Hörselskadades Riksförbund

Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ

Dela

En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt pris för hörselskadade inom kulturen.

Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2021 är på totalt 20 000 kronor och delas ut av en fond, instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF). Priset inspirerades av Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande 2000-2016.

"Berikar och förnyar" kulturlivet

– Med det här priset vill vi hylla hörselskadades omistliga insatser inom svenskt kulturliv, förklarade HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam vid tisdagens prisutdelning.
– Med sina unika erfarenheter och perspektiv på livet och samhället berikar och förnyar hörselskadade konsten, teatern, dansen, litteraturen, filmen, musiken och andra kulturformer. Vad vore vårt kulturliv utan denna kreativa rikedom?

"Skapar och existerar på egna villkor"

Konstnären Hampus Sjöberg (Michael Artz), 26, från Borlänge får priset för att han väljer att ”lysa, skapa och existera på sina egna villkor”, enligt motiveringen. Hans färgstarka konst ”gömmer inte undan eller neutraliserar, liksom de kläder han skapar och bär”. ”Han lyfter fram sina hörapparater som blixtrande juveler – pimpade, så de är omöjliga att inte se – och skapar glädje och nyfikenhet kring hörselnedsättning.”

"Ingjuter hopp och mod"

Teater Hipp-Happ är en teatergrupp av hörselskadade inom HRF-föreningen i Stockholm. Namnet Hipp-Happ kommer från ”happ”, som är ett slanguttryck för hörapparater bland hörselskadade.
Teatergruppen får priset för att de lever upp till HRF-devisen ”stark, synlig, hörselsmart” och för att de sedan 2010 ”väckt igenkänning och spridit kunskap om hur det är att leva med en hörselskada”, säger motiveringen. ”I självupplevda, tankeväckande berättelser beskriver gruppen med humor och svärta de många utmaningar hörselskadade möter i samhället. Teater Hipp-Happ ingjuter hopp och mod i sin hörselskadade publik. Samtidigt skapar de insikt hos såväl närstående som hos beslutsfattare med makt att förändra och förbättra hörselskadades livssituation.”

Delas ut av hörselskadade

Jan-Peter Strömgrens Kulturpris delas ut till hörselskadade personer verksamma inom kulturområdet av en jury av hörselskadade. Årets jury bestod av Mattias Lundekvam (HRFs förbundsordförande), Jonas Sahlberg, (HRFs förbundskassör), Jan-Peter Strömgren (HRFs tidigare förbundsordförande), Thomas Lindberg (musiker/sångare) och Tove Lagerqvist (författare).

Läs mer på hrf.se/nyheter 

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, Hörselskadades Riksförbund (HRF): ingvild.falkenhaug@hrf.se, 070-536 22 43 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades RiksförbundHörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum