Skogsstyrelsen

Nytt fall av Diplodia på tallbestånd

Dela
Ännu ett konstaterat fall av svampsjukdomen Diplodia pinea som drabbar tall har hittats i Sverige. Det handlar om ett 30 hektar stort bestånd i Hälsingland där Skogsstyrelsen fått rapporter om bekräftade prover. Det här innebär sannolikt att sjukdomen nu finns spridd i södra och mellersta Sverige.
Planta sannolikt drabbad av Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Planta sannolikt drabbad av Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen

Sommaren 2016 upptäcktes det första fallet på beståndsnivå av Diplodia pinea i Sverige. Då rörde det sig om ett cirka 15 hektar stort område med tallungskog norr om Arlanda. Skogen fick avverkas, flisas och brännas för att inte sporerna skulle sprida sig.

Prover från det angripna beståndet som nu hittats i närheten av Ljusdal, har analyserats av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Provsvaren som Skogsstyrelsen fått ta del av visar att det rör sig om Diplodia pinea. Hur stor del av beståndet som är angripet är inte klarlagt.

– Det är överraskande men också oroande att sjukdomen finns så långt norrut. Det kan få stora konsekvenser för markägare med ökade kostnader vid föryngring, säger Nils Frank, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall.

Sakkunniga vid SLU och Skogsstyrelsen är överens om att sjukdomen därmed får anses som etablerad och att den konstaterats på fler platser i södra och mellersta Sverige. I hur stor omfattning är inte känt eftersom det inte gjorts någon systematisk inventering. Modellering vid SLU har visat att svampen kan förväntas sprida sig norrut med varmare klimat.

– Det här har passerat under radarn och omfattningen är nog betydligt större än vi tidigare har förstått. Nu går sjukdomen nog inte att utrota. Svampen har tidigare bara haft förutsättningar att få fäste i sydligaste Sverige men i dag bör den hitta lämpligt klimat upp till norrlandsgränsen, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Diplodia kan i värsta fall ta död på ett träd men framför allt handlar det om tillväxtförluster och skador som förhindrar att träden når upp till högkvalitetsskog. I dag finns inget regelverk kring skadegöraren och det utgår ingen ersättning till skogsägaren.

Utvecklingen gör det än viktigare att skogsägaren har ett så varierat bestånd som möjligt med många trädslag. Det gör beståndet mer motståndskraftigt mot skadeangrepp. Det är också viktigt att gran och tall sätts på marker som är bäst för respektive trädslag, så kallad ståndortsanpassning.

Skogsstyrelsens råd till skogsägare är att hålla utkik efter bruna årsskott, framför allt på ung tall. Det kan vara ett tecken på att svampen angripit trädet, men Diplodia är också lätt att förväxla med knäckesjukan. När sjukdomen är bekräftad kan de mest angripna träden tas ned och få ligga kvar. Under skottskjutningen bör skogsägaren undvika åtgärder eftersom sporerna sprids som mest då.

Mer information:

Nils Frank, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 0650-377 85, nils.frank@skogsstyelsen.se

Pressjour (10.00-15.00 lörd och sönd): 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Planta sannolikt drabbad av Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Planta sannolikt drabbad av Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye