Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Nytt utbildningspaket om globala målen och hållbart resande

Dela

Är du lärare i högstadiet och gymnasieskolan och vill utforska vad hållbarhet handlar om tillsammans med dina elever? Nu finns ett nytt utbildningspaket om hållbar utveckling, de globala målen (Agenda 2030) kopplat till turismens påverkan på människor, miljö och samhälle.

– Det här är ett kul och konkret underlag i tre steg för att inkludera eleverna i diskussioner om de globala målen och hållbar utveckling. Då det utgår från något så lustfyllt som resor kan eleverna koppla härliga minnen och resdrömmar till seriösa hållbarhetsutmaningar, säger Helena Myrman som är projektledare för nätverket för Schyst resande.

Utbildningspaketet innehåller tre delar:

1. Läromedel som lärare kan beställa kostnadsfritt; samlar ämnen som rättigheter i arbetslivet, flyg och klimatet, barns villkor, prostitution, vattenbrist och alkoholavtryck, med mera.

2. Workshop: Schyst resande kommer till skolan och håller den populära workshopen "Min resa, mitt avtryck" där vi varvar fakta med filmvisning, övningar, quiz och diskussioner. Det går också att hålla workshopen på distans, via Zoom.

3. Tävlingen "Vår hållbara klassresa" ger elever i årskurs nio och på gymnasiet möjlighet att planera en hållbar resa tillsammans - till exempel utifrån sina nyvunna kunskaper - och därigenom tävla om ett ekonomiskt bidrag för att genomföra en hållbar klassresa.

Läs mer om utbildningspaketet och hur du beställer de olika delarna här: Kontakt: Shari Sabel Strandmark, samordnare för utbildningar och ideell verksamhet på Schyst resande.

Bilder

Om

Schyst resande – nätverket för hållbar turism
Schyst resande – nätverket för hållbar turismhttps://schystresande.se/

Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Schyst resande är ett nätverk av sju organisationer som jobbar för hållbar turism, ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Några av de frågor som vi driver är bra arbetsvillkor, värna om miljöfrågor, barnens rättigheter, frihet från sexuell exploatering, sundare alkoholvanor, främja den lokal ekonomin, rättvis tillgång till vatten. Grunden för vårt arbete är de globala målen i Agenda 2030 och vi fokuserar i stor utsträckning på hur turismen påverkar låg- och medelinkomstländer.

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

Följ Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Kryssningsresandet ökar i popularitet, men är en större miljöbov än flyget27.6.2022 14:52:04 CEST | Pressmeddelande

Hållbarhetsproblemen kring kryssningsindustrin är många, samtidigt växer den rekordsnabbt. Rapporter visar att fartygen är värre miljöbovar än flyget. Det är en utveckling som inte är hållbar och som kräver förändring, men debatten är tyst. Schyst resandes nya studie ”Kryssning – en lyxresa med smutsig baksida” granskar kryssningsresandets ohållbara följder och kräver åtgärder.

Ny rapport: Risk för greenwashing vid omställning till hållbar turism22.6.2022 15:02:20 CEST | Pressmeddelande

FN och världens regeringar står i kö, för att presentera nya strategier och initiativ för hållbar turism. Men skapar de förändringar på djupet eller ser vi en parad i greenwashing? I november står Egypten och Sharm el-Sheikh värd för FN:s klimatmöte, COP27. Schyst resande har varit på plats där och i Mexiko för att granska våra stora turistländers initiativ för att göra turismen mer hållbar, men även lyssnat till lokalbefolkningens syn på initiativen och hur hållbar turism byggs på gräsrotsnivå. I Schyst resandes nya rapport ”Framtidens turism” ställer vi frågan om turismen kan bli mer hållbar efter pandemin?

Ny rapport från Schyst resande: Lokalbefolkning vräks för att ge plats åt ökad turism19.4.2022 09:22:04 CEST | Pressmeddelande

Globala turistföretags expansion bidrar till att lokalbefolkningen i låginkomstländer fördrivs från sina hem, för att ge plats åt nya turistattraktioner och hotellanläggningar. En ny rapport från Schyst resande ”Landgrabbing – en av turismens mörka sidor” beskriver hur människor körs iväg från sina hem för att bereda plats åt den ökade turistnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum