Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Nytt material ska stärka elevernas bildkunskap

Dela
Dagens unga översköljs av bilder på nätet, men har de koll på hur ett foto kan manipuleras? Eller den dolda innebörden av en tecknad figur? Nu släpper Statens medieråd "Bilder och verkligheter" - ett nytt material som ska stärka elevernas visuella läskunnighet.
Statens medieråd släpper ett nytt material som riktar sig till pedagoger. Foto: Shutterstock.
Statens medieråd släpper ett nytt material som riktar sig till pedagoger. Foto: Shutterstock.

I en global och uppkopplad värld blir bilden en allt viktigare del av kommunikationen. I Statens medieråds nya läromaterial ”Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet” finns lektioner som stärker eleverna i ett medvetet förhållningssätt till bilder de möter på nätet. Materialet riktar sig till pedagoger inom grund- och gymnasieskola och lämpar sig för ämnena svenska, samhällskunskap och bild. Det passar även bra för ämnesövergripande arbete.

Syftet med materialet är att öka elevernas förståelse för hur bilder kan laddas med betydelse och hur denna betydelse kan variera beroende på mottagare och kontext. 

– Målet är att stärka elevernas visuella läskunnig­het så att de kritiskt ska kunna granska bildens roll i dagens samhälle och reflektera över sin egen delaktighet i visuella åsiktsgemen­skaper. Det är lätt att det annars kan bli ett ”vi” och ett ”de”, säger Helena Dal, projektledare för arbetet.

Fakta No Hate Speech Movement

"Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet" är tredje delen i undervisningsmaterialet ”Bild är ett språk”. Det är en del av No Hate Speech Movement, som Statens medieråd driver på uppdrag av regeringen i syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.


Kompletterande material


Poddar

Lär dig känna igen en konspirationsteori, del 1. 

Så slår man hål på en konspiratonsteori, del 2. 


Bild är ett språk - undervisningsmaterial för högstadiet och gymnasiet

Propaganda och bilders makt, del 1. 

Könsnormer i bildspråket, del 2. 

Nyckelord

Kontakter

Helena Dal, projektledare
Tel: 08-665 14 65
E-post: helena.dal@statensmedierad.se

Bilder

Statens medieråd släpper ett nytt material som riktar sig till pedagoger. Foto: Shutterstock.
Statens medieråd släpper ett nytt material som riktar sig till pedagoger. Foto: Shutterstock.
Ladda ned bild

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år. 

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye