Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Nytt ljus över 1700-talets sexhandel

Dela

Stockholmia förlag ger ut Rebecka Lennartssons bok ”Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm”. Utifrån borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Bellmans Stockholm i en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet.

Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

I 1700-talets Stockholm saknades orden prostitution och bordell – och sammanblandningen av pengar och sex var norm snarare än undantag. All utomäktenskaplig sex var olaglig och straffen hårda. Men sexhandel saknades inte. Kopplare och kopplerskor fungerade som spindlar i omfattande nätverk som rymde både högt uppsatta beskyddare och tjänstefolk som sprang med meddelanden och höll utkik efter ordningsmakten. Handeln präglades av rörlighet. Den förflyttade sig ständigt genom organiserande av så kallade horbaler, som kunde äga rum på utvärdshus och simpla krogar i staden, såväl som på det kungliga slottet.

En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp.

Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes.

Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?

Med stöd i en mångfald källor, från polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad – en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid.

Boksläpp på Stadsmuseet
Torsdag 10 oktober 18:00–20:00
Mingla med krogmadamer och månglerskor och hör Thord Lindé tolka Bellman och Rebecka Lennartsson berätta om 1700-talets sexhandel. Alkoholfri dryck och tilltugg serveras. Kom gärna i tidsenlig klädsel!
Biljetter 150 kronor. I biljettpriset ingår föreläsning, tilltugg och alkoholfri dryck, samt möjlighet att köpa boken Mamsell Bohmans fall för 50 kronor. Köp biljett här: https://stockholmia.stockholm.se/mamsellbohmansfall
[Press bokar gratisbiljetter https://stadsmuseet.survey.fm/stockholmia-bokfest-mamsell-bohmans-fall]

Program

18.00 Mingel med musik, krogmadamer och månglerskor
Mingel i Stadsmuseets 1700-talskrog Källarstugan. Entré i norra flygeln från Södermalmstorg. Thord Lindé tolkar Bellman. Alkoholfri dryck och tilltugg serveras.

18.30 Föreläsning
Rebecka Lennartsson berättar om 1700-talets sexhandel, hörsalen plan 2.

19.00 Bokförsäljning och signering
Vid uppvisande av biljett kan boken köpas för 50 kronor i Stadsmuseets butik.

20.00 Slut
Museet stänger.


Författarpresentation:
Rebecka Lennartsson är docent i etnolog och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm. Hennes forskning rör urbanitet, makt och sexualitet, och hon har tidigare forskat på den reglementerade prostitutionens historia i Stockholm.


Detaljerad fakta
Förlag: Stockholmia förlag
ISBN 9789170313165
Utgivningsdatum: 2019-09-10
Format: 249 s., ill. Inbunden, hård pärm.
Genre: Facklitteratur.
Målgrupp: Vuxen. Kan användas i gymnasieskolan.

Kontakt
Anna Brodow Inzaina
Produktionskoordinator
076-1231602
anna.brodow.inzaina@stockholm.se

Rebecka Lennartsson
Författare, forskningschef Stockholmia – forskning och förlag
076-1231733
rebecka.lennartsson@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Ladda ned bild
Rebecka Lennartsson. Foto: Samuel Svensson
Rebecka Lennartsson. Foto: Samuel Svensson
Ladda ned bild
Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön. Oljemålning av Johan Sevenbom 1773.
På höger sida ser vi Södra stadshusets norra länga, det som idag är Stadsmuseet.
Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön. Oljemålning av Johan Sevenbom 1773. På höger sida ser vi Södra stadshusets norra länga, det som idag är Stadsmuseet.
Ladda ned bild
16. Anonym Krogbild 1790, Stadsmuseet.
16. Anonym Krogbild 1790, Stadsmuseet.
Ladda ned bild
20. Lista över kopplerskor, Kungliga biblioteket
20. Lista över kopplerskor, Kungliga biblioteket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag, tidigare Kommittén för Stockholmsforskning är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 haft i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”lättillgängligt på vetenskaplig grund”.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Ny bok från Stockholmia förlag: De okonventionella10.6.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Ett konstprojekt om och i samarbete med människor som inget äger ‒ förutom sina själar I De Okonventionella porträtteras ingående och inlevelsefullt IngelaS vänner, de hon kallar gatans folk, människor hon mött i sitt arbete på Stadsmissionens Center för hemlösa. Filosofer, graffitikonstnärer, konstnärssjälar, musiker, performanceartister, poeter och några extrema rebeller. Fotografierna är tagna i modellernas miljöer ‒ i tunnlar, i hus byggda av presenningar, på parkbänkar och andra mer eller mindre åtkomliga, mer eller mindre osynliga, platser. Egna dikter, uttalanden och texter från alla medverkande fördjupar och levandegör porträtten. Boksläpp 13 juni 17.30 - 19.30 på Stadsmuseet - och fotoutställning Boksläppet är fulltecknat men vi har några platser reserverade för press. Kontakta pressansvarig. Till utställningen är det fri entré och ingen föranmälan. Utdrag ur boken s. 68. Om IngelaS Ibland sammanfaller ett förlags och en författares intentioner ovanligt väl. Stockholmia – fors

Ny bok från Stockholmia förlag: Spår av ett liv21.5.2019 17:59:00 CESTPressmeddelande

Boksläpp: Torsdag 23 maj kl 17.30–19.30 på Stadsarkivet, Kungsklippan 6. Anmälan krävs. I den här boken får vi möta en pojke som på 1860-talet blev sockenbarn i Lovö socken väster om Stockholm: August Theodor Blomqvist (1854-1941). Hela sitt liv levde han på platser i Stockholms närhet. I berättelsen relateras hans livsöde till större samhällsförändringar i Sverige och Stockholm under andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet. Bilden av sockenbarn är ofta mörk. De säljs till lägstbjudande på auktion, far illa i olika fosterhem och blir i vissa fall märkta av livet. Genom att på mikronivån följa ett sockenbarn genom livet kan författarna visa på nyanser och alternativa berättelser. Allt var inte mörkt. I sockenbarnets liv kunde det också finnas blommande syrener. Boken är ett exempel på en forskningsinriktning inom historieämnet som har rönt allt större uppmärksamhet under senare år: mikrohistoria. Anna Götlind är professor i historia vid Stockholms universitet med särskilt in

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum