Svenska kyrkan

Nytt namn samma viktiga uppdrag

Dela

Idag, den 5 maj, byter Svenska kyrkan namn på sin internationella verksamhet till Act Svenska kyrkan. Namnbytet är en del av en större satsning för att öka kännedomen om Svenska kyrkans internationella arbete.

Under nytt namn fortsätter samma viktiga arbete mot fattigdom, förtryck och orättvisor. I Sverige finns Act Svenska kyrkan runt om i församlingar och stift. Globalt finns ett antal utsända medarbetare och samarbeten med lokala kyrkor och gräsrotsrörelser. Visionen är en växande folkrörelse.

– I en tid då demokratiska värderingar hotas och med en växande polarisering är vår uppgift att bygga ihop samhällen, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Tydligare avsändare

– Det nya namnet ska göra det lättare för människor att förstå vilka vi är, vad vi gör och vad vi står för. Det behövs för att öka engagemanget och insamlingen, så att vi kan fortsätta att försvara människors värdighet och rättigheter runt om i världen, säger Erik Lysén, som betonar att Svenska kyrkans internationella arbete även fortsättningsvis kommer att handla om stöd till humanitärt katastrofarbete, långsiktigt utvecklingssamarbete och påverkansarbete samt teologisk utbildning och reflektion.

Act – att agera

Act betyder agera. Kopplingen finns också till ACT-alliansen (Action by Churches Together), som är världens största allians av kristna organisationer och kyrkor som arbetar tillsammans med utvecklingssamarbete, humanitärt arbete och påverkansarbete.

FAKTA

Act Svenska kyrkan granskas av Svensk insamlingskontroll och är medlemmar i FRII.

Act Svenska kyrkan benämndes tidigare Svenska kyrkans internationella arbete

Läs mer om Act Svenska kyrkan

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Ärkebiskopen i unikt uttalande med de lutherska och katolska kyrkoledarna i Norden: Flyktingsituationen kräver vårt medmänskliga ansvar!9.3.2020 10:50:00 CETPressmeddelande

”Det som pågår vid Europas utkanter, på gränsen mellan Turkiet och Grekland, ställer vår mänsklighet på prov. Komplicerade politiska, kulturella, ekonomiska och demokratiska problem skapar berättigad oro och rädsla. Rädslor ska tas på allvar, men de ska inte hålla oss fångna och hindra oss från ansvarstagande”, skriver de högsta ledarna för de lutherska kyrkorna och katolska kyrkan i Norden i ett unikt uttalande med anledning av flyktingsituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum