Trafikverket

Nytt mitträcke riksväg 70 Säter–Romme

Dela

Mitträcket längs riksväg 70 mellan Säter och Romme är i dåligt skick och ska bytas ut till ett nytt. Som en säkerhetsåtgärd sänks hastigheten tillfälligt till 80 km/tim tills det nya mitträcket är på plats.

Imorgon torsdag sänks hastigheten till 80 km/tim på riksväg 70 mellan Säter och Romme. Mitträcket på sträckan är i dåligt skick och behöver bytas ut, för att trafiksäkerheten på sträckan ska kunna hålla den nivå som krävs vid höga hastigheter.

- Vi har sedan tidigare planerat att byta mitträcket under 2022. Efter en noggrannare inspektion i november visade det sig att skadorna var mer omfattande än vad vi räknat med och bytet har nu fått en högre prioritet i vår planering. Det är vissa delar av vajern som har brister, där trådarna i vajern har brustit, säger Per- Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket.


Sänker hastigheten tillfälligt som en säkerhetsåtgärd

Som en säkerhetsåtgärd sänks hastigheten tillfälligt från 100 km/tim till 80 km/tim tills det nya mitträcket är på plats.

- Vi måste agera med kort varsel eftersom vägsträckan nu inte når den säkerhetsnivå som den ska vid hastigheter över 80 km/tim. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Krockvåldet varierar vid olika hastigheter. Vid en kollision i 80 km/tim i stället för 100 km/tim minskar risken att omkomma med 60 procent, säger Per- Olof Sjölander.


Under våren eller sommaren sätts ett nytt mitträcke upp
Det nuvarande vajerräcket kommer att bytas ut till ett så kallat balkräcke. Sådana räcken kräver mindre underhåll, vilket gynnar trafikanterna eftersom det blir färre trafikstörningar. Det gynnar också arbetsmiljön för de som utför underhåll på vägsträckan.

- Vi vill sätta upp ett nytt mitträcke så snabbt som möjligt, vilket kan ske när vi har upphandlat en entreprenör och när markförhållandena, till exempel tjälen, tillåter detta arbete. Vi bedömer att bytet kan ske under våren eller sommaren, säger Per- Olof Sjölander.

 

Kontakter

Per- Olof Sjölander, projektledare, Trafikverket, 010-123 92 223
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum