Umeå kommun

Nytt snöoväder gör det svårt att ta sig fram

Dela

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ett nytt kraftigt snöfall som kommer in över Västerbottens kustland mot slutet av vecka. Vädret kommer troligen att bli lika besvärligt eller värre än förra veckan. Var gärna ute i god tid för det kan bli svårframkomligt på vissa ställen.

Enligt SMHI:s prognos kommer det att snöa ordentligt i Västerbotten under torsdagen och hela fredagen. Det kan falla så mycket som 60 cm centimeter snö under några dagar. Det finns risk för regn och då blir det också halkigt, men det är en prognos och den kan hinna ändras.

Svårt att ta sig fram

Även det här ovädret är extremt besvärligt. Det kommer att innebära svårigheter att ta sig fram i trafiken med alla färdsätt. I kollektivtrafiken kan det bli stora förseningarna och risk för inställda turer.

–        Eftersom det kan blir svårt att ta sig fram kan det vara klokt att vara ute i god tid, planera gärna för att det t ex tar längre tid att ta sig till jobbet och kanske yngre skolelever behöver följas till skolan, säger gatudriftchef Per Hilmersson.

Kommunen kommer att snöröja och hålla gator och gång- och cykelvägar öppna så långt det är möjligt. Det kan bli svårt att hålla gång- och cykelvägar med prioritet 2 öppna och vissa sträckor kanske inte blir framkomliga. Som prognosen ser ut just nu räknar kommunen med att gång och cykelvägar med prioritet 1 kan snöröjas men framkomligheten kan ändå vara begränsad.

Det kommer även att vara trångt längs gatorna och dålig sikt. Om du måste ut i trafiken bör du vara försiktig och uppmärksam.

–        Vår ambition är att tillsammans med fastighetsägare och med dig som bor i Umeå att göra det bästa av situationen. Om vi hjälps åt kan vi skapa så bra förutsättningar som det bara är möjligt och därmed minska påverkan på alla trafikslag. Tänk gärna på att parkera din bil och cykel rätt och ge snöfordonen företräde för att underlätta för snöröjarna att ta bort snön, säger gatudriftchef Per Hilmersson.

Tillfälliga snöupplag

Vi använder allmänna ytor som ligger i närhet som tillfälliga snöupplag för att det ska gå lite snabbare att få undan snön från vägarna. Även snö från skolgårdar, förskolor och andra ytor vid kommunens fastigheter tar allmänna ytor i anspråk som tillfälliga snöupplag, t ex isbanor, parkeringsplatser och andra öppna ytor.

Felanmälan

Vi tar vi emot felanmälningar via www.umea.se/felanmalan. Arbetsbelastningen de närmaste dagarna kommer att fortsätta vara hög, därför kan det ta längre tid innan felanmälningar åtgärdas.

Uppdateringar via Snödagboken

Håll dig gärna uppdaterad via Snödagboken på kommunens webbplats, www.umea.se/vinter. Där publicerar arbetsledaren för snöröjningsteamet kort information om åtgärder som pågår och som planeras den närmaste tiden. Du kan prenumerera på snödagboken och få ett mejl när en insats sker.

Håll koll på läget

  • Snödagbok, läge för snöröjning i kommunen: umea.se/vinter
  • Synpunkter och felanmälan: umea.se/felanmalan 
  • Avfallshämtning: Driftinformation, Vakin
  • Väg-, järnvägs- och färjetrafik i Västerbotten: www.trafikverket.se
  • Lyssna på trafikinformation på Sveriges Radio P4.
  • Länstrafiken och Ultra: www.tabussen.nu
  • Vänd dig till din researrangör med frågor om eventuella förseningar och inställda avgångar.
  • Ha med dig varma kläder och skor, mat och dryck och mobiltelefon när du reser på vintern. I trafiken på vintern (www.dinsakerhet.se)
  • Väderprognoser och varningar, SMHI: www.smhi.se

Kontakt

Per Hilmersson
gatudriftchef
090-16 14 62
per.hilmersson@umea.se

Karin Isaksson
teknisk chef
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

Distansundervisning fram till påsklovet på de kommunala gymnasieskolorna24.2.2021 14:02:26 CETPressmeddelande

De kommunala gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet (till och med torsdag 1 april). Precis som tidigare innebär det att endast en tredjedel av eleverna får närundervisning på skolorna. – Det är tyvärr ett helt nödvändigt beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge med ökad smittspridning i stora delar av länet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum