Linköpings kommun

Nytt samarbete ger en väg in på bostadsmarknaden

Dela

För att underlätta för utsatta grupper att komma in på bostadsmarknaden har Linköpings kommun, hyresvärdar, branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inlett ett helt nytt samarbete.

Den nya bosättningslagen för nyanlända trädde i kraft i mars i år, vilket innebär krav på kommunerna att ordna boende. Tillsammans med den redan stora efterfrågan på bostäder innebär det ett ökat tryck på bostadsmarknaden.

I Linköping har hyresvärdar, kommunen och hyresgästföreningen sett ett behov av en översyn av samarbetsformer när det gäller organisation, arbetssätt och roller för detta. För att möta det ökade behovet av bostäder och lokaler har en ny organisation som kallas “En väg in” bildats.

– För att lösa bostadsbristen bygger vi just nu rekordmånga bostäder i Linköping. Samtidigt behöver vi stärka arbetet med att värna de som har det tuffast på bostadsmarknaden. Det handlar bland annat om personer i behov av sociala stödbostäder och nyanlända invandrare som anvisats till Linköping, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

I ”En väg in” ansvarar en ny bostadsstrateg för samordning av kommunala boenden. Detta sker i nära samarbete med hyresvärdarna.

– Det finns en vilja från många hyresvärdar att hjälpa till att lösa den svåra situationen. En väg in ska underlätta för hyresvärdarna att komma i kontakt med kommunen och det kommer även att underlätta för kommunens egna förvaltningar, säger bostadsstrategen Fedja Serhatlic.

Hyresvärdarna bistår med lägenheter som kommunen tar ansvar för. Det är kommunen som tecknar hyreskontraktet med hyresvärden. Kommunen betalar hyran till hyresvärden, medan den boende i sin tur är ansvarig för sina hyresinbetalningar till kommunen.

– Fastighetsägarna upplever att nya förutsättningar kräver förstärkt samarbete mellan bostadsmarknadens aktörer. Vi är positiva till att kommunen lyssnat och att dialog har skapats i detta unika samarbete. Exempelvis i form av kommunala åtaganden, ny organisation, en väg in, delaktighet och tydlighet, säger Björn Lundborg på Fastighetsägarna.

För att få en chans att ta över ett förstahandskontrakt måste en blivande hyresgäst visa att han eller hon har skött sitt boende och sina hyresinbetalningar under sina två år i en bostad med kommunalt kontrakt.

Varje fastighetsägare bestämmer själv vilken lägenhet som erbjuds samt när det sker. Till stöd för uthyrningen finns standardiserade avtal, trygghetsjour vid eventuella störningar och tillgång till flerspråkig personal genom ”En väg in”. Kommunen ansvarar också för att ge hyresgästen stöd vid eventuella problem i boendet.

– Vi som privat fastighetsägare ser den här satsningen som ett positivt samarbete med kommunen där flera bostadsaktörer gemensamt försöker att samverka för att minska segregationen, öka och skynda på integrationen samt att vi tillsammans strävar efter att skapa så attraktiva och trygga bostadsmiljöer som möjligt för Linköpings framtida bostadsutveckling, säger Madeleine Landén på RE Fastigheter.

I samarbetet deltar för närvarande Stångåstaden, Willhem, RE Fastigheter, Lundbergs och Lidéns fastigheter. Dialog med flera andra fastighetsägare pågår.

Hittills ingångna avtal innebär cirka 130-140 lägenheter till och med nästa år.

Läs mer på kommunens webbplats, se under resurslänkar på denna sida.

För mer information kontakta kommunalråd Elias Aguirre telefon 0725 84 73 10. Kommunens bostadstrateg kontaktas via växeln 013-20 60 00. Stångåstadens  vd  Fredrik Törnqvist nås på telefon 072-574 96 60 och  Björn Lundborg, Fastighetsägarna på telefon 013-24 86 64.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum