Region Uppsala

Nytt luftvägsspår på Närakuten ska avlasta barnakuten

Dela
Just nu pågår en RS epidemi bland barn i Uppsala län. Barnakuten på Akademiska barnsjukhuset har haft ett dubbelt så stort patientinflöde som normalt. För att avlasta och lätta på trycket öppnar Region Uppsala i slutet av vecka 41 ett nytt, extra luftvägsspår på Uppsala Närakut vid Samariterhemmet. Målgruppen är barn från ett år med förkylningssymtom.

- Belastningen på barnakuten har varit extremt hård de senaste veckorna. Det handlar om ett inflöde av cirka 110–120 barn per dag, dubbelt så många som normalt. Det är framförallt barn under ett år som kan bli svårt sjuka av RS-virus med ansträngande hosta och andningssvårigheter. Många behöver inhalera och en del läggas in. Samtidigt ser vi att uppskattningsvis 30–40 barn per dygn skulle kunna tas omhand på primärvårdsnivå, så denna lösning är välkommen, säger Klas Ekström, verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset. 
 
Enligt Folkhälsomyndigheten startade säsongens RS-epidemi redan i början av september vilket är ovanligt tidigt. Detta förklaras främst av en låg immunitet mot viruset i befolkningen, särskilt för yngre barn på grund av den låga spridningen av RS-virus under de föregående två åren.

Klas Ekström betonar att det särskilt är små barn som är i riskzonen att drabbas hårt av RS-virus: 
 
- Om man har små barn i familjen är det extra viktigt att följa rekommenderade rutiner; tvätta händerna ofta, hålla barn under ett år hemma och undvika folksamlingar. Då kan man både skydda barnet från smitta och bidra till att avlasta sjukvården, framhåller han.  

Region Uppsalas epidemi- och hygienråd har samlats för att hitta lösningar på nuvarande situation. Nu har man enats kring en lösning, att upprätta ett tillfälligt extra luftvägsspår knuten till Närakuten på Samariterhemmet för att ta emot de barn som behöver hjälp på primärvårdsnivå under jourtid på vardagar och dagtid på helger. 
 
- Vi vill så långt det är möjligt undvika att öppna drop-in mottagningar på alla vårdcentraler för förkylda barn från ett år, eftersom vi har svårt att tillgodose smittsäkra flöden. Vi vill inte dessa barn ska sitta längre stunder i väntrum tillsammans med exempelvis multisjuka äldre, förklarar Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. 
 
Det extra luftvägsspåret bygger på nära samarbete och samverkan mellan Aleris (Uppsala Närakut), Akademiska barnsjukhuset, 1177 och vårdcentralerna i Uppsala län.

Nytt, tillfälligt luftvägsspår för barn från 1 år med förkylningssymtom

  • Mottagningen öppnas i slutet av vecka 41.
  • Den förläggs till Uppsala Närakut vid Samariterhemmet, som drivs av Aleris.
  • Länets vårdcentraler ansvarar för bemanningen - en läkare och en undersköterska varje dag.
  • Den tillfälliga mottagningen kommer att ha egen tidbok på primärvårdsnivå. Barn slussas i första hand hit efter kontakt med 1177 Vårdguiden per telefon eller barnakuten på Akademiska barnsjukhuset.
  • Uppdraget blir att ta emot förkylda barn från 1 år under jourtid på vardagar och dagtid på helger. 

 
För mer information, kontakta: 

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel: 076-724 89 17, e-post: mikael.kohler@regionuppsala.se 

 
Klas Ekström, verksamhetschef Akademiska barnsjukhuset, tel: 018-617 14 90, e-post: klas.ekstrom@akademiska.se 

Nyckelord

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

Uppsnabbat från Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 25 mars25.3.2024 17:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökad investering i elbussladdning i depån i Fyrislund För att bussdepån i Fyrislund ska klara av att ladda 60 elbussar, behövs ytterligare investeringar i infrastrukturen. Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har därför fattat beslut om att öka investeringsutgift till totalt 11 miljoner kronor mot tidigare 9 miljoner. Beslutet att införa elbussar är i enlighet med Region Uppsalas plan för elektrifiering. Region Uppsala förbereder revidering av länstrafikplan Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om att föreslå att Trafikverket tar fram anläggningskostnad och en samlad effektbedömning för alla återstående namnsatta projekt och fyra nya. De återstående projekten gäller väg 55 Enköping-Litslena, väg 55 Örsundsbro-Kvarnbolund, väg 288 Gimo-Börstil. De fyra nya projekten handlar bland annat om gång- och cykelväg längs väg 55 Litslena- Örsundsbro och kollektivtrafikåtgärder längs väg 263.

Uppsnabbat från vårdstyrelsen 25 mars25.3.2024 16:55:04 CET | Nyheter

Beslut om grundläggande hörselrehabilitering hävs Vårdstyrelsen beslutade att upphäva två beslut som fattades vid vårdstyrelsens sammanträde den 21 december 2023. Det gäller dels ett beslut att Nära vård och hälsas audionommottagning ska ingå i LOV Grundläggande hörselrehabilitering, dels ett beslut om att ett nytt förfrågningsunderlag med liknande ersättningsmodell som Region Skåne ska tas fram. Vårdstyrelsen beslutade också att ta fram ett nytt förfrågningsunderlag med åtgärder för ökad tillgänglighet och produktion. Ärendet ska återrapporteras under hösten 2024. (KD), (M) och (L) reserverade sig mot beslutet och yrkade på avslag. Behandlingsinsats i bassäng för habiliteringens patienter Region Uppsala ska fortsätta att hyra in bassänger för att tillgodose behoven hos habiliteringens patienter som behöver behandling i bassäng. Det beslutade vårdstyrelsen. Tidigare har det funnits en bassäng på Kungsgärdet center. Den togs ur drift 2020 på grund av legionella och har fortsatt att vara

Gratis sommarlovsbiljett för länets ungdomar25.3.2024 15:34:14 CET | Pressmeddelande

Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade i november beslut om att införa gratis sommarlovsbiljett i kollektivtrafiken för ungdomar 7-19 år, folkbokförda i Uppsala län. Nämnden beslutade den 25 mars att en värdekod, som aktiveras i mobilen, skickas till ungdomarnas folkbokföringsadress. De som, till exempel har skyddad identitet, kan hämta sin sommarlovsbiljett på UL Center. Biljetten gäller från och med 1 juni till och 31 augusti.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 22 mars22.3.2024 17:02:08 CET | Pressmeddelande

Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter februari månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset på minus 962 miljoner kronor. Det är framför allt på kostnadssidan som underskottet ligger, på grund av bland annat köpt vård samt ökad inflation. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 40 miljoner kronor, vilket baseras på att samma produktion som 2023 ska utföras. Höjd ersättning inom LOV Ögonsjukvård Från och med den 1 juni 2024 höjs ersättningen för polikliniska ögonoperationer och kataraktkirurgi som utförs inom Lagen om valfrihetssystem (LOV) med 10 procent. Detta beslutade sjukhusstyrelsen vid sitt möte. Bakgrunden till beslutet är att vårdgivare inom detta vårdval, som funnits sedan 2014, signalerar att det är svårt att få ekonomisk förtjänst inom vårdvalet. Samtidigt är det långa vårdköer inom poliklinisk ögonkirurgi. Dagens beslut medför en kostnad på cirka tre miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye