Linköpings kommun

Nytt stöd till servicenoder på landsbygden

Dela

Kriget i Ukraina och efterföljande energikris har lett till en extraordinär situation med skenande varu-, bränsle- och elpriser. Det påverkar såväl privatpersoner som många branscher, och på landsbygden finns därtill en risk för att Linköpingsbornas tillgång till dagligvaruförsörjning i de identifierade servicenoderna försämras. Därför har kommunstyrelsen idag fattat beslut om ett extrastöd om totalt 500 000 kronor under 2022 till utpekade servicenoder i kommunens “Serviceplan för landsbygden”.

De utpekade servicenoderna är Bestorp, Brokind, Nykil, Skeda Udde och Ulrika där Ulrika utgör en särskilt prioriterad servicenod.

- Rusande elpriser och kraftigt höjda inköpspriser för våra servicenoder riskerar att äventyra den kommunala servicen för alla Linköpingsbor som är bosatta utanför stan. Linköping är en stor landsbygdskommun där boende på landsbygden utgör ungefär en tredjedel av befolkningen. Därför riktar vi nu ett tillfälligt akut stöd till våra servicenoder på landsbygden så att kommunal service fortsatt ska kunna erbjudas alla Linköpingsbor, även för de som bor på landsbygden, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Utbetalningen kommer att ske genom ett särskilt ansökningsförfarande, där fördelning ska ske enligt de krav och fördelningskriterier som gäller för Servicetjänst 1 i “Regler för prioriterade servicenoder på landsbygden”. För att uppnå likabehandling och konkurrensneutralitet där alla som uppfyller kriterierna får söka, väljer kommunen att ha ett särskilt ansökningsförfarande där beslut och fördelning ska ske enligt de krav och fördelningskriterier som gäller för Servicetjänst 1 i ovan nämnda regler. Ambitionen är att stödet utifrån ansökningsförfarandet ska vara utbetalat senast den sista november 2022.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Nytt avtal mellan kommunen och polisen ska främja avhopp från kriminalitet7.2.2023 13:25:00 CET | Pressmeddelande

Linköpings kommun och Polismyndigheten region Öst har ingått en ny samverkansöverenskommelse som avser personer som vill lämna en kriminell livsstil och organiserad brottslighet. Målet med överenskommelsen är att främja och underlätta avhopp från kriminalitet/kriminella nätverk och därmed försvåra för den organiserade brottsligheten, minska människors lidande samt bidra till det brottsförebyggande arbetet i Linköpings kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum