Högskolan i Halmstad

Nytt nationellt projekt om informationsdriven vård koordineras av Högskolan i Halmstad

Dela

Vinnova beviljar stöd till det nya nationella projektet inom informationsdriven vård som Health Data Centre vid Högskolan i Halmstad ska koordinera. I projektet samarbetar flera regioner, lärosäten, företag och organisationer i en gemensam kraftsamling för att använda data i syfte att förbättra hälso- och sjukvården.

Projektet heter Informationsdriven vård – federerat lärande och syntetisk datagenerering och inleds i augusti. Målet för hösten 2022 är att sjösätta en unik struktur som gör det möjligt att samnyttja hälsodata från tre regioner: Region Halland, Region Örebro län och Region Kronoberg. Parallellt ska dialoger initieras med olika intressenter och aktörer, både inom regionerna och på nationell nivå. Syftet med dessa möten är att öka kunskapen för hur hälsodata kan komma till nytta för samhället i stort, för hälso- och sjukvårdsorganisationer, myndigheter, företag – och enskilda individer.

– Vi är oerhört glada för detta besked! Projektet ger oss möjligheten att sprida det upplägg och den kompetens som vi har byggt upp i Halland till fler regioner, säger Magnus Clarin, akademichef vid Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad och en av initiativtagarna till bildandet av Health Data Centre (HDC) som ska koordinera det nya projektet.

En nod som kopplar samman regioner

– Målet är att HDC blir en nationell nod för informationsdriven vård. Vi vill koppla samman så många regioner som möjligt i en struktur av så kallat federerat lärande i syfte att förbättra och effektivisera svensk sjukvård. Det skarpa projekt som vi ska genomföra under hösten är ett mycket viktigt steg mot detta mål, säger Magnus Clarin.

Parter i projektet Informationsdriven vård – federerat lärande och syntetisk datagenerering är Region Halland, Region Kronoberg, Region Örebro län, Hallandia V, AstraZeneca, Högskolan i Halmstad, Örebro universitet och AI Sweden. Koordinator för projektet är Health Data Centre (HDC), som är ett centrum för forskning och analys inom hälsodata och AI vid Högskolan i Halmstad. Projektet inleds i augusti 2022 och finansieras av Vinnova.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum