Uppsala Kommun Skolfastigheter

Nytt steg på vägen mot nya Gottsundaskolan

Dela

Måndagen 19 juli undertecknades ett samverkanskontrakt mellan Uppsala Skolfastigheter och byggentreprenören In3prenör, som blir huvudpartner i processen att bygga Gottsundas nya skola under de närmaste åren. - Det känns väldigt bra att vi nu kan projektera klart och förbereda för byggstart, säger Skolfastigheters vd, Mikael Carstensen.

Nya Gottsundaskolans entré  - arkitektskiss
Nya Gottsundaskolans entré - arkitektskiss

I oktober 2018, brann två tredjedelar av Gottsundaskolan ner till grunden och lämnade endast den tredje huskroppen kvar med omfattande skador. Genom ett målmedvetet samarbete mellan Skolfastigheter, Uppsala kommun och ett flertal inblandade entreprenörer, byggdes en ny modulskola snabbt upp på samma plats. Modulskolan uppfördes på mindre än ett år och de omkring 500 drabbade skoleleverna kunde flytta in redan till höstterminen 2019.

Ny skola med kapacitet att ta emot fler elever
Planeringen av en ny, modern och större Gottsundaskola påbörjades för två år sedan. Den nya skolan ska byggas där nuvarande sporthallen Boll & Boule är belägen och kommer i samband med inflyttning att kunna välkomna 720 elever i årskurserna 6-9.

- Det är ett omfattande arbete att uppföra en ny skola av den här volymen, vilket gör planeringsfasen särskilt viktig. Ambitionen med den nya Gottsundaskolan, och omgivande verksamheter, är att den ska bli ett lyft för hela Gottsunda som stadsdel. Det känns därför fantastiskt bra att vi tagit ett ytterligare steg på denna viktiga resa, säger Mikael Carstensen.

Mötesplats tillgänglig för hela Gottsunda
Som första steg i byggprocessen, rivs inom kort den gamla sporthallen Boll & Boule för att ge plats åt den nya Gottsundaskolan. Storleken på den nya anläggningen kommer att bli närmare 14 000 kvadratmeter, med en tillhörande skolgårdsyta på drygt 16 000 kvadratmeter. Stora delar av anläggningen kommer att bli tillgänglig för alla invånare i Gottsunda och även det lokala föreningslivet.

- Byggnaden kommer utöver själva skolan att rymma en fullstor idrottshall, en fritidsklubb, ett bibliotek och också en danslokal. Det planeras också för ett allaktivitetshus, där vissa lokaler efter skoltid blir bokningsbara för föreningar och andra organiserade aktiviteter. I byggnaden kommer det att finnas ett tillagnings- och leveranskök, samt en matsal som ska användas både av den nya skolan och närliggande skolan Treklangen, berättar Fredrik Ahlgren, huvudprojektledare på Uppsala Skolfastigheter.

Den nya skolan är ritad av Cedervall Arkitekter och kommer att uppföras med certifieringen Miljöbyggnad Silver. Hela skolmiljön, inklusive skolgården skapas utifrån ledorden nordisk natur, skandinavisk design och urbanism.

- Jag är väldigt glad att välkomna In3prenör som huvudpartner i byggandet av nya Gottsundaskolan. De har en gedigen erfarenhet på området, vilket är viktigt i byggnadsprojekt av den här volymen, säger Annika Burström, projektchef på Uppsala Skolfastigheter.

Byggstart för nya Gottsundaskolan planeras till inledningen av 2023. Våren 2025 väntas skolan stå klar för inflyttning.

Läs mer om projektet på Uppsala Skolfastigheters hemsida.

Kontakt för mer information:

Mikael Carstensen, vd Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-726 04 00, e-post: mikael.carstensen@skolfastigheter.se

Annika, Burström, projektchef Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 40 56, e-post: annika.burstrom@skolfastigheter.se

Fredrik Ahlgren, huvudprojektledare Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 35 49, e-post: fredrik.ahlgren@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya Gottsundaskolans entré  - arkitektskiss
Nya Gottsundaskolans entré - arkitektskiss
Ladda ned bild
Nya Gottsundaskolan - arkitektskiss
Nya Gottsundaskolan - arkitektskiss
Ladda ned bild
Nya Gottsundaskolan - skiss över vy mot gradängen
Nya Gottsundaskolan - skiss över vy mot gradängen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Uppsala Kommun Skolfastigheter
Salagatan 18A
753 30 Uppsala

018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum