Porsche Carrera Cup Scandinavia

Oavgjort mellan Rosenqvist och Sundahl i finalkvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Det blev oavgjort i Smålandsderbyt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park under fredagen. Värnamosonen, Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist och fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö var snabbast i var sin kvalomgång och delar därmed första startled i lördagens båda race. – Lukas laddade hårt, han är grymt snabb, konstaterade Rosenqvist, som är gästförare i säsongsfinalen i Östergötland.

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Det gick undan när kvalet till Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park fredag eftermiddag. I Q1, kvalet till lördagens inledande race, noterade Felix Rosenqvist tiden 1.16,279 och tog pole position med mer än tre tiondelars marginal till Sundahl.

I Q2 kontrade Sundahl och såg därmed till att han står i första startruta i säsongens sista race.

– Jag gjorde lite för många misstag i Q1, men var ändå ganska nöjd eftersom jag bara hade Felix före mig. I Q2 tänkte jag att nu jäklar, säger Sundahl, gör en konstpaus och tillägger med ett leende:

– Och vilket jäkla varv det blev!

Med 1.15,593 var han två tiondelar före Rosenqvist.

– Det var ett varv i nivå med mitt kvalvarv i Karlskoga förra året. De kommer då och då, en gång om året ungefär, säger Sundahl som tack vara topptiden i Q2 vann Mobil 1 Pole Award för sjätte gången den här säsongen.

Felix Rosenqvist, som avslutade Indycar-säsongen i USA förra helgen, var nöjd med sin prestation i kvalet.

– Bra med första startled i båda racen, sa han och såg fram emot lördagens båda heat, hans sista för året.

– Att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia känns som ett bra sätt att avsluta säsongen på. 

Bra läge för Hellsten

Bakom Rosenqvist och Sundahl svarade tabelltrean Edvin Hellsten för en stark kvalinsats med en tredje- och fjärdeplats. Därmed skaffade sig göteborgaren ett bra utgångsläge i bronsduellen mot Emil Persson. Värmlänningen fick nämligen nöja sig med sjunde och åttonde plats och har en tuff lördagsuppgift framför sig.

Mycket drama

Hugo Andersson (fyra och sexa) och comebackande Pontus Fredricsson (femma och trea) visade också klass i kvalet, men frågan är ändå om inte mästerskapstvåan Hampus Ericsson, och hans team Fragus Motorsport, svarade för dagens prestation. Bakom Ericssons kvalplaceringar sex och fem döljer sig nämligen mycket drama, förtvivlan, jäklar anamma, en stark arbetsinsats och järnhårt psyke.

19-åringen från Kumla åkte nämligen av i fredagens första testpass med omfattande skador på sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) som följd.

– Jag trodde det var kört, men killarna gjorde ett fantastiskt jobb som fick ihop bilen till kvalet, säger Ericsson.

Men där slutade inte dramat. I Q1 var nämligen olyckan framme igen.

– Jag kom i 250 blås på rakan när det plötsligt small till och jag upptäckte att jag tappat högerdörren, berättar Ericsson som därmed tvingades i depå.

Med knapp marginal lyckades teamet får fram en ny dörr, montera den hjälpligt och skicka ut Ericsson på banan igen.

– Det var bara och ge sig ut och köra så snabbt det gick.

Under stor press lyckades Ericsson sätta sjätte bästa varvtid i Q1 och i Q2 blev han som sagt femma, trots att avsaknaden av ruta i högerdörren självklart sinkade honom.

Löfquist till Q2

En kvalinsats värd att uppmärksamma är även den Oscar Löfquist svarade för. Närkingen, som debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena tidigare i somras, slog nämligen till med åttonde plats i Q1, vilket tog honom till Q2 för första gången. Väl i Q2 blev han dessutom sjua.

– Det börjar ta sig, log Löfquist efteråt. 

– Jag har haft okey tempo i racen i de tävlingar jag kört hittills. Däremot har jag inte fått till kvalen riktigt, men i dag tog jag ett stort steg, konstaterade han belåtet efteråt.  

Rantzow snabbast i Masters Cup

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, var skåningen Lars-Bertil Rantzow snabbast med en niondeplats i Q1. Thomas Karlsson var tvåa (tionde totalt) medan klassettan Christoffer Bergströms varvtid räckte till tredje plats (tolva).

Prins Carl Philip kvalade på fjärde plats i klassen. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Mantorp Park 1 oktober.

Q1.

1. Felix Rosenqvist, Porsche Experience Racing, 1:16.279 

2. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, +0.346 

3. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.411 

4. Hugo Andersson, Steber Racing, +0.432 

5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.507 

6. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.529 

7. Emil Persson, Fragus Motorsport, +0.637 

8. Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, +1.201 

9. Lars-Bertil Rantzow (M), R Competition, +1.370 

10. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +1.417 

11. Patrick Rundqvist, Steber Racing, +1.435 

12. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +1.445 

13. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +1.487 

14. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +1.970 

15. Kjelle Lejonkrans (M), Fragus Motorsport, +1.999 

16. Erlend Juan Olsen, Porsche Center Son, +2.342 

17. Krister Andero (M), Prido Racing, +2.420 

18. Tommy Karlsson (M), Mtech Competition, +5.554

Q2.

1. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 1:15.593

2. Felix Rosenqvist, Porsche Experience Racing, +0.218

3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.598

4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +0.691

5. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.782

6. Hugo Andersson, Steber Racing, +1.036

7. Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, +1.041

8. Emil Persson, Fragus Motorsport, +1.129

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Armin Hadzic
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 kör Porsche 911 GT3 Cup (992) eller Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Den sistnämnda modellen har också en egen klass i mästerskapet: Porsche Approved Cup.  

2022 års mästerskap, som är det 19:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj och finalen på Mantorp Park 30 september-1 oktober.

Sedan starten 2004 har Lukas Sundahl, som är regerande mästare, vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia fyra gånger. Tre titlar har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Emil Persson ensam lördagssegrare när dimman stoppade tredje Porsche Carrera Cup-racet i Fällfors18.6.2022 22:20:01 CEST | Pressmeddelande

Emil Persson tog sin första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia när han vann det andra racet i Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena i Fällfors. Någon ytterligare lördagsvinnare kunde aldrig koras. Tjock dimma drog nämligen in över anläggningen och gjorde det omöjligt att avgöra helgens tredje heat. – Ett tråkigt, men enkelt beslut, konstaterade mästerskapets sporting director Thomas Johansson och hänvisade till förarnas säkerhet.

Lukas Sundahl höll undan till sin första Porsche Carrera Cup-seger på Drivecenter Arena17.6.2022 23:01:56 CEST | Pressmeddelande

Nu kan han räkna in en seger även på Drivecenter Arena i Fällfors, fyrfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Smålänningen klev nämligen upp överst på pallen när det första av tre race i Midnattssolsloppet avgjordes under fredagskvällen. Sundahl, som i sin Porsche 911 GT3 Cup (992) vann före norske Formel 2-stjärnan Dennis Hauger och skåningen Ola Nilsson, övertog därmed ledningen i mästerskapet eftersom tabellettan från premiären, Hampus Ericsson, åkte av och bröt.

Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter stökig premiärhelg i Anderstorp14.5.2022 18:19:08 CEST | Pressmeddelande

Det blev en premiärhelg präglad av krascher och få racevarv i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp. När många lämnade Småland besvikna var Hampus Ericsson ganska belåten. Det fanns en anledning till det. Med två andraplatser i sin nya Porsche 911 GT3 Cup (992) leder han mästerskapet inför fortsättningen. – Kul att toppa tabellen. Vi tog många viktiga poäng i dag och serien är lång, sa 20-åringen från Kumla som bara hade Pontus Fredricsson och Lukas Sundahl före sig i resultatlistorna.

Lukas Sundahl överlägsen kvaletta när Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång i Anderstorp13.5.2022 18:50:52 CEST | Pressmeddelande

Regerande mästaren Lukas Sundahl gav verkligen sina konkurrenter i Porsche Carrera Cup Scandinavia något att fundera över i fredagens kval till premiärtävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 25-åringen från Växjö körde nämligen till sig pole position till lördagens båda race. I den första kvalomgången, Q1, var han dessutom helt överlägsen. – Ett lugnt och stilla varv egentligen, trodde inte att det skulle vara så bra, sa Sundahl som var mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum