Nytt vårdavtal säkrar tillgång till ortopediska operationer
Akademiska sjukhuset har tecknat ett vårdavtal med två leverantörer vilket säkrar tillgången till planerade ortopediska och handkirurgiska operationer för boende i Uppsala län. Avtalet börjar gälla vid årsskiftet och omfattar operationer av axel, knä, hand, fot och rygg, men även mottagningsbesök före och efter kirurgiska ingrepp.

Inom ortopedi och handkirurgi har Akademiska sjukhuset sedan tidigare haft avtal med Elisabethsjukhuset som drivs av Aleris. I det nya avtalet, som gäller från årsskiftet, ingår förutom Elisabethsjukhuset även en ny leverantör, St Johanneskliniken som drivs av Specialistcenter Uppsala.
– Med det nya avtalet säkrar vi att invånarna kan få en kunskapsstyrd och kvalitetssäker vård inom ortopedi och handkirurgi även utanför Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping., säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.
I och med coronapandemin har nästan all planerad ortopedisk kirurgi avstannat. Detsamma gäller till stor del mottagningsverksamheten. En konsekvens är att långa köer framförallt till operation uppstått inom ortopedi och handkirurgi.
– För första gången har vi ett avtal med två leverantörer av ortopedi och handkirurgi. Vi gör den här satsningen för att avlasta Akademiska så att de kan fokusera på högspecialiserade ingrepp. Med det här avtalet är förväntan att vi kan beta av köer som uppstått under pandemin samt erbjuda en jämlik vård till alla våra invånare i Uppsala län till samma kvalitet som på Akademiska, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
– Det nya avtalet är positivt både för våra patienter och för sjukhuset, som redan innan coronapandemin hade stora ekonomiska utmaningar. Förutom kortare väntetider till operation för Uppsalabor innebär det att Akademiska kan fortsätta ta emot patienter för högspecialiserad vård från andra län. Det kan vara en modell för framtida upphandlingar,
säger sjukhusdirektör Eric Wahlberg.
På Akademiska sjukhuset görs årligen cirka 5 400 operationer inom ortopedi och handkirurgi. Kliniken hanterar hela panoramat av både akut och planerad kirurgi för vuxna och barn utom primär tumörkirurgi.
Den primära målgruppen för den högspecialiserade vården är boende i Uppsala län, men inom den elektiva vården man har även många patienter från andra delar av landet. De vanligaste akuta ingreppen är frakturer i höft-, hand- och fotled, men även i ryggen. När det gäller planerad vård handlar det oftast om höft- och knäledsproteser, skoliosoperationer, steloperation av rygg samt titthålsoperationer, hand och fotkirurgi, och många av patienterna är barn.
Inom proteskirurgi har Akademiska sjukhuset sedan tidigare ett tätt samarbete med Lasarettet i Enköping som inte ingår i det nya avtalet.
Enligt Stergios Lazarinis behövs den utökade kapaciteten de två leverantörerna kan bidra med för att Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska kunna täcka behovet av ortopedisk vård för samtliga patienter i Uppsala län.
– Avtalet bidrar till att vi kan ge en jämlik hälso- och sjukvård med hög kvalitet, god tillgänglighet och gott bemötande till alla patienter, avrundar han.
För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 70 83 eller 073-866 61 70, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), sjukhusstyrelsens ordförande Region Uppsala, tel: 018-617 14 60, e-post: malin.sjoberg.hogrell@regionuppsala.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.
2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.
Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ortopedchef varnar för fallskador11.1.2021 16:12:20 CET | Pressmeddelande
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Akademiska öppnar ytterligare två utvecklingsavdelningar11.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.
Akademiska inför krislägesavtal inom intensivvården4.1.2021 16:33:44 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.
Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie22.12.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.
Akademiska först med byte av mekanisk klaffprotes på slående hjärta22.12.2020 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Byte av hjärtklaffar är ofta grannlaga på sköra patienter. Nu har kirurger inom thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset lyckats utföra ett byte av en mekanisk klaffprotes utan att stanna hjärtat, en så kallad TAVI-hybrid-operation. Det är det första kända fallet någonsin där ett sådant klaffbyte genomförts.
Miljonanslag till PET-forskning om tarmcancer16.12.2020 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Tidig diagnostik är ofta avgörande för framgångsrik behandling och bot. Forskare vid PET-centrum på Akademiska sjukhuset har erhållit två miljoner kronor från EUROSTARS/Vinnova för att utveckla diagnostik med hjälp av PET.
Nyrenoverad vårdbyggnad uppskattas av patienter och personal15.12.2020 08:15:00 CET | Pressmeddelande
2017 påbörjades en stor renovering av ingång 70 på Akademiska sjukhuset, som bland annat rymmer kirurgiska och ortopediska vårdavdelningar. Enkätundersökningar som gjordes inför moderniseringen och tidigare i år, efter att alla vårdavdelningar flyttat in, visar att patienterna föredrar de nya enpatientrummen och att personalen tycker att lokalerna är ändamålsenligt utformade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum