska eller läkare. Om bedömningen görs att det kan vara Covid-19 låter man det nya teamet ta över direkt. Teamet utför hemtjänsttagarens beviljade insatser fram tills att personen är friskförklarad från Covid-19.

Covid-19-teamet kommer att få all skyddsutrustning de behöver för att göra sitt jobb och vi tror att teamet kommer att vara en viktig del i att hindra fortsatt smittspridning. Vi har också medarbetare som gett uttryck för oro kring skyddsutrustningen och förhoppningsvis kan detta också bidra till att minska den oron, säger områdeschef Elisabeth Heigl.

Alla medarbetare, både i det nya Covid 19-teamet och i övrig verksamhet fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma om de själva har något symtom.

Kontakt:
Anders Granqvist
Titel: Verksamhetschef
Telefon: 072-235 46 24

Elisabeth Heigl                                                         
Titel: Områdeschef
Telefon: 072-709 77 69

Olle Vikmång (S)
Titel: ordförande vård- och omsorgsnämnden
Telefon: 070-687 15 38

________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

 

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum