Stockholms stad

Nytt webbkoncept och egen toppdomän ska göra det enklare för stockholmarna

Dela

Stockholms stads webbplats stockholm.se har 17 miljoner besök per år och omfattar ett 60-tal e-tjänster. Nu startar staden ett utvecklingsprojekt för att ta webbkommunikationen till nästa nivå. En del av utvecklingen är att toppdomänen ”.stockholm” lanseras för att knyta ihop stadens digitala utbud och förstärka användarupplevelsen.

Stockholms stad har ambitionen att bli världens smartaste stad år 2040. Det beslutade kommunfullmäktige i oktober 2015. Stockholmarna utför tjänster i hög utsträckning digitalt och en majoritet besöker stockholm.se via mobila enheter. Utvecklingen av nya stockholm.se består i att förnya tekniken, men ska också ännu bättre möta upp mot invånarnas behov. Många kommer till webbplatsen via Googles sökmotorer och beteendemönstren förändras hela tiden i snabb takt.

– Stadens vision om ett Stockholm för alla måste även speglas i vår webbkommunikation. Webbplatsen ska kunna möta de olika användarresor som våra målgrupper behöver och vill göra. I praktiken handlar det om att underlätta den enskilde invånarens väg från start till mål, vare sig det handlar om att enkelt kunna söka förskoleplats, hitta tips på roliga söndagsaktiviteter, eller som nyanländ förstå hur staden fungerar, säger Anna Klynning, kommunikationschef på stadsledningskontoret.

Förutom en ny teknisk plattform kommer själva informationsarkitekturen att behöva se annorlunda ut. De olika webbplatserna, e-tjänsterna och apparna ska utgöra ett sammanhållet och väl fungerande system för kommunikation med stadens invånare, som hänger ihop med det omgivande ekosystemet av sociala medier, sökmotorer och webbplatser.

– Staden kommer i samband med utvecklingssatsningen ta toppdomänen .stockholm i bruk. Domänen köptes in 2014 och strategin har varit att först se hur andra städer har använt sina toppdomäner. Det finns intressanta exempel i New York, Berlin, Amsterdam, London osv. Men vi ser ingen som använt sin toppdomän till att på ett konstruktivt sätt bygga ihop den officiella stadens tjänster och utbud. Det vill vi göra, säger Anna Klynning.

För att bidra till en bra användarupplevelse och ge största möjliga nytta för invånarna kommer satsningen på .stockholm i ett första steg att kopplas ihop med de digitala resurser staden tillhandahåller, men även vissa aktörer som staden stödjer – till exempel större evenemang. På så sätt kan vi tillsammans med externa aktörer förlänga stadens del av det digitala ekosystem och göra det möjligt att tillhandahålla nya spännande lösningar.

– Syftet är att fortsätta arbetet med att hålla samman och kvalitetssäkra användarresorna och samtidigt promota stadens digitala utbud på ett sätt som passar invånarna, säger Anna Klynning.

Kort fakta:

- Sedan 2012 har det varit möjligt att köpa geografiska toppdomäner. Stockholm var tidigt framme och 2014 kom den i stadens ägo. Under våren 2017 kommer toppdomänen att tas i bruk.

- Nu startar arbetet med att utveckla konceptet för Stockholms stads webbplats. Projektet löper över två år och tar sikte på effektiva och sömlösa användarresor och en ny teknisk plattform.

- Stockholm.se är det vanligaste sättet för invånarna att kontakta staden på. Av de som har kontakt med staden uppger 24 procent att de går via webbplatsen.

- Stockholm.se har vunnit flera priser genom åren, bland annat Sveriges bästa webbplats 2015. 

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Klynning, kommunikationschef
Stadsledningskontoret
anna.klynning@stockholm.se
Tfn 08 508 29 351

Jan Svensson, webbstrateg
Stadsledningskontoret
jan.e.svensson@stockholm.se
Tfn 08 508 29 321

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum