Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt stödmaterial för att motverka matematiksvårigheter

Dela

Matematikängslan, ångest inför ämnet matematik, kan uppstå tidigt hos elever i matematiksvårigheter. Ett nytt stödmaterial för lärare presenteras nu som underlättar att tidiga stödinsatser sätts in.

-  Vi har sett att undervisningen spelar en oerhört stor roll för om elever hamnar i matematiksvårigheter eller inte, säger Jenny Ahinko, projektledare för Stödmaterial matematiksvårigheter.

Om matematiksvårigheter får fäste i en elevs identitet, självkänsla och självförtroende visar forskning att detta kan utvecklas till reell matematikängslan som förstärker matematiksvårigheterna.

Stödmaterialet som lanseras idag lyfter fram det som forskningen visar är framgångsrika stödinsatser och fokuserar på vad lärare säger att de saknar i sin undervisning. Materialet består av fyra delar som hjälper läraren att upptäcka elever i matematiksvårigheter och att tillgodose deras behov av stöd i matematik. Stödmaterialet innehåller även ett avsnitt om lärverktyg och exempel på hur skolor kan organisera det matematiska stödet.

-  Det finns många olika orsaker till att elever hamnar i matematiksvårigheter, men det finns också flera strategier i undervisningen för att hjälpa elever ur svårigheterna, säger Jessica Borglund, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten,

Stödmaterialet är webbaserat och finns kostnadsfritt på spsm.se som en del av garantin för tidiga stödinsatser.
Länk till materialet: www.spsm.se/stodmaterial-matematiksvarigheter

För intervju och mer information:

Jenny Ahinko, projektledare, tel: 010-473 51 71, e-post: jenny.ahinko@spsm.se.
Jessica Borglund, rådgivare, tel: 010-473 55 84, e-post: jessica.borglund@spsm.se

Nyckelord

Kontakter

Erika BergmanPressekreterare, Ansvarig för myndighetens mediearbete

Erika Bergman är pressekreterare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon samordnar myndighetens medieservice för journalister och andra som är intresserade av de senaste nyheterna från Specialpedagogiska skolmyndigheten och vårt arbete och uppdrag.

Tel:070-577 08 83erika.bergman@spsm.se

Bilder

Länkar

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nya forskarskrifter ökar skolors kunskap om adhd7.9.2021 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan en funktionsnedsättning som adhd påverka en elevs förutsättningar att lära? Vad kan skolan göra för att ge eleven bra stöd, och hur upplever eleverna själva att adhd påverkar dem och deras skolgång? I tre nya skrifter från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, sammanfattar och presenterar forskare olika forskningsresultat för att öka kunskap om adhd och strategier skolor kan ha nytta av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum