Universitetssjukhuset Örebro

Nytt samarbete i Örebro ska främja forskning med DNA-teknik

Dela

Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet har tillsammans etablerat ett samarbete med Science for Life Laboratories för att utveckla nya DNA-analyser och stärka den kliniska forskningen i regionen. Den nya satsningen, Clinical Genomics Örebro, ingår i ett nationellt samarbete där alla universitetssjukhus ingår.

Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson

Clinical Genomics Örebro ryms inom laboratoriemedicinska klinikens verksamhet på Universitetssjukhuset Örebro men kommer att breddas för att öka forskningen och kunna erbjuda kliniska forskare hjälp med sina projekt.

– Tillsammans med Kliniskt forskningscentrum och Örebro universitet vill vi föra forskningen framåt och utveckla nya metoder som kan användas i sjukvården, säger Gisela Helenius, Facility Director för Clinical Genomics Örebro.

Teknikutvecklingen sker snabbt inom området och samarbetet inom Clinical Genomics ger Örebro möjlighet att ta del av de allra senaste metoderna.

Förebygga och diagnostisera sjukdomar

– De nya DNA-teknikerna kan användas för att förebygga och diagnostisera sjukdomar samt individanpassa behandling inom en mängd medicinska områden. Exempelvis vissa typer av ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar kan upptäckas och behandlas innan sjukdomen bryter ut, säger Bianca Stenmark, Head of Facility för Clinical Genomics Örebro.

Diagnostiskt används DNA-teknik redan idag framför allt för infektionssjukdomar, men med ökad känslighet i tekniken finns nya möjligheter för att upptäcka sjukdomar i ett blodprov. Individanpassade behandlingar utifrån en DNA-analys är aktuella både för att anpassa dosering av läkemedel individuellt och de nya målinriktade cancerläkemedlen.

Faktaruta

Science for Life Laboratories är en statligt finansierad organisation som utgör ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö.

Vid ytterligare frågor kontakta
Gisela Helenius
Docent biomedicin
Facility Director
Clinical Genomics Örebro
Laboratoriemedicinska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: gisela.helenius@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 53 23 645

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild
Bianca Stenmark och Gisela Helenius. Foto: Elin Abelson
Bianca Stenmark och Gisela Helenius. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Handledsproteser med hög hållbarhet och smärtreducering7.2.2020 09:10:00 CETPressmeddelande

En risk för de patienter som opereras med handledsproteser har varit proteslossning. Nu visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro att över 90 procent av patienterna har en välfungerande handledsprotes så långt som 10 år efter operation. ”Handledsproteser är ett bra alternativ till steloperation vid smärtsam inflammatorisk eller icke-inflammatorisk ledsjukdom i handleden”, säger forskare Per Fischer.

Forskare på Universitetssjukhuset Örebro får 879 000 kronor från Lions Cancerforskningsfond19.12.2019 08:10:00 CETPressmeddelande

De sex forskarna som får pengar från Lions Cancerforskningsfond forskar inom urologi och gynekologi. Deras forskningsområden är cancer i livmoderhalsen och urinblåsan samt penis- och prostatacancer. En av forskarna är specialistläkare Ruth Hermansson. Hon ska kartlägga förekomst av HPV-infektion och förstadier till livmoderhalscancer hos äldre kvinnor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum