Universitetssjukhuset Örebro

Nytt samarbete i Örebro ska främja forskning med DNA-teknik

Dela

Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet har tillsammans etablerat ett samarbete med Science for Life Laboratories för att utveckla nya DNA-analyser och stärka den kliniska forskningen i regionen. Den nya satsningen, Clinical Genomics Örebro, ingår i ett nationellt samarbete där alla universitetssjukhus ingår.

Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson

Clinical Genomics Örebro ryms inom laboratoriemedicinska klinikens verksamhet på Universitetssjukhuset Örebro men kommer att breddas för att öka forskningen och kunna erbjuda kliniska forskare hjälp med sina projekt.

– Tillsammans med Kliniskt forskningscentrum och Örebro universitet vill vi föra forskningen framåt och utveckla nya metoder som kan användas i sjukvården, säger Gisela Helenius, Facility Director för Clinical Genomics Örebro.

Teknikutvecklingen sker snabbt inom området och samarbetet inom Clinical Genomics ger Örebro möjlighet att ta del av de allra senaste metoderna.

Förebygga och diagnostisera sjukdomar

– De nya DNA-teknikerna kan användas för att förebygga och diagnostisera sjukdomar samt individanpassa behandling inom en mängd medicinska områden. Exempelvis vissa typer av ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar kan upptäckas och behandlas innan sjukdomen bryter ut, säger Bianca Stenmark, Head of Facility för Clinical Genomics Örebro.

Diagnostiskt används DNA-teknik redan idag framför allt för infektionssjukdomar, men med ökad känslighet i tekniken finns nya möjligheter för att upptäcka sjukdomar i ett blodprov. Individanpassade behandlingar utifrån en DNA-analys är aktuella både för att anpassa dosering av läkemedel individuellt och de nya målinriktade cancerläkemedlen.

Faktaruta

Science for Life Laboratories är en statligt finansierad organisation som utgör ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö.

Vid ytterligare frågor kontakta
Gisela Helenius
Docent biomedicin
Facility Director
Clinical Genomics Örebro
Laboratoriemedicinska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: gisela.helenius@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 53 23 645

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Gisela Helenius och Bianca Stenmark. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild
Bianca Stenmark och Gisela Helenius. Foto: Elin Abelson
Bianca Stenmark och Gisela Helenius. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Minskade ångest- och depressionssymtom ett år efter knäoperation18.9.2020 09:10:00 CESTPressmeddelande

Patienter som genomgått en knäoperation påverkas positivt även i sitt psykiska mående. Det är resultatet av Aamir Mahdis forskning på ortopediska kliniken. ”Vi såg att ångest- och depressionssymtom hade minskat hos de här patienterna ett år efter operation. Det skulle kunna spegla minskning av smärta och förbättring av funktionen”, säger överläkaren Aamir Mahdi på Universitetssjukhuset Örebro.

Nya metoder i kampen mot livmoderhalscancer15.9.2020 08:30:00 CESTPressmeddelande

I Sverige vaccineras flickor mot vissa typer av HPV (humant papillomvirus). Kvinnor över 23 år erbjuds undersökning, så kallad screening, för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer (cervixcancer). ”Genom forskningen hoppas vi kunna bidra till den samlade kunskapen för att få till bättre laborativa metoder som kan hjälpa till vid förbyggande och behandling av livmoderhalscancer”, säger forskaren Malin Kaliff på Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum