Lunds stift, Svenska kyrkan

Nytt landmärke för Österlen på Borrby kyrka

Dela

Efter stormen Urd som härjade i mellandagarna 2016 tvingades Gärsnäs församling montera ned den 27 meter höga spira som sedan 1890-talet krönt tornet på kyrkan i Borrby. Lunds stift har tillsammans med församlingen gett tre arkitekter och en ljuskonstnär i uppdrag att skissa på hur Borrby kyrktorn kan se ut i framtiden.

Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg
Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg

Borrby kyrktorn står utan spira efter de skador som uppstod under stormen Urd 2016. Spiran är svår att ersätta främst av ekonomiska skäl. Lunds stift tilldelas ungefär 75 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning per år och det skulle krävas närmare hälften av de pengarna för att återställa spiran på Borrby kyrka.
– Det skulle kosta drygt 29 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning att rekonstruera tornspiran och så mycket pengar kan inte gå till en byggnadsdel som inte har någon egentlig funktion utan enbart är dekorativ, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Lunds stift bekostar i samverkan med Gärsnäs församling ett projekt där tre arkitekter och en ljuskonstnär ska ta fram olika alternativ till en ny tornspira. Förslagen ska vara klara i början av oktober för att sedan ställas ut i Borrby kyrka. Därefter beslutar församlingen i samverkan med stiftet och länsstyrelsen om hur kyrktornet ska se ut i framtiden.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få fram förslag där en lättare konstruktion i kombination med avancerade ljusinstallationer kommer att bli ekonomiskt genomförbara och även sätta Borrby på kartan på ett helt nytt sätt. Vi hoppas på ett mer samtida uttryck och ett nytt landmärke som passar dagens Österlen, säger stiftsantikvarie Henrik Lindblad.

Arkitekterna som arbetar parallellt med uppdraget är Ole Drachmann, Karl Palmberg och Cord Siegel. Alla arkitekterna är välmeriterade inom restaureringar av kulturbyggnader och design av modern arkitektur. Jérôme France är ljuskonstnären som tidigare bland annat designat ljud- och ljuskonstverket ”96” i Odarslövs kyrka utanför Lund. Arbetet samordnas av den internationellt verksamma konstcuratorn Min-Jung Jonsson.

För mer information:
Stiftsantikvarie Henrik Lindblad, Lunds stift, 046-15 55 86, 0708-12 65 87 henrik.lindblad@svenskakyrkan.se

Stiftsantikvarie Heikki Ranta, Lunds stift, 046-15 55 06, 0708-89 89 17
heikki.ranta@svenskakyrkan.se

Projektledare Bengt Wahlgren, Gärsnäs församling, 070-549 79 81
bengt@restaurera.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg
Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg
Ladda ned bild
Borrby kyrka. Foto: Henrik Lindblad
Borrby kyrka. Foto: Henrik Lindblad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

Tre år av bön och vänskap firas tillsammans med kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Johan Tyrberg i Lunds domkyrka28.10.2019 08:51:18 CETPressmeddelande

Sedan den 31 oktober 2016 då påve Franciskus och representanter för Lutherska världsförbundet uttryckte viljan att katoliker och lutheraner ska fortsätta vandra vägen från konflikt till gemenskap har dagen firats i Lunds domkyrka. Många steg på den gemensamma vägen har tagits och vänskapsband har knutits allt starkare när vi på treårsdagen firar högtidlig vesper klockan 19.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum