Uppsala kommun

Nytt medborgarlöfte för Gottsunda/Valsätra

Dela

Uppsala kommun, polisen och fastighetsägarföreningen har skrivit under ett gemensamt medborgalöfte för Gottsunda/Valsätra. Signeringen skedde i samband med ett medborgarevent i Gottsunda under gårdagskvällen. Syftet med medborgarlöftet är att öka tryggheten, minska brottsligheten i området och öka uppklarningen av begångna brott.

I handlingsplanen för Gottsunda/Valsätra ingår ett uppdrag att i samverkan med polisen genomföra en medborgardialog för att ta fram ett medborgarlöfte för Gottsunda/Valsätra. Under hösten 2018 genomförde kommunen, polisen och den nybildade fastighetsägarföreningen i området medborgardialogen, som har legat till grund för förslaget till medborgarlöfte.

– Gottsunda ska bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det kräver gemensamma insatser och samarbete mellan kommunen, polisen och fastighetsägarna men också att vi lyssnar på vad Gottsundaborna behöver. Medborgarlöftet är en av många åtgärder vi nu tar till för att öka tryggheten och sätta stopp för kriminaliteten i området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Medborgarlöftena för Gottsunda/Valsätra ska leda till att polis, kommun och fastighetsägarföreningen arbetar tillsammans med åtgärder som handlar om trygghetsfrämjande, brottsförebyggande och säkerhetshöjning av platser inom det geografiska området som kan uppfattas av medborgarna som osäkra. Det ska också leda till att polisens närvaro i området höjs med permanenta resurser och att ett lokalt poliskontor etableras under tiden för medborgarlöftet.

– Gottsunda/Valsätra ska vara ett område där det är lätt att bo och leva men svårt att begå brott i, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

För kommunens del innebär löftet till exempel regelbundna ronderingar av området för att kontrollera standarden i utemiljön och att skyndsamt prioritera åtgärder vid upptäckta fel. I samarbete med fastighetsägarna ska möjligheter till sommarjobb finnas för ungdomar bosatta i området och civilsamhället ska stärkas i trygghetsarbetet genom stöd till grannsamverkan och nattvandring.

– Vi har tillsammans med kommunen genomfört trygghetsvandringar i Gottsunda. Vi jobbar nu med certifiering av fastigheterna för att öka tryggheten och minska inbrotten, säger Jonas Hagström, ordförande fastighetsägarföreningen Gottsunda.

Kommunen ska även i samverkan med polis fortsätta utveckla det förebyggande arbetet mot droger, kriminalitet och andra riskbeteenden. Utifrån erfarenheter av det tidigare medborgarlöftet i centrala Uppsala (medborgarlöfte Resecentrum) kan det leda till deltagande i riktade insatser i identifierade drogmiljöer för kartläggning av problembilder och behov av stöd.

För mer information

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 18
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Johan Börjesson, samordnare medborgarlöfte Gottsunda/Valsätra, Uppsala kommun
Telefon: 018-727 22 84
E-post: johan.borjesson@uppsala.se

Lisa Sannervik, presstalesperson region Mitt, polisområde Uppsala
Telefon: 070-677 01 16

Presskontakt
Ulrika Borg, presskommunikatör
Telefon: 072-468 64 95

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Stora skillnader i elitidrottares villkor i Uppsala21.5.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Uppsala kommun ska bli Sveriges bästa idrottskommun. Ett steg i arbetet för att nå målet är att ta fram en ”elitidrottsstrategi” för hur kommunen ska förhålla sig till och samverka med elitidrotten i kommunen. I undersökning som Uppsala kommun genomfört har det framgått att det finns förhållandevis stora skillnader i de villkor som elitidrottarna har att förhålla sig till - dels utifrån vilken idrott det gäller, dels utifrån utövarens kön.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum