Solna Stad

Nytt stadsmiljöpris till solnabornas favorit genom tiderna

Dela

I samband med att Solna firar 75 år som stad kommer solnabornas favoritplats eller -byggnad att utses. Ett särskilt stadsmiljöpris för jubileumsåret ger såväl solnabor som besökare nu möjlighet att nominera sina favoriter – såväl historiska som nutida.

– Det finns många pärlor i Solna och lyfter gärna gamla Råsunda och Hagaparken som personliga favoriter. Tack vare Solnas utveckling finns även modernare inslag som ger stadsmiljön ett lyft, men eftersom detta är en tävling så avvaktar jag solnabornas inspel innan jag blir allt för specifik, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Både historiska och nutida favoriter

Varje år utser Byggnadsnämnden en vinnare av Solnas Stadsmiljöpris, som kan delas ut till en byggnad, plats eller ett stadsmiljöinitiativ som tillkommit under de senaste fem åren. Men under jubileumsåret 2018 kommer alltså ytterligare en utmärkelse att delas ut, där solnaborna avgör vinnaren och där ingen bakre tidsgräns finns. Möjliga kandidater skulle alltså kunna vara alltifrån Gustav III:s Koppartält från slutet av 1700-talet, Olle Olsson-muséet i Hagalund eller Mulle Meck-lekparken från 2000-talet. Det kan vara en befintlig byggnad, men också en befintlig plats som till exempel Råstasjön eller Tivoliparken i Bergshamra.

– Jag är glad att vi kan fira Solnas 75 år som stad med det här unika stadsmiljöpriset. Eftersom Solna är en växande stad med både många historiskt intressanta byggnader och nya fina exempel på hållbart byggande är jag övertygad om att vi kommer att få många spännande kandidater till utmärkelsen, säger Carolina Pettersson, chef för miljö- och byggnadsförvaltningen, Solna stad.

Öppet för alla att nominera och rösta

Från den 9 april till och med den 21 maj är det öppet för alla – såväl solnabor som besökare – att nominera sina favoritplatser- och byggnader via Instagram, Twitter eller Facebook under hashtaggen #solnafavorit Alla nomineringar tas därefter upp i Byggnadsnämnden den 23 maj, där tio finalister utses. Därefter är det öppet för alla att rösta på sina favoriter. Vinnaren avslöjas den 14 juni.

Dela #solnafavorit i sociala medier

Ta en bild på din favoritbyggnad eller favoritplats i Solna och märk den med #solnafavorit på Instagram, Twitter eller Facebook.

Bilder

Länkar

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum