ECPAT

Nytt sexualkunskapslyft behövs i den svenska skolan

Dela
Maria Schillaci, programchef på ECPAT föreslår ett nytt sexualkunskapslyft idag på möte med bland andra gymnasieminister Anna Ekström
Maria Schillaci, programchef på ECPAT föreslår ett nytt sexualkunskapslyft idag på möte med bland andra gymnasieminister Anna Ekström

Idag samlas hundratals aktörer från den svenska skolan på Raul Wallenberg Institutet. Tillsammans med gymnasieminister Anna Ekström ska man diskutera hur skolan ska bli fri från sexuella trakasserier. Maria Schillaci, programchef på ECPAT Sverige deltar i mötet och menar att det är hög tid att reformera och uppvärdera sex- och samlevnadskunskapen i skolan.

- Det #MeToo har visat är att vi har lång väg kvar till ett jämlikt samhälle. Raden av vittnesmål visar tydligt att det förebyggande arbete mot sexuella övergrepp som sker idag inte är tillräckligt. Rätten till sin egen kropp, vad ett sexuellt övergrepp är och vad man gör om man blir sexuellt ofredad, är viktig kunskap som saknas och som alla barn måste få tillgång till. Genom att stärka barnets kunskap om sin rätt till integritet, sex och samlevnad så stärker vi också barnets skydd mot att utsättas för sexuella övergrepp, menar Maria Schillaci, programchef på ECPAT och leg psykolog.

Sverige är bäst i världen på att förebygga en rad faror - våra barn använder cykelhjälm, flytväst och vaccineras mot sjukdomar. Men när det kommer till att skydda barnen mot sexuella övergrepp, något Sverige är skyldigt att prioritera; så saknas systematiken i att föra ut både kunskap och metoder. Barn i Sverige lämnas ofta utan kunskap om kroppslig integritet och vad som är ett sexuellt övergrepp. Idag vet vi att ett av av fem barn utsätts för någon form av sexuella övergrepp under sin uppväxt. Det är flera barn i varje klass.

-Vuxna har vidmakthållit en tystnadskultur gällande sexuella trakasserier och övergrepp och det får vara slut på det nu. Det ska inte bero på vilken klass eller vilken skola du går i. Sex- och samlevnadsundervisningen måste bli likvärdig och nå alla barn. Lärarna måste också ges kunskap, och ämnet ska vara obligatoriskt även på lärarutbildningarna, avslutar Maria Schillaci.

Mötet kommer att vara idag 12 december 2017 kl. 16:00

Plats: Natur och kultur, Karlavägen 31, Stockholm


ECPATs förslag:

  • Alla barn i Sverige får tillgång till en likvärdig, modern, barnrättsbaserad, mognads- och åldersanpassad sex- och samlevnadsundervisning .
  • Sex- och samlevnadsundervisning bör få mer utrymme i skolan – eventuellt som ett eget ämne.
  • Lärare måste få tillgång till den kunskap, utbildning och stöd som behövs för att de ska kunna undervisa i sex- och samlevnadskunskap.
  • Regeringen bör initiera en nationell kompetenshöjning för lärarkollegiet om sex- och samlevnadskunskap, inklusive om sexuella övergrepp och rätten till kroppslig integritet.
  • Sex- och samlevnadskunskap bör bli ett obligatoriskt ämne på alla lärarutbildningar

För mer information:

Maria Schillaci, programchef ECPAT Sverige, 0723-895665. Maria.schillaci@ecpat.se

Frida Ekberg, pressansvarig ECPAT Sverige, 0702-731555. Frida.ekberg@ecpat.se

Kontakter

Bilder

Maria Schillaci, programchef på ECPAT föreslår ett nytt sexualkunskapslyft idag på möte med bland andra gymnasieminister Anna Ekström
Maria Schillaci, programchef på ECPAT föreslår ett nytt sexualkunskapslyft idag på möte med bland andra gymnasieminister Anna Ekström
Ladda ned bild

Länkar

Om

ECPAT
ECPAT
Sankt Göransgatan 66
112 33 Stockholm

08 - 59 89 20 00https://www.ecpat.se/

ECPAT Sverige arbetar med att förebygga och stoppa all form av barnsexhandel. Organisationens arbete motverkar produktion och spridning av dokumenterade sexuella övergrepp på barn (sk barnpornografi), människohandel med barn för sexuella ändamål och förövare som reser i syfte att exploatera barn sexuellt. ECPAT-organisationer finns i fler än 80 länder.

Läs mer på www.ecpat.se eller www.ecpat.se/blogg.
Följ ECPAT Sverige på Facebook och Twitter.

ECPAT International: www.ecpat.org.

Följ ECPAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ECPAT

Organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte29.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

ECPAT släpper idag rapporten ”Då tog ’hon’ en screen och allt började” som är en studie av sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. I rapporten beskriver ECPAT hur framför allt pojkar utsätts för en ny typ av sexualbrott där förövarens motiv primärt inte är sexuellt, utan i stället egen ekonomisk vinning. Förövarna manipulerar till sig nakenbilder och -filmer från pojkarna, inte sällan genom att utge sig för att vara en jämnårig flicka. Ofta tillhör de organiserad brottslighet och barnen är deras nya brottsoffer.

Ecpat beviljas viktigt stöd för kommunikationsprojekt för barn med funktionsnedsättningar21.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ecpat startar ett omfattande projekt för att utöka tillgängligheten av stöd för barn med bland annat intellektuella funktionsnedsättningar, en grupp som i högre grad än andra barn utsätts för sexuella övergrepp. Idag finns ingen digital stödverksamhet för denna grupp men tack vare ett treårigt stöd på drygt 12 500 000 kronor från Allmänna Arvsfonden kan Ecpat, i ett innovationsprojekt i nära samarbete med barn och unga, utveckla en sådan stödfunktion.

HBTQIA+-pojkars utsatthet för sexualbrott synliggörs i ny rapport från ECPAT21.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

ECPAT släpper idag rapporten ”Consent is KEY” som handlar om brottsutsatthet bland barn och unga som identifierar sig som HBTQIA+. Tydligt är att pojkar som identifierar sig som HBTQIA+ i mycket större utsträckning än andra pojkar är utsatta för sexualbrott. Mer än fem gånger så många jämfört med barnen i referensgruppen uppger att de ”sålt sex”, det vill säga att en vuxen förövare utsatt dem för brottet ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling”.

Flickor ”exposas” på nätet av andra barn1.2.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

I dag släpper barnrättsorganisationen ECPAT rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” som handlar om barns utsatthet på så kallade exposekonton. Rapporten visar bland annat att en stor del av barnen som hängs ut på exposekonton är mycket unga, ibland i mellanstadieåldern. Många gånger är förövarna äldre barn, som förmått den utsatta att skicka nakenbilder eller filmer och sen sprider dem vidare i hens närhet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye