Stockholms stad

Nytt webbkoncept och egen toppdomän ska göra det enklare för stockholmarna

Dela

Stockholms stads webbplats stockholm.se har 17 miljoner besök per år och omfattar ett 60-tal e-tjänster. Nu startar staden ett utvecklingsprojekt för att ta webbkommunikationen till nästa nivå. En del av utvecklingen är att toppdomänen ”.stockholm” lanseras för att knyta ihop stadens digitala utbud och förstärka användarupplevelsen.

Stockholms stad har ambitionen att bli världens smartaste stad år 2040. Det beslutade kommunfullmäktige i oktober 2015. Stockholmarna utför tjänster i hög utsträckning digitalt och en majoritet besöker stockholm.se via mobila enheter. Utvecklingen av nya stockholm.se består i att förnya tekniken, men ska också ännu bättre möta upp mot invånarnas behov. Många kommer till webbplatsen via Googles sökmotorer och beteendemönstren förändras hela tiden i snabb takt.

– Stadens vision om ett Stockholm för alla måste även speglas i vår webbkommunikation. Webbplatsen ska kunna möta de olika användarresor som våra målgrupper behöver och vill göra. I praktiken handlar det om att underlätta den enskilde invånarens väg från start till mål, vare sig det handlar om att enkelt kunna söka förskoleplats, hitta tips på roliga söndagsaktiviteter, eller som nyanländ förstå hur staden fungerar, säger Anna Klynning, kommunikationschef på stadsledningskontoret.

Förutom en ny teknisk plattform kommer själva informationsarkitekturen att behöva se annorlunda ut. De olika webbplatserna, e-tjänsterna och apparna ska utgöra ett sammanhållet och väl fungerande system för kommunikation med stadens invånare, som hänger ihop med det omgivande ekosystemet av sociala medier, sökmotorer och webbplatser.

– Staden kommer i samband med utvecklingssatsningen ta toppdomänen .stockholm i bruk. Domänen köptes in 2014 och strategin har varit att först se hur andra städer har använt sina toppdomäner. Det finns intressanta exempel i New York, Berlin, Amsterdam, London osv. Men vi ser ingen som använt sin toppdomän till att på ett konstruktivt sätt bygga ihop den officiella stadens tjänster och utbud. Det vill vi göra, säger Anna Klynning.

För att bidra till en bra användarupplevelse och ge största möjliga nytta för invånarna kommer satsningen på .stockholm i ett första steg att kopplas ihop med de digitala resurser staden tillhandahåller, men även vissa aktörer som staden stödjer – till exempel större evenemang. På så sätt kan vi tillsammans med externa aktörer förlänga stadens del av det digitala ekosystem och göra det möjligt att tillhandahålla nya spännande lösningar.

– Syftet är att fortsätta arbetet med att hålla samman och kvalitetssäkra användarresorna och samtidigt promota stadens digitala utbud på ett sätt som passar invånarna, säger Anna Klynning.

Kort fakta:

- Sedan 2012 har det varit möjligt att köpa geografiska toppdomäner. Stockholm var tidigt framme och 2014 kom den i stadens ägo. Under våren 2017 kommer toppdomänen att tas i bruk.

- Nu startar arbetet med att utveckla konceptet för Stockholms stads webbplats. Projektet löper över två år och tar sikte på effektiva och sömlösa användarresor och en ny teknisk plattform.

- Stockholm.se är det vanligaste sättet för invånarna att kontakta staden på. Av de som har kontakt med staden uppger 24 procent att de går via webbplatsen.

- Stockholm.se har vunnit flera priser genom åren, bland annat Sveriges bästa webbplats 2015. 

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Klynning, kommunikationschef
Stadsledningskontoret
anna.klynning@stockholm.se
Tfn 08 508 29 351

Jan Svensson, webbstrateg
Stadsledningskontoret
jan.e.svensson@stockholm.se
Tfn 08 508 29 321

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum