Västtrafik

Nytt resecentrum i Gamlestaden

Dela
Västtrafik har byggt ett nytt resecentrum på Gamlestadstorg. Bild: Peter Svensson, Platzer Fastigheter
Västtrafik har byggt ett nytt resecentrum på Gamlestadstorg. Bild: Peter Svensson, Platzer Fastigheter

Lördagen den 18 augusti är det dags för invigning av Gamlestaden resecentrum. Då får en av kollektivtrafikens största knutpunkter i Göteborg en modern, trygg och tillgänglig mötesplats för resenärer och invånare. Välkommen på en invigning för alla åldrar.

Västtrafiks nya resecentrum ligger på Gamlestads Torg, en stor och växande knutpunkt för kollektivtrafikens resenärer. Byggnationen startade våren 2016 och på lördag är det dags för invigning.

– Gamlestaden är en stor knutpunkt för våra resenärer och området genomgår just nu en kraftig förändring med nya bostäder, handel och kontor. Därför är vi mycket glada över att kunna öppna upp för en modernare och tillgängligare mötesplats för resenärer och invånare, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik.

Prognosen pekar på cirka 30 000 av- och påstigande resenärer från spårvagn, buss och tåg per dygn vid Gamlestads Torg år 2020, jämfört med dagens cirka 20 000 resenärer per dygn. 

Västtrafikbutik ska testa nya lösningar
Det nya resecentrumet rymmer vänthall, kafé, kiosk, restaurang, toaletter, bankomat, pausutrymme för förare och en Västtrafikbutik. I butiken kan kunderna få samma service som i Västtrafiks andra butiker, men här ska också nya arbetssätt för att möta kunderna testas och utvecklas. Det kommer bland annat finnas självservicestationer, där kunder själva kan kontrollera saldot på sitt Västtrafikkort eller söka sin resa.

Inga förändringar i trafiken
Då platsen fortsätter att utvecklas med nya byggnationer vid resecentrumet kommer trafiken inte förändras i samband med invigningen. Kollektivtrafiken fortsätter att angöra de nuvarande hållplatslägena tillsvidare. På sikt, när det är möjligt med hänsyn till byggnationerna intill resecentrumet, kommer hållplatslägen för bussar och spårvagnar att flytta närmare resecentrumet vilket kommer innebära ännu snabbare och smidigare byten.

Här kan du se var spårvagnar och bussar kommer att stanna runt om resecentrumet efter invigningen 18 augusti. 

Invigning och underhållning
Under invigningen nu på lördag, den 18 augusti, bjuds det på scenunderhållning i form av dans, trolleri och Göta Lejons ungdomsorkester, fika, ansiktsmålning för barnen och tävling. Västtrafiks informatörer finns även på plats under dagen. Programmet startar klockan 11.

För mer information: 
Västtrafiks presstjänst, 0771-41 43 99
press@vasttrafik.se

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Västtrafik har byggt ett nytt resecentrum på Gamlestadstorg. Bild: Peter Svensson, Platzer Fastigheter
Västtrafik har byggt ett nytt resecentrum på Gamlestadstorg. Bild: Peter Svensson, Platzer Fastigheter
Ladda ned bild
Gamlestaden resecentrum
Gamlestaden resecentrum
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti16.8.2018 13:32Pressmeddelande

Den 20 augusti återgår kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen till ordinarie tidtabell med tätare turer. Samtidigt genomförs förändringar av trafiken där det behövs och några linjer får nya avgångstider. Resenärer uppmanas söka sin resa i Reseplaneraren. Från och med måndagen den 20 augusti gäller en ny tidtabell för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. – Semestern är över och skolorna drar igång. Då återgår även kollektivtrafiken till ordinarie tidtabell. Eftersom att vi samtidigt passar på att göra förändringar som behövs vill vi uppmana våra resenärer att söka sin resa i förväg i Reseplaneraren, för att vara på rätt plats i rätt tid, säger Jarl Samuelsson, enhetschef på Västtrafik. Förändringar i Göteborgstrafiken I Göteborg får buss 330 mellan Kinna och Göteborg en ny start- och ändhållplats på Heden, istället för Åkareplatsen resecentrum. Förändringen görs på grund av begränsat utrymme på Åkareplatsen. Busslinjerna 35 och 135 läggs ihop och får linjenummer 35. Samti

Nyheter i Skövde stadstrafik när Heneporten byggs om16.8.2018 09:00Pressmeddelande

Snart påbörjas arbetet med att bredda Heneporten mellan Hentorp och Skultorp, därför kommer porten att stängas av under hösten. För att förbereda för avstängningen förändras busstrafiken i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti. Heneporten i Skövde är en järnvägspassage mellan stadsdelarna Skultorp och Hentorp. För att möta de allt större resebehoven i Skövde ska den enfiliga passagen nu byggas ut till en tvåfilig genomfart. – Vi har länge velat bredda Heneporten så att framkomligheten ökar för alla som dagligen använder denna passage. Nu har vi fått godkännande från Trafikverket att bygga ut. Förarbetet är gediget och därför måste Heneporten stängas av för genomfart redan under hösten 2018. Genomfarten beräknas vara stängd i cirka ett år. Busstrafiken genom Heneporten stängs av i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti och biltrafiken stängs av vid senare tillfälle, säger Daniel Lindh, tf gatu- och naturchef i Skövde kommun. Nyheter i stadstrafiken

Stolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värde15.8.2018 11:00Pressmeddelande

För att hylla olikheter och synliggöra hbtq-personer i det offentliga rummet har Västtrafik bjudit in konstnärer att skapa rullande konstverk av sex av Göteborgs spårvagnar. Idag avtäcktes "Stolta spårvagnar" och kort därefter rullade de ut på Göteborgs gator och torg. Mellan den 14 och 19 augusti pågår EuroPride i Göteborg. Västtrafik stödjer sedan flera år West Pride och ville i och med årets EuroPride göra något extra. I konstmanifestationen ”Stolta spårvagnar” har Västtrafik låtit konstnärer måla var sin spårvagn, i Pride-flaggans respektive färg. Konstmanifestationen ”Stolta spårvagnar” är en del av Pride-festivalens officiella program och kommer att rulla i Göteborg mellan den 15-19 augusti. – För mig förkroppsligar kollektivtrafiken mångfald och jämlikhet, här är alla välkomna, oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vad du tror på eller vem du blir kär i. Med den här manifestationen vill vi visa att vi står upp för allas lika värde och samtidigt hylla och fira Pride-festivalen,

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum