Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt stödmaterial för att motverka matematiksvårigheter

Dela

Matematikängslan, ångest inför ämnet matematik, kan uppstå tidigt hos elever i matematiksvårigheter. Ett nytt stödmaterial för lärare presenteras nu som underlättar att tidiga stödinsatser sätts in.

-  Vi har sett att undervisningen spelar en oerhört stor roll för om elever hamnar i matematiksvårigheter eller inte, säger Jenny Ahinko, projektledare för Stödmaterial matematiksvårigheter.

Om matematiksvårigheter får fäste i en elevs identitet, självkänsla och självförtroende visar forskning att detta kan utvecklas till reell matematikängslan som förstärker matematiksvårigheterna.

Stödmaterialet som lanseras idag lyfter fram det som forskningen visar är framgångsrika stödinsatser och fokuserar på vad lärare säger att de saknar i sin undervisning. Materialet består av fyra delar som hjälper läraren att upptäcka elever i matematiksvårigheter och att tillgodose deras behov av stöd i matematik. Stödmaterialet innehåller även ett avsnitt om lärverktyg och exempel på hur skolor kan organisera det matematiska stödet.

-  Det finns många olika orsaker till att elever hamnar i matematiksvårigheter, men det finns också flera strategier i undervisningen för att hjälpa elever ur svårigheterna, säger Jessica Borglund, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten,

Stödmaterialet är webbaserat och finns kostnadsfritt på spsm.se som en del av garantin för tidiga stödinsatser.
Länk till materialet: www.spsm.se/stodmaterial-matematiksvarigheter

För intervju och mer information:

Jenny Ahinko, projektledare, tel: 010-473 51 71, e-post: jenny.ahinko@spsm.se.
Jessica Borglund, rådgivare, tel: 010-473 55 84, e-post: jessica.borglund@spsm.se

Nyckelord

Kontakter

Erika BergmanPressekreterare, Ansvarig för myndighetens mediearbete

Erika Bergman är pressekreterare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon samordnar myndighetens medieservice för journalister och andra som är intresserade av de senaste nyheterna från Specialpedagogiska skolmyndigheten och vårt arbete och uppdrag.

Tel:070-577 08 83erika.bergman@spsm.se

Bilder

Länkar

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Pressinbjudan: Ortens betydelse för likvärdigheten i skolan9.3.2020 15:30:00 CETPressmeddelande

Brister i likvärdigheten i svensk skola är en fråga som får stor uppmärksamhet. Hur ser elever i utsatta kommuner och förorter på sin skola och hur ser våra specialpedagogiska rådgivare att förutsättningarna för elever med funktionsnedsättning påverkas? Välkommen till frukostseminarium där Specialpedagogiska skolmyndigheten tillsammans med forskare och andra myndigheter belyser likvärdighet ur ett nationellt perspektiv. Tid: Torsdag 12 mars klockan 08.00 – 09:00 (frukost från kl 07.30) ​Plats: Stockholm, Waterfront, Nils Ericons plan 4, konferenslokal C4 Under frukostseminariet presenteras betänkandet ”Jämlikhet i möjligheter och utfall i den svenska skolan” som är en bilaga till Långtidsutredningen 2019, och rapporten ”Utanförskap, våld och kärlek till orten – barns röster om att växa upp i utsatta kommuner och förorter” som Barnombudsmannen gav ut 2018. Specialpedagogiska skolmyndigheten, med rådgivningsverksamhet över hela landet, bidrar också med sin bild av hur likvärdigheten ser

Pressinbjudan: Viktig skolledarkonferens om utmaningar och möjligheter för att främja psykisk hälsa i förskola och skola9.3.2020 10:02:00 CETPressmeddelande

​Rektor med vetande är en skolledarkonferens som har arrangerats sedan 2008 och är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Malmö universitet, Högskolan Kristianstad och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Konferensen behandlar utmaningar och möjligheter som rör alla barns och elevers rätt till en likvärdig utbildning. Årets konferens äger rum den 11 mars på Hus N, Linnéuniversitetet i Växjö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum