Trafikverket

Nytt mitträcke sätts upp på riksväg 70 Romme–Säter

Dela

Nu sätter Trafikverket upp ett nytt mitträcke längs riksväg 70 mellan Romme och Säter. Med nytt mitträcke nås den nivå av trafiksäkerhet som krävs vid höga hastigheter.

Balkräcke Romme Fotograf Stefan Bratt
Balkräcke Romme Fotograf Stefan Bratt

Den 1 september startar Trafikverket ett arbete med att byta det gamla vajerräcket till ett nytt balkräcke. Med nytt mitträcke nås den nivå av trafiksäkerhet som krävs vid höga hastigheter. I slutet av november beräknas mitträcket vara på plats längs hela sträckan mellan Romme och Säter. Då höjs hastigheten återigen till 100 km/tim.

I december sänktes hastigheten tillfälligt från 100 km/tim till 80 km/tim som en säkerhetsåtgärd tills det nya mitträcket är på plats.

Vajerräcke byts till balkräcke
Balkräcken kräver mindre underhåll än vajerräcken. Det underlättar för trafikanterna eftersom det blir färre trafikstörningar kopplat till reparationer av räcke. Det gynnar även arbetsmiljön för de som arbetar med underhåll på vägsträckan, eftersom dom inte behöver åka ut i vägområdet och åtgärda skador så ofta.

 Balkräcken är mer släta än vajerräcken. Räcket tål små påkörningar utan att vi behöver åka ut och reparera. Det blir både säkrare och billigare eftersom det blir färre reparationsarbeten, säger Per- Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket.

Så påverkas trafiken under arbetet
Arbetet börjar vid Romme och arbetar sig framåt mot Säter. Trafiken kommer att lotsas förbi arbetsplatsen på ett säkert sätt. Trafikanterna kan köra förbi arbetsplatsen på ett körfält i båda riktningarna.

För att få en säker arbetsmiljö sänks hastigheten till 30km/h där trafiken passerar personer som arbetar med mitträcket.

Trafikverket ber trafikanterna respektera hastigheten som skyltas och visa hänsyn.


Media är välkommen
Media välkomnas att komma ut till arbetsplatsen och träffa projektledare Per- Olof Sjölander. Hör av er till Per- Olof och boka in en träff.


Fakta Mitträcken
Det bästa sättet att minska risken för mötesolyckor är att mötesseparera vägen med mitträcke. Mitträcken förbättrar säkerheten för alla trafikanter. De skyddar trafikanter från att krocka med mötande trafik.
Vägräcken sätts även upp för att bibehålla god framkomlighet eftersom högre hastigheter tillåts på vägar med mitträcken. Mitträcken används därför på viktiga vägsträckor med mycket trafik och höga hastigheter.

Kontakter

Per- Olof Sjölander, projektledare, Trafikverket, 010-123 92 23
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Balkräcke Romme Fotograf Stefan Bratt
Balkräcke Romme Fotograf Stefan Bratt
Ladda ned bild
Vajerräcke Säter Fotograf Stefan Bratt
Vajerräcke Säter Fotograf Stefan Bratt
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum