Svenska Cykelförbundet

Nytt koncept för att bredda cykelsporten: tävla på klassiska vägar och välj banlängd själv

Dela

Nu kan alla testa att tävla på Kinnekulles klassiska 42-kilometersslinga. Kinnekulle Cyclassic 24 april är en testtävling för Svenska Cykelförbundet. I stället för de traditionella tävlingsklasserna från 15 år och äldre indelas deltagarna i klasserna A, B, C och D efter banlängder.

Den 24 april kan alla tävla på Kinnekulles klassiska bansträckning.
Den 24 april kan alla tävla på Kinnekulles klassiska bansträckning.

Kinnekulles ABCD-tävling körs dagen efter SWE Cup-premiären. I ungdomsklasserna upp till 14 år körs de traditionella indelningarna, men från 15 år och uppåt är detta ett helt nytt tänk.

Tanken är att man anmäler sig till den klass som känns bäst för cyklisten, i stället för den klass som födelseåret anger.

När testeventet ABCD körs för första gången på Kinnekulle den 24 april är det en gemensam dam- och herrklass i fyra olika indelningar. I A-klassen kör man 168 kilometer, B är 126 kilometer, C är 84 kilometer och D 42 kilometer.

”Vi ser ett stort värde i att få in mer cyklister att prova på att tävla under strukturerade former. Dels för att gynna cykel som idrott men också för att skapa större klungor för alla. Vi ser en stor mängd cyklister på vägarna och vi tror på att ABCD typen av tävling blir ett lägre insteg i tävlingsvärlden”, säger Alexander Wetterhall som är en av de bägge tävlingsansvariga för landsväg på SCF.

24 april kan Du tävla på samma klassiska runda på Kinnekulle som eliten. Då är det premiär för nya ABCD-konceptet.

”Att restriktionerna nu har släppt göra att vi kan få till mer frekventa tävlingar under säsongen och prova nya sätt att tävla som gynnar alla. Vi vill givetvis se ett välfyllt startfält i alla klasserna under helgen för att kunna göra en bra analys av formatet”, fortsätter Alexander.

Det krävs ingen annan tävlingslicens än en baslicens eller tävlingslicens för att delta i någon av de fyra klasserna. ABCD är öppen för alla från 15 år och uppåt och deltagaren anmäler sig själv efter sin egna nivå i någon av klasserna.

Thomas Rehn från CK U6 blir arrangörspionjär med det nya ABCD-projektet. Rehn säger så här om konceptet att alla bara väljer den banlängd som passar kapaciteten och inte efter kön och ålder.

”Jag tycker att det i grunden är jättebra. Kan vi också nå dem som vanligtvis inte tävlar är det BRA. Det måste vara enkelt, ungefär som på Zwift i E-cycling – att var och en tävlar efter den förmåga som man har”, säger Thomas Rehn.

Det exakt 42,1 kilometer långa varvet som de rutinerade arrangörerna dukar upp går på klassiska cykelvägar. Sedan avgör var och en efter kapacitet och dagsform hur många varv man vill avnjuta denna 42-kilometersrunda…

”Ja, det är en beprövad cykelmiljö och jag tror absolut att det finns potential för ABCD-modellen. Skulle vi nå alla som kör i SUB-grupper i Vätterrundan blir det…många. Det finns jättemycket triathleter som skulle kunna lockas av ABCD-arrangemanget”, säger Thomas Rehn.

Text och bild: SCF (fria för publicering)

Nyckelord

Bilder

Den 24 april kan alla tävla på Kinnekulles klassiska bansträckning.
Den 24 april kan alla tävla på Kinnekulles klassiska bansträckning.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum