Nyupptäckt målning av John Bauer säljs på auktion

Dela

Just nu visas ett nyupptäckt verk föreställande en av Bauers mest ikoniska karaktärer hos Stockholms Auktionsverk. Den 9 december säljs målningen Prinsessan och Trollen på auktion.

John Bauer, Prinsessan och Trollen
John Bauer, Prinsessan och Trollen

John Bauers alltför korta liv och konstnärskap är väl dokumenterat genom hans egna bokverk och illustrationer, en mängd utställningar samt otaliga biografier och böcker. Just nu är han dessutom aktuell i en utställning på Waldemarsudde. Att Stockholms Auktionsverk nu får chansen att sälja ett nyupptäckt verk föreställande en av Bauers mest ikoniska karaktärer är därför närmast sensationellt.

1800-talets urbanisering och nya teknologi innebar en förändrad inställning till människans livsstil och en längtan till naturen. Detta, tillsammans med ett nytt förhållningssätt till barns utveckling och tryckteknikens expansion medförde en blomstring av barnlitteraturen, där John Bauer kom att spela en avgörande roll. Bauers trolska sagovärld har sedan dess trollbundit sin publik. Genom sina omisskännliga illustrationer till bokserien Bland Tomtar och Troll kom han att skapa sinnebilden av den besjälade sagoskogen, och för alltid bli Sveriges mest folkkäre trolltecknare.

Kring 1910-talets början skapade Bauer några av sina mest älskade karaktärer, såsom prinsessan Tuvstarr och trollpojken Humpe. Den aktuella målningen innehåller alla ingredienser som man eftersöker i en Bauermålning. Här finns urskogens förtätade stämningsläge, de knotiga rötterna och stoiska trädstammarna som ramar in bildytan, troll som med sina krumma ryggar, knöliga ansikten och förvridna armar och händer ser ut att resa sig direkt ur den mossbelupna marken. I centrum står dock den späda lilla prinsessan, som med fötterna motvilligt spjärnar emot medan trollen beslutsamt för bort henne. Det ljuslockiga håret som skymmer hennes ansikte och den juvelbeprydda kronan gör att hon nästan framstår som självlysande. Strax bakom henne skymtar Humpe, som med pigga ögon möter betraktarens blick.

John Bauer led konstant av prestationsångest och ett sökanden efter en konstnärlig identitet. Efter flera års framgångar som sagoillustratör ville han i mitten av 1915-talet fjättra sig från sina bojor och prova nya konstnärliga vägar. Kring 1916–17 kom han dock att samla några av hans mest kända motiv, såsom Moderskärlek och Rottrollen, med sonen Putte förvandlad till en naken prins omgiven av troll, till 4 litografier.

Målningen Prinsessan och Trollen målades med stor sannolikhet samtidigt som de övriga fyra verken, och troligtvis är denna målning en förlaga till ett femte litografiskt verk som aldrig kom att utföras. Målningen har aldrig tidigare visats upp för allmänheten och det är med stor förväntan som Stockholms Auktionsverk under den pågående visningen på Nybrogatan 32 (3-8 december) presenterar den för konstpubliken.

Kontakter

För bildmaterial och intervjuförfrågningar vänligen kontakta:
Nina Juhl
08-453 67 84
nina.juhl@auktionsverket.se

Bilder

John Bauer, Prinsessan och Trollen
John Bauer, Prinsessan och Trollen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms AuktionsverkStockholms Auktionsverk etablerades 1674, vilket gör det till världens idag äldsta verksamma auktionshus. Epoker som barock, rokoko och gustavianskt har vi sålt sedan dessa var samtida.

Följ Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

Stockholms Auktionsverks ägare, Lauritz.com säljer mer än 200 historiska, sällsynta B&O-apparater från ett danskt museum på auktion. Värderade till 1 000 000 kr.25.11.2020 11:53:46 CETPressmeddelande

En lätt skrattande men skön vokalist, Liva Weel, i radion, filmskådespelarinnan Lily Broberg, som tonar fram i svart/vitt, månlandningen visas på TV från 1969, klangen från Elvis Presleys gitarr från en originaltrådinspelning, Beatles enastående musik på vinyl och de kalla kårarna när man åter hör befrielsen och tyskarnas överlämnande i radion från 1945.

Världsrekord hos Lauritz.com, ägare av Stockholms Auktionsverk - Bärnstensklump på 47,5 kilo såld för 2 miljoner SEK på auktion12.11.2020 11:27:45 CETPressmeddelande

Lauritz.com slår nu världsrekord genom försäljningen av en gigantisk bärnstensklump med det imponerande försäljningspriset 2 009 986 SEK på auktion. Försäljningen av bärnstensklumpen – världens näst största bärnstensklump på 47,5 kilo – sker som en del av auktionsförsäljningen av boet efter House of Amber.

INVITATION: NEW CONTEMPORARY DESIGN  EXHIBITION AUCTION14.8.2020 12:58:04 CESTPressinbjudan

Stockholms Auktionsverk i samarbete med Beckmans Designhögskola, Svensk Form, Ung Svensk Form och Stockholmsmässan har nöjet att inbjuda till pressfrukost och presentation av unik utställning och auktion av ny samtida design och konsthantverk av några av Sveriges främsta unga formgivare examinerade vid Konstfack, Beckman Designhögskola, Malmstens Linköpings Universitet, Textilhögskolan och HDK-Valand åren 2015–2020. Onsdag 19 augusti kl 10 eller 11 på Nybrogatan 32, Stockholm Vi bjuder på lätt frukost osa@auktionsverket.se Inbjudan är personlig, ange vilken tid du vill komma. Välkommen! Utställning är öppen torsdag 20 aug –tisdag 25 aug kl 10–18 (stängt söndag) Auktion online onsdag 26 augusti, budgivning den 19–26 aug www.auktionsverket.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum