Akademiska sjukhuset

Nytt vårdavtal säkrar tillgång till ortopediska operationer

Dela

Akademiska sjukhuset har tecknat ett vårdavtal med två leverantörer vilket säkrar tillgången till planerade ortopediska och handkirurgiska operationer för boende i Uppsala län. Avtalet börjar gälla vid årsskiftet och omfattar operationer av axel, knä, hand, fot och rygg, men även mottagningsbesök före och efter kirurgiska ingrepp.

Från årsskiftet har Akademiska sjukhuset ett nytt vårdavtal med två leverantörer inom ortopedi och handkirurgi.
Från årsskiftet har Akademiska sjukhuset ett nytt vårdavtal med två leverantörer inom ortopedi och handkirurgi.

Inom ortopedi och handkirurgi har Akademiska sjukhuset sedan tidigare haft avtal med Elisabethsjukhuset som drivs av Aleris. I det nya avtalet, som gäller från årsskiftet, ingår förutom Elisabethsjukhuset även en ny leverantör, St Johanneskliniken som drivs av Specialistcenter Uppsala.

– Med det nya avtalet säkrar vi att invånarna kan få en kunskapsstyrd och kvalitetssäker vård inom ortopedi och handkirurgi även utanför Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping., säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

I och med coronapandemin har nästan all planerad ortopedisk kirurgi avstannat. Detsamma gäller till stor del mottagningsverksamheten. En konsekvens är att långa köer framförallt till operation uppstått inom ortopedi och handkirurgi.

– För första gången har vi ett avtal med två leverantörer av ortopedi och handkirurgi. Vi gör den här satsningen för att avlasta Akademiska så att de kan fokusera på högspecialiserade ingrepp. Med det här avtalet är förväntan att vi kan beta av köer som uppstått under pandemin samt erbjuda en jämlik vård till alla våra invånare i Uppsala län till samma kvalitet som på Akademiska, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

– Det nya avtalet är positivt både för våra patienter och för sjukhuset, som redan innan coronapandemin hade stora ekonomiska utmaningar. Förutom kortare väntetider till operation för Uppsalabor innebär det att Akademiska kan fortsätta ta emot patienter för högspecialiserad vård från andra län. Det kan vara en modell för framtida upphandlingar,
säger sjukhusdirektör Eric Wahlberg.

På Akademiska sjukhuset görs årligen cirka 5 400 operationer inom ortopedi och handkirurgi. Kliniken hanterar hela panoramat av både akut och planerad kirurgi för vuxna och barn utom primär tumörkirurgi.

Den primära målgruppen för den högspecialiserade vården är boende i Uppsala län, men inom den elektiva vården man har även många patienter från andra delar av landet. De vanligaste akuta ingreppen är frakturer i höft-, hand- och fotled, men även i ryggen. När det gäller planerad vård handlar det oftast om höft- och knäledsproteser, skoliosoperationer, steloperation av rygg samt titthålsoperationer, hand och fotkirurgi, och många av patienterna är barn.

Inom proteskirurgi har Akademiska sjukhuset sedan tidigare ett tätt samarbete med Lasarettet i Enköping som inte ingår i det nya avtalet.

Enligt Stergios Lazarinis behövs den utökade kapaciteten de två leverantörerna kan bidra med för att Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska kunna täcka behovet av ortopedisk vård för samtliga patienter i Uppsala län.

– Avtalet bidrar till att vi kan ge en jämlik hälso- och sjukvård med hög kvalitet, god tillgänglighet och gott bemötande till alla patienter, avrundar han.


För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 70 83 eller 073-866 61 70, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se


Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), sjukhusstyrelsens ordförande Region Uppsala, tel: 018-617 14 60, e-post: malin.sjoberg.hogrell@regionuppsala.se

Nyckelord

Bilder

Från årsskiftet har Akademiska sjukhuset ett nytt vårdavtal med två leverantörer inom ortopedi och handkirurgi.
Från årsskiftet har Akademiska sjukhuset ett nytt vårdavtal med två leverantörer inom ortopedi och handkirurgi.
Ladda ned bild
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.

2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.

Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum