Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Nytt ljus över 1700-talets sexhandel

Dela

Stockholmia förlag ger ut Rebecka Lennartssons bok ”Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm”. Utifrån borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Bellmans Stockholm i en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet.

Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

I 1700-talets Stockholm saknades orden prostitution och bordell – och sammanblandningen av pengar och sex var norm snarare än undantag. All utomäktenskaplig sex var olaglig och straffen hårda. Men sexhandel saknades inte. Kopplare och kopplerskor fungerade som spindlar i omfattande nätverk som rymde både högt uppsatta beskyddare och tjänstefolk som sprang med meddelanden och höll utkik efter ordningsmakten. Handeln präglades av rörlighet. Den förflyttade sig ständigt genom organiserande av så kallade horbaler, som kunde äga rum på utvärdshus och simpla krogar i staden, såväl som på det kungliga slottet.

En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp.

Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes.

Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?

Med stöd i en mångfald källor, från polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad – en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid.

Boksläpp på Stadsmuseet
Torsdag 10 oktober 18:00–20:00
Mingla med krogmadamer och månglerskor och hör Thord Lindé tolka Bellman och Rebecka Lennartsson berätta om 1700-talets sexhandel. Alkoholfri dryck och tilltugg serveras. Kom gärna i tidsenlig klädsel!
Biljetter 150 kronor. I biljettpriset ingår föreläsning, tilltugg och alkoholfri dryck, samt möjlighet att köpa boken Mamsell Bohmans fall för 50 kronor. Köp biljett här: https://stockholmia.stockholm.se/mamsellbohmansfall
[Press bokar gratisbiljetter https://stadsmuseet.survey.fm/stockholmia-bokfest-mamsell-bohmans-fall]

Program

18.00 Mingel med musik, krogmadamer och månglerskor
Mingel i Stadsmuseets 1700-talskrog Källarstugan. Entré i norra flygeln från Södermalmstorg. Thord Lindé tolkar Bellman. Alkoholfri dryck och tilltugg serveras.

18.30 Föreläsning
Rebecka Lennartsson berättar om 1700-talets sexhandel, hörsalen plan 2.

19.00 Bokförsäljning och signering
Vid uppvisande av biljett kan boken köpas för 50 kronor i Stadsmuseets butik.

20.00 Slut
Museet stänger.


Författarpresentation:
Rebecka Lennartsson är docent i etnolog och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm. Hennes forskning rör urbanitet, makt och sexualitet, och hon har tidigare forskat på den reglementerade prostitutionens historia i Stockholm.


Detaljerad fakta
Förlag: Stockholmia förlag
ISBN 9789170313165
Utgivningsdatum: 2019-09-10
Format: 249 s., ill. Inbunden, hård pärm.
Genre: Facklitteratur.
Målgrupp: Vuxen. Kan användas i gymnasieskolan.

Kontakt
Anna Brodow Inzaina
Produktionskoordinator
076-1231602
anna.brodow.inzaina@stockholm.se

Rebecka Lennartsson
Författare, forskningschef Stockholmia – forskning och förlag
076-1231733
rebecka.lennartsson@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Framsida till Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Ladda ned bild
Rebecka Lennartsson. Foto: Samuel Svensson
Rebecka Lennartsson. Foto: Samuel Svensson
Ladda ned bild
Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön. Oljemålning av Johan Sevenbom 1773.
På höger sida ser vi Södra stadshusets norra länga, det som idag är Stadsmuseet.
Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön. Oljemålning av Johan Sevenbom 1773. På höger sida ser vi Södra stadshusets norra länga, det som idag är Stadsmuseet.
Ladda ned bild
16. Anonym Krogbild 1790, Stadsmuseet.
16. Anonym Krogbild 1790, Stadsmuseet.
Ladda ned bild
20. Lista över kopplerskor, Kungliga biblioteket
20. Lista över kopplerskor, Kungliga biblioteket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag, tidigare Kommittén för Stockholmsforskning är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 haft i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”lättillgängligt på vetenskaplig grund”.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Marionetteatern 60 år hyllas i jubileumsbok av Margareta Sörenson15.4.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Marionetteatern i Stockholm är en välkänd, etablerad teater med starka traditioner, som oavbrutet söker nya vägar och presenterar innovativa, konstnärligt utforskande uppsättningar. Margareta Sörenson skildrar Marionetteaterns 60-åriga historia från grundaren Michael Meschkes konstnärliga ledning till de senaste 20 åren då Helena Nilsson ansvarat för en varierad och högkvalitativ repertoar, ofta för en ung publik. Boken är rikt illustrerad med fotografier från teaterns samtliga uppsättningar.

Från diskofeber till rejvhysteri – svensk dansmusikhistoria i nytt ljus4.2.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av kulturlivet. Historien har dock kännetecknats av konflikt och maktförhandlingar. I boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien” söker socialantropologen och författaren Anna Gavanas upp pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag.

Ny arkeologisk rapport om Slussengrävningarna skriver delvis om Stockholms historia27.1.2020 12:58:27 CETPressmeddelande

Arkeologikonsult lanserar sin bok om de arkeologiska undersökningarna vid Södermalmstorg 2013–2015. Grävningarna vid Slussen har gett ny kunskap som skrivit om stadens historia. De äldsta stenlagda gator som påträffats i Stockholm har kommit fram. Fynd har hittats som saknar motstycke i 1300-talets Stockholm och som står i skarp kontrast till hur livet på Södermalm beskrivs i skriftliga källor från 1500-talet. Några av fynden finns att se i utställningen Fynden berättar på Medeltidsmuseet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum