Svenska kyrkan

​Oberoende genomlysning av resor inom utlandskyrkan

Dela

Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén har beslutat att omedelbart genomföra en extern oberoende genomlysning av Svenska kyrkan i utlandet. Samtidigt tas chefen för Svenska kyrkan i utlandet samt en av regioncheferna ur tjänst i avvaktan på genomlysningens resultat.

Svenska kyrkan i utlandet har under en längre tid granskats av media framför allt i fråga om resandet. Det gäller såväl utlandsförsamlingarnas anställda som cheferna på kansliet i Uppsala.

– Det har framkommit uppgifter som vi inte tidigare haft kännedom om, och som vi tar på största allvar. Därför har jag idag beslutat att genomföra en extern oberoende genomlysning av resor och representation inom Svenska kyrkan i utlandet, säger generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

Den externa resursen får i uppgift att gå igenom hur de gällande riktlinjerna kring resor och representation har efterlevts i verksamheten. Genomlysningen ska vara genomförd under juni månad.

– Vi måste säkerställa att verksamheten i alla stycken lever upp till de högt ställda förväntningar som både jag, alla medlemmar och svenskar i utlandet har och därför genomför jag nu denna genomlysning, säger generalsekreteraren.

Med anledning av nya uppgifter rörande användning av eurobonuspoäng har två av cheferna för Svenska kyrkan i utlandet tagits ur tjänst, under den period som genomlysningen pågår.

– Vi ska nu gå till botten med det som har framkommit för att avgöra om, och i så fall vilka, ytterligare åtgärder som måste vidtas.

Helén Ottosson Lovén betonar att Svenska kyrkan i utlandet bedriver en viktig verksamhet som är uppskattad och betydelsefull för utlandssvenskar i hela världen. Svenska kyrkan finns etablerad på 42 platser i 24 länder världen över. På ytterligare ett 80-tal platser firar man regelbundet gudstjänst. Svenska kyrkans församlingar i utlandet har varje år cirka 1 miljon besök.

Läs mer: Om medias granskningar

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum