Umeå kommun

Nytt verktyg visar Umeås utsläpp och klimatåtgärder

Dela

Ett nytt digitalt verktyg visar koldioxidutsläppen i Umeå och möjligheter att minska dem. Med verktyget går det att se och beräkna vilka förändringar som behöver göras inom de kommande åren. Verktyget är en webbsida Umeå kommun vill kunna använda för att samla företag och organisationer kring en gemensam bild av vad som behöver göras.

– I dagsläget går det att se sektorerna transporter, byggnader och energi men vi utvecklar det hela tiden. Eftersom det är ett samarbetsverktyg välkomnar vi förslag på innehåll och åtgärder från både företag och privatpersoner, säger Annika Myrén, projektledare för projektet Klimatneutrala Umeå 2030.

Verktyget visar möjliga förändringar

Genom att en stor mängd data läggs in i verktyget går det att räkna ut hur koldioxidutsläppen kan minskas. Transporter är den sektor som har störst utsläpp, totalt 54 % av de totala utsläppen. Det handlar om inrikes och utrikesflyg, godstransporter och persontransporter.

– När det gäller persontransporter tittar vi bland annat på arbetspendling och hur det går att lösa genom att vi kör elbilar, åker kollektivtrafik, cyklar eller går till jobbet istället för att köra fossildrivna bilar, säger Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare Umeå kommun.

Ett annat exempel är utsläpp vid nybyggnation av bostäder. I Umeå planeras det för 2000 nya bostäder per år de kommande åren. Att bygga nya byggnader leder till stora utsläpp, speciellt beroende på vilka byggnadsmaterial som används. En lösning för att minska utsläppen är att se över möjligheten att ersätta betong med andra material, till exempel trä.

Möjligheter att samarbeta

Under 2021 kommer kommunen arbeta tillsammans med företag, organisationer och invånare för att gemensamt fortsätta utveckla Umeå till en klimatneutral stad och kommun. Kommunen ska bland annat ta fram en så kallad färdplan för klimatomställningen i Umeå, en handlingsplan likt en lokal version av Parisavtalet.

– Med hjälp av det digitala verktyget kan vi tillsammans se vad vi kan göra för att minska utsläppen i Umeå. Det ger också möjlighet att samarbeta nationellt och internationellt, eftersom verktyget används av flera myndigheter, länsstyrelser och andra kommuner i Sverige och Europa, säger Annika Myrén, projektledare för projektet Klimatneutrala Umeå 2030.

Mer information:

Annika Myrén
projektledare Klimatneutrala Umeå 2030
Umeå kommun
090 – 16 12 45
070 – 388 49 66
annika.myren@umea.se

Erik Eklund
Energi- och klimatrådgivare
Umeå kommun
090 – 16 16 85
070 – 237 53 63
erik.eklund@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Sandra Lundgren
kommunikatör
samhällsbyggnadsförvaltningen
070-611 07 66
sandra.lundgren.2@umea.se

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum