Tullverket

Nytt lagförslag skulle stärka Tullverkets brottsbekämpning

Dela

Regeringens utredare presenterar idag en rad förslag till lagändringar som skulle underlätta och effektivisera Tullverkets kontroller och brottsbekämpande arbete. Förslagen i utredningen innebär att Tullverkets befogenheter skulle öka och bli tydligare för personalen.

- Jag välkomnar förslagen till lagändringar. Om de blir lag kommer vi kunna förbättra vårt arbete ytterligare. För snart två år sedan lyfte jag behovet av en samlad översyn av lagstiftningen. Därför är det väldigt glädjande att se att utredningen går oss tillmötes på nästan alla punkter, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Utökade befogenheter

I oktober 2020 uppmärksammade Tullverket regeringen på behovet av en samlad översyn av lagstiftningen. Den nuvarande lagstiftningen är föråldrad och snårig. Idag är befogenheterna utspridda i smugglingslagen, lagen om Tullverkets och Kustbevakningens befogenheter att ingripa mot rattfylleribrott, tullagen, inregränslagen och lagen om punktskattekontroll. De lagändringar som föreslås i utredningen skulle innebära att alla de olika lagar som idag styr Tullverkets arbete samlas i en lag. Förslaget till ny lag skulle innebära att Tullverkets befogenheter ökar och blir tydligare.


- Vi skulle få bättre befogenheter att hjälpa polisen i deras arbete, utökade befogenheter att stoppa fordon och utföra skyddsvisitation i samband med förhör. Vi skulle också få ökade möjligheter att använda de bokningsuppgifter som transportföretag lämnar till oss vilket skulle underlätta planering av kontroller. Även arbetet med att undersöka paket och brev skulle förbättras. Det är bara några av de välkomna förändringar som finns i förslaget och som skulle förbättra Tullverkets möjligheter att bidra i kampen mot brottsligheten. Det är nu angeläget att regeringen prioriterar det fortsatta arbetet med förslaget, betonar Charlotte Svensson.


Läs mer om utredningen på regeringen.se


För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590


Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Generaltulldirektör Charlotte Svensson
Generaltulldirektör Charlotte Svensson
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum