Örnsköldsviks Kommun

Nytt pantprojekt testas i Örnsköldsvik i sommar

Dela

I sommar deltar Örnsköldsviks kommun i ett pilotprojekt tillsammans med RISE där pant testas på engångsmuggar för take away. Syftet är att öka källsorteringen på allmänna platser.

I sommar genomförs en pilotstudie i Örnsköldsviks där pant testas på engångsmuggar för take away.
I sommar genomförs en pilotstudie i Örnsköldsviks där pant testas på engångsmuggar för take away.

Under perioden 1 juni – 31 augusti kommer den som besöker Örnsköldsviks stadskärna med hjälp av sin smartphone få möjlighet att panta sin take away-mugg. I projektet, Ett digitalt system för ökad källsortering och engagemang i offentlig miljö (s.k. Panta på stan), är förhoppningen att detta ska göra det lätt för konsumenten att göra rätt och bidra till minskad nedskräpning i stadsmiljön.

-Vi vill bli ännu bättre på att hantera avfall i våra offentliga miljöer. Projektet är ett bra sätt för oss att testa hur intresset för pant ser ut och hur vi ska utveckla vår återvinning i offentliga miljöer framåt. Faller det här väl ut kan detta bli något vi fortsätter med, säger Magnus Wiklund, drift- och underhållsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Hur funkar det? Konsumenten köper en engångsmugg för take away med tillhörande krage på ett av utvalda caféer i stadskärnan. En pant läggs på muggen.Därefter kan muggen pantas genom att konsumenten laddar ner en app, scannar QR-koden på kragen och lägger den i rätt behållare vid en återvinningsstation eller i de speciella källsorteringsstationer som placerats ut.Panten kan sedan tas ut i form av pengar, poäng eller doneras.

Projektet sker i samverkan med det lokala centrumutvecklingsbolaget Cesam och ett antal lokala caféer i stadskärnan.

-Det här är ett mycket spännande projekt som är helt i linje med vårt arbete där vi jobbar för en ren och trevlig stadskärna, samtidigt som det gynnar våra lokala aktörer, säger Anette Forsberg, centrumutvecklare Cesam.

I studien kommer plockanalyser utföras för att se i vilken utsträckning konsumenterna har källsorterat och pantat. Det kommer också vara möjligt för konsumenten att ge återkoppling via appen, eftersom utvärderingen av upplevelsen och beteendet är en viktig del i studien.

Örnsköldsviks kommun har sedan tidigare deltagit i RISE projektet Cirkulära on-the-go förpackningar, där syftet var att ta fram nya lösningar för att minska nedskräpning och öka materialåtervinning och återbruk av on-the-go förpackningar. Plockanalyser där visade en övervikt av muggar, vilket resulterade i att det är just det som testas i detta projekt.

Projektet Panta på stan drivs av RISE i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Bower. Projektet finansieras av Vinnova Civic tech.

Nyckelord

Kontakter

Magnus Wiklund, drift- och underhållsstrateg Örnsköldsviks kommun, 0660-88526
Maria Edblad, projektledare RISE, 070-3743359

Bilder

I sommar genomförs en pilotstudie i Örnsköldsviks där pant testas på engångsmuggar för take away.
I sommar genomförs en pilotstudie i Örnsköldsviks där pant testas på engångsmuggar för take away.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum